Cele mai grave greșeli într-o relație de cuplu
Conform statisticilor, aproximativ jumătate din căsnicii se încheie cu un divorț. Însă ceea ce aceste statistici nu ne comunică sunt motivele pentru care oamenii divorțează. Mulți dintre acești factori sunt greșeli frecvente într-o relație de cuplu pe care le-am putea evita cu ușurință.
Relațiile amoroase nu sunt mereu ușoare. Pentru ca o relație de cuplu să funcționeze, trebuie să depunem puțin efort și să fim dispuși să facem anumite sacrificii.
Dacă relația noastră este amenințată, este cazul să facem tot ce ne stă în puteri pentru a o apăra. Numai așa putem evita despărțirile dureroase.
7 greșeli frecvente într-o relație de cuplu
1. Subaprecierea partenerului de viață
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli într-o relație de cuplu. În timp, uităm că uneori trebuie să îi dovedim partenerului nostru cât de mult îl iubim. Uităm de micile gesturi și detalii, cărora le acordam multă atenție la începutul relației. Orice relație de cuplu trebuie îngrijită și cultivată.
Partenerul nostru merită să știe cât de important este pentru noi. Este esențial să ne facem timp pentru a-i oferi acestuia dovezi de dragoste, pentru a-i reaminti cât de mult îl iubim. Pune-ți următoarea întrebare: „Cum ar fi viața mea fără el/ea?” Fii vigilent și nu permite rutinei să îți distrugă relația!
Citește și:
2. Minciunile
Încrederea stă la baza oricărei relații de dragoste. Multe persoane susțin că minciunile „nevinovate” sunt acceptabile, dar chiar și acestea trebuie evitate. O relație de cuplu reușită presupune o încredere nezdruncinată între parteneri.
Ține seama de faptul că, mai devreme sau mai târziu, adevărul iese la iveală. Oricât de neînsemnate par, minciunile au totuși un impact puternic. Acestea constituie una dintre cele mai grave greșeli pe care le putem face când suntem într-o relație de cuplu.
Dacă ești prins spunând minciuni aparent nevinovate, partenerul tău poate începe să bănuiască că ascunzi secrete mult mai grave.
Minciunile reprezintă un semnal de alarmă. Este firesc să vrei să te distanțezi de partenerul tău după ce v-ați certat. Dacă ești înțelept, poți avea multe de câștigat dacă îți acorzi puțin timp de gândire.
În acest mod, poți evita să îi spui partenerului tău niște vorbe care îl vor supăra și pe care le vei regreta mai târziu. Dacă însă ții secretul prea mult timp, acesta o să sufere oricum. Partenerul va simți că îl ignori și că nu valorează mult pentru tine.
3. Lipsa de respect
Poți să îi spui partenerului tău că ești supărat sau deranjat dintr-un anumit motiv. Evită însă să îl faci pe acesta să se simtă vinovat. Nu rosti cuvinte dure. Orice conversație între voi trebuie să aibă loc doar când amândoi sunteți calmi, astfel încât să evitați neînțelegerile.
Deși poți să îți ceri iertare ulterior, nu ai cum să ștergi cuvintele pe care deja le-ai rostit. Aceste vorbe sunt o dovadă de lipsă de respect și, în timp, pot deteriora o relație de cuplu.
Una dintre cele mai grave greșeli într-o relație este luarea decizii importante fără a consulta partenerul. Mulți comitem această greșeală, dar o putem evita cu ușurință dacă suntem puțin mai atenți.
Amintește-i partenerului tău că ții la opinia sa. Astfel, el sau ea se va bucura că participă cu adevărat în viața ta.
4. Presupunerile greșite
Într-o relație de cuplu, comunicarea este esențială pentru a evita neînțelegerile. Trebuie să fii capabil să îți exprimi clar și liber dorințele, sentimentele și gândurile. Partenerul tău are obligația să te asculte și să te înțeleagă, dar și tu trebuie să procedezi la fel față de el.
Nu trage concluzii pripite înainte să ai o conversație cu partenerul tău. Dacă acesta nu te poate lămuri cu privire la problema care a survenit în relația voastră, atunci cine o poate face?
5. Obligarea partenerului să renunțe la ceea ce îi place
Cum te-ai simți dacă partenerul tău ți-ar interzice să faci ceva ce îți place? O relație presupune existența a două persoane care au decis să își împartă viața în ciuda oricăror diferențe. Însă această „convenție” nu presupune renunțarea la propria individualitate. Ambii parteneri au dreptul să facă ceea ce își doresc.
Când îi spui partenerului tău că trebuie să renunțe la una dintre pasiunile sale, îl împiedici să își exprime personalitatea. Acest comportament este toxic. În orice relație de cuplu de succes trebuie să domnească echilibrul. Dacă nu respecți această regulă, în cele din urmă partenerul tău se va simți sufocat.
Îți recomandăm să citești și:
6. Egoismul
Sexul reprezintă o latură firească din viața oricărei persoane. Într-o relație de cuplu, compromisul este un factor indispensabil, inclusiv în materie de sex. De fapt, poți să folosești acest aspect pentru a-ți analiza relația în general.
Dacă ești egoist din punct de vedere sexual și nu te preocupă decât propria ta satisfacție, comiți o mare greșeală. Practic, partenerul tău se va simți ca un simplu obiect sexual.
7. Îndoielile obsesive
Când pui mereu relația cu partenerul tău de viață sub semnul întrebării, transmiți semnalul că nu ești convins de faptul că aceasta funcționează. Mai mult, partenerul tău poate avea impresia că nu reușiți să mergeți înainte deloc.
Îndoielile pot avea numeroase surse, inclusiv teama, o stimă de sine scăzută și lipsa de încredere. Pentru a remedia aceste probleme, trebuie să stabilești din ce cauză ai început să pui sub semnul întrebării relația.
Îndoielile obsesive îți pot face partenerul să se simtă la rândul lui nesigur, ceea ce va încetini evoluția relației.
Este esențial să conștientizăm greșelile prezentate în acest articol. Fiind conștienți de modul în care ne comportăm, avem șanse mai mari de a clădi o relație de cuplu de succes.
Nu te lasă descurajat și canalizează-ți toată voința pentru a restaura armonia în relația ta!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Casullo, M. (2005). La capacidad para perdonar desde una perspectiva psicológica. Revista De Psicología, 23(1), 39-63. Recuperado a partir de http://revistas.pucp.edu.pe/index.php/psicologia/article/view/979.
- Hilda Beatriz Salmerón García. Infidelidad, causa o consecuencia de la crisis de pareja. Revista Psicoterapia Integral. https://www.psicoterapiaintegral.com/wp-content/uploads/2017/03/Infidelidad.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.