Logo image
Logo image

Cinci sfaturi pentru a-ți îmbunătăți memoria

3 minute
Memoria este una dintre cele mai complexe și importante funcții ale creierului, motiv pentru care toți ar trebui să știm câte ceva despre funcționarea acesteia, chiar dacă există încă multe neclarități în ceea ce o privește.
Cinci sfaturi pentru a-ți îmbunătăți memoria
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Pierderea memoriei devine o problemă din ce în ce mai des întâlnită pe măsură ce îmbătrânim, în special dacă nu luăm măsuri pentru a ne proteja. În acest articol, vom încerca să-ți oferim câteva sfaturi practice pentru a-ți îmbunătăți memoria.

Memoria este una dintre cele mai complexe și importante funcții ale creierului. Din acest motiv pentru  toți ar trebui să știm câte ceva despre funcționarea acesteia, chiar dacă există încă multe neclarități în ceea ce o privește.

Îmbunătățește-ți memoria folosind 5 trucuri simple!

Mănâncă ciocolată pentru a-ți îmbunătăți memori

Conform mai multor studii, ciocolata îți poate îmbunătăți funcțiile cognitive dacă o consumi în stare pură. Boabele de cacao conțin o cantitate semnificativă de flavonoide, elemente foarte benefice pentru sănătatea ta.

Sunt de ajutor în special în ceea ce privește îmbunătățirea memoriei, scăderea tensiunii arteriale și prevenirea diabetului.

Ascultă sunete relaxante în timp ce dormi

Some figure

Mai multe studii efectuate în Germania au demonstrat că, dacă ascultăm sunete sincronizate cu ritmul undelor cerebrale lente atunci când dormim, putem amplifica aceste unde, îmbunătățindu-ne astfel memoria.

Te-ar putea interesa și:

Alimente care îți îmbunătățesc memoria și ajută creierul

Redu volumul căștilor pentru a-ți îmbunătăți memoria

Poluarea acustică nu numai că îți poate distruge urechile și cauza surzenie, ci îți poate și afecta memoria. Cercetătorii au efectuat câteva experimente pe șobolani. Acestea au demonstrat că zgomotele prea intense pot afecta celulele creierului asociate acestor două funcții cognitive—auzul și memoria.

Pentru ca celulele creierului tău să fie afectate, nu este nevoie decât de două ore de expunere la zgomote intense, nu mai mari de 95-97 decibeli.

Scapă de grăsimea abdominală pentru a-ți îmbunătăți memoria

Some figure

A avea o greutate normală îți permite să ai o siluetă de invidiat, o inimă sănătoasă și un sistem circulator funcțional. De asemenea, este un lucru foarte important și în ceea ce privește memoria.

Mai multe studii arată că proteinele care se ocupă de metabolizarea grăsimii abdominale sunt, de asemenea, responsabile de realizarea anumitor funcții legate de controlul memoriei și al abilității de a învăța.

Te-ar putea interesa și:

Cele mai bune 5 exerciții pentru memorie

Există o moleculă ce funcționează atât în ficat, cât și în creier. Această moleculă se numește PPAR. Atunci când organismul trebuie să metabolizeze grăsime abdominală, pierzi proteine PPAR din creier. Acest fapt ce îți afectează memoria.

De aceea, este important să controlezi cantitatea de grăsime ce se acumulează în această parte a corpului tău. În caz contrar, proteina PPAR se va ocupa mai mult de sinteza grăsimii abdominale, iar creierul tău va avea de suferit.

Rezolvă integrame pentru a-ți îmbunătăți memoria

Acest gen de activitate a fost mereu recomandată pentru îmbunătățirea memoriei sau cel puțin pentru întârzierea pierderii acesteia. Este foarte important să-ți ții mintea ocupată și să o distragi de la problemele ce îți pot afecta sănătatea.

Atunci când îți pui mintea la lucru, o ajuți să devină mai puternică și să funcționeze mai bine. Unul dintre cele mai simple moduri de a face acest lucru este să petreci câteva ore pe zi parcurgând jocuri de logică. Poți să rezolvi rebusuri sau să faci orice altă activitate ce îți va ajuta mintea să funcționeze mai bine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hochreiter, S., & Schmidhuber, J. (1997). Long Short-Term Memory. Neural Computation. https://doi.org/10.1162/neco.1997.9.8.1735
  • Diekelmann, S., & Born, J. (2010). The memory function of sleep. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn2762
  • Mookherjee, N. (2018). Memory. In Visual Global Politics. https://doi.org/10.4324/9781315856506

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.