Coaja de lămâie: beneficii incredibile
Coaja de lămâie conține chiar mai mulți nutrienți decât zeama acestui fruct, oferind numeroase beneficii pentru organism.
Multe persoane obișnuiesc să consume zeama de lămâie pentru a profita de proprietățile sale. Aceasta are un gust acid, foarte plăcut atunci când este combinat cu alte alimente. Însă nu ar trebui să uităm că și coaja de lămâie are beneficii incredibile pentru organism.
Majoritatea oamenilor aruncă la gunoi învelișul lămâii, fără să-și dea seama că, în realitate, coaja de lămâie conține de 5-10 ori mai mulți nutrienți decât zeama, inclusiv vitaminele A și C, calciu, magneziu, betacaroten și potasiu.
Ce beneficii are coaja de lămâie?
- Pe lângă nutrienții deja menționați, coaja de lămâie conține substanțe benefice pentru sănătate, cum ar fi citronela și felandrina.
- Este bogată în antioxidanți: vitamina C, acid citric, malic și formic, hesperidină și pectină, printre altele.
- Conține salvestrol Q40 și limonină, două ingrediente active care luptă împotriva celulelor canceroase, mai ales în cazul cancerului mamar, de colon și de piele.
- Datorită conținutului ridicat de vitamina C și flavonoide, coaja de lămâie poate curăța vasele de sânge, scade colesterolul și reduce tensiunea arterială.
- Conține calciu și alte minerale esențiale ce întăresc oasele și ajută la prevenirea osteoporozei.
- Sucul sau ceaiul de coajă de lămâie combate gazele intestinale, reduce inflamațiile abdominale, îmbunătățește digestia și ajută la eliminarea deșeurilor din organism.
- Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, protejează și decongestionează ficatul, eliminând toxinele și impuritățile care îți pot afecta sănătatea.
- La fel ca și zeama de lămâie, coaja are proprietăți alcalinizante ce ajută la reglarea nivelului de pH din organism.
- Grație conținutului său de vitamina C, coaja de lămâie este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea răcelilor, gripei și infecțiilor.
- Zeama cojii de lămâie poate curăța organismul, accelera metabolismul și te poate ajuta să slăbești.
Te-ar putea interesa și
Rețetă de suc pe bază de coajă de lămâie
Acest suc este foarte ușor de preparat și este băutura ideală pentru a revigora și hrăni organismul.
Ingrediente
- 1 lămâie organică
- 1/2 l apă
- Gheață
- Miere după gust
Instrucțiuni
Spală lămâia și adaug-o în blender împreună cu 1/2 l apă și o lingură de miere. Dacă preferi sucul rece, adaugă niște gheață și bea-l proaspăt. Va avea gustul și aspectul unei limonade clasice, dar cu o aromă deosebită datorită cojii.
Citește și
Alte modalități de a consuma coaja de lămâie ca să-i accesezi principalele beneficii
Ceai din coajă de lămâie
Dacă vrei să profiți de beneficiile cojii de lămâie, poți să prepari și să servești următorul ceai delicios.
Ingrediente
- 2 lămâi ecologice
- 1 l apă
- Miere (opțional)
Instrucțiuni
Fierbe în apă cojile de lămâie timp de 15 minute. Ia amestecul de pe foc și adaugă zeama a două lămâi. La final adaugă puțină miere de albine sau un îndulcitor natural.
Coajă rasă de lămâie
Coaja rasă de lămâie este una dintre cele mai populare și mai delicioase modalități de a consuma această parte a fructului.
Instrucțiuni
Spală bine lămâia și pune-o în frigider. Dă coaja pe răzătoare. Poți să adaugi coaja rasă de lămâie în salate, sucuri, peste pește, carne, în deserturi sau băuturi fierbinți.
- Observație: Pentru a profita la maxim de beneficiile cojii de lămâie, îți recomandăm să folosești lămâi organice, neatinse de pesticide.
Dacă nu știi de unde provine lămâia cumpărată, poți să o dezinfectezi dacă o înmoi timp de 15 minute într-un amestec format din părți egale de apă și oțet de mere. În acest fel îndepărtezi de pe coajă orice urmă de pesticide și alte chimicale folosite la cultivare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jalkute Shri Shivaji Mahavidyalaya, C. B., Ghosh, J., Author, C., Ghosh, J. S., Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., & Sonawane, K. D. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology.
- Bhatnagar, A., Minocha, A. K., & Sillanpää, M. (2010). Adsorptive removal of cobalt from aqueous solution by utilizing lemon peel as biosorbent. Biochemical Engineering Journal. https://doi.org/10.1016/j.bej.2009.10.005
- Genitha Immanuel, S. S. (2014). Extraction of Antioxidants from Fruit Peels and its Utilization in Paneer. Journal of Food Processing & Technology. https://doi.org/10.4172/2157-7110.1000349
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.