Copiii și pierderea animalului de companie
Pierderea animalului de companie este un eveniment tragic. În afară de durerea pe care o simți tu, copilul tău trăiește, cel mai probabil, prima sa experiență în ceea ce privește moartea. În acest articol, vei învăța cum să-ți ajuți copilul să depășească moartea animalului de companie.
Cum să-ți ajuți copilul să depășească pierderea animalului de companie
Nu contează cum s-a întâmplat – dacă moartea a apărut ca urmare a unei suferințe îndelungate sau a unui accident tragic – dimensiunea animalului de companie sau cât a trăit alături de familie. În realitate, moartea animalului de companie este un eveniment dificil de înțeles, acceptat și depășit pentru copii.
Animalele de companie fac parte din familie. Sunt colegi de joacă și parteneri în aventuri și farse pentru copii. Când vine vorba de moartea lor, copiii sunt copleșiți de emoții, se simt abandonați și chiar dezvoltă frica de a pierde pe altcineva.
Citește mai departe pentru a afla cum îți poți ajuta copilul să treacă prin această experiență dificilă.
1. Înțelege și acceptă dragostea copilului pentru animalul său de companie
Primul pas pentru a-ți ajuta copilul în timpul acestui proces este încercarea de a înțelege prin ce trece. Poate consideri că animalul de companie este doar un animal de companie. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a copiilor, un animal de companie este mult mai mult. Este cel mai bun prieten și poate chiar un frate sau o soră.
Doliul provocat de pierderea unui animal de companie este dificil, la fel ca în cazul unui membru al familiei. Acest lucru se datorează faptului că, indiferent din ce specie face parte, copilul tău iubește animalul la fel ca pe cei mai importanți membri ai familiei.
Citește și:
2. Empatizează cu cel mic
Pune-te în locul copilului tău. Încearcă să empatizezi cu el și să te gândești cum te-ai simți dacă ai fi în locul său. Acordă atenție acestui aspect, deoarece este vorba despre acceptare, nu de durere. Pierderea unei ființe dragi doare indiferent de specia din care aceasta face parte.
Dacă animalul de companie a murit după o suferință îndelungată, probabil că moartea sa va fi mai ușor de acceptat decât dacă acesta a decedat în urma producerii unui accident. La urma urmei, atunci când un copil știe că animalul de companie este bolnav, moartea este un eveniment previzibil.
Imprevizibilitatea anumitor situații, cum ar fi un accident mortal, poate fi prima situație în care copilul află că nu totul poate fi controlat. Acest lucru îl poate face să dezvolte multă teamă.
3. Evită să încerci să îndulcești realitatea
În încercarea de a-și proteja copiii, unii părinți aleg să spună că animalul de companie „a fugit”, în loc să le explice că a avut loc un accident și a murit.
Nu face asta!
A vorbi cu copilul tău despre moartea animalului de companie este extrem de dificil. Cu toate acestea, copilul tău merită să cunoască adevărul.
4. Joacă-te cu copilul
Fii alături de copilul tău în procesul de doliu, devenindu-i partener de joacă.
Unii copii pot chiar să pretindă că animalul lor de pluș se îmbolnăvește și moare. Acest tip de joc poate fi vindecător. Profită de el și folosește-l pentru ca cel mic să înțeleagă și să accepte o pierdere în familie.
5. Citește-i copilului pentru a-l ajuta să treacă peste pierderea animalului de companie
Există multe povești despre moartea unui membru de familie sau a unui animal de companie, cum ar fi Forever in Your Heart de Sumara Marletta Guimbra. Fă-ți timp pentru a-i citi o poveste despre moarte copilului și a discuta despre acest subiect.
6. Exprimă-ți liber sentimentele
Anumitor copii le este greu să exprime durerea pe care o simt. Trebuie să devii catalizatorul copilului, arătându-i în ce mod te-a afectat pe tine pierderea animalului de companie.
Învață-ți copilul că este bine să fie trist, că este normal să plângă și că nu este nimic rău în a se exprima liber.
7. Vorbește cu copilul în fiecare zi
De obicei, moartea îi determină pe copii să pună un număr infinit de întrebări. Fii pregătit să răspunzi în cel mai cinstit mod posibil, adaptând răspunsurile vârstei copilului tău.
8. Cinstește viața animalului de companie
Nu uita să vorbești cu copilul despre animalul său de companie. A vorbi despre el și a vă aminti de momentele frumoase pe care acesta le-a petrecut alături de familie este important pentru cel mic. O mică ceremonie de înmormântare poate fi o modalitate excelentă de a-ți ajuta copilul.
A-și lua adio de la animalul de companie poate fi aspectul de copilul tău are nevoie pentru a se simți puțin mai bine. Totuși, acest lucru nu înseamnă că durerea va dispărea și că va înceta să îi lipsească animalul de companie.
O altă opțiune este să creezi un album foto care să-l ajute pe copil să-și amintească de animalul său de companie sau să plantați împreună un copac în onoarea sa. Respectul arătat vieții animalului de companie îl va face pe cel mic să se simtă mai bine.
9. Nu îi oferi imediat un alt animal de companie
Copilul tău are nevoie de timp pentru a procesa pierderea animalului de companie și pentru a accepta că prietenul său nu mai este în preajmă.
Nu încerca să umpli golul din sufletul celui mic cu un nou animal. Acordă-i copilului timp pentru ca acesta să depășească pierderea înainte de a te gândi la adopția unui nou animal de companie.
Citește și:
10. Supraveghează-ți atent copilul
Momentele de lacrimi și tristețe sunt normale. Cu toate acestea, dacă observi că copilul are coșmaruri, nu poate dormi sau experimentează multă anxietate, consultă medicul pediatru. Poate fi necesar ca cel mic să fie consiliat pentru a putea depăși moartea animalului de companie.
Moartea unui animal de companie este adesea prima experiență pe care copiii o au cu moartea. Ai răbdare, petrece timp cu copilul și arătă-i cât de mult îl iubești. Ajută-l să depășească treptat moartea animalului de companie ca și cum ar fi moartea unei persoane, deoarece animalul de companie al copilului tău a fost cel mai bun prieten al său.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- WHO. (n.d.). Lactancia materna exclusiva. Organización Mundial de la Salud. https://www.who.int/nutrition/topics/exclusive_breastfeeding/es/
- Moreno Villares, J. M., Galiano Segovia, M. J., & Dalmau Serra, J. (2013). Alimentación complementaria dirigida por el bebé («baby-led weaning»).¿ Es una aproximación válida a la introducción de nuevos alimentos en el lactante?. Acta Pediátrica Española, 71(4). https://www.researchgate.net/profile/Jaime_Dalmau/publication/286953814_Baby-led_weaning_a_valid_approach_to_complementary_feeding/links/58a2d145a6fdccf5e9748e8b/Baby-led-weaning-a-valid-approach-to-complementary-feeding.pdf
- Valmaña, I. (1992). Cómo alimentar al bebé. Necesidades alimenticias. Lactancia materna o natural. Santiago de Cuba: Edit. Oriente, 3-58. http://alexlib.com/bebe/bebe-ebook-muestra.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.