Logo image
Logo image

4 tratamente naturiste pentru retenția de apă

4 minute
Retenția de apă este, în general, un simptom al altor boli, drept pentru care este necesar să mergi la medic pentru a primi diagnosticul corect. 
4 tratamente naturiste pentru retenția de apă
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Retenția de apă este o problemă care afectează multe persoane. Deși de obicei trece neobservată, când această acumulare de lichid atinge un nivel foarte ridicat, poate provoca diverse neplăceri. Prin urmare, este bine să folosești tratamente naturiste pentru retenția de apă.

Este o boală?

Deși este considerată o problemă de sănătate, retenția de apă este doar un simptom asociat anumitor boli. Prin urmare, este indicat să mergi la medic pentru a afla dacă nu cumva suferi de probleme digestive, cardiace sau renale.

Vezi și:

8 semne care arată că ai probleme cu rinichii

Retenția de apă

Retenția de apă reprezintă o acumulare de substanțe în diferite țesuturi din corp. În general, majoritatea provin din alimentele consumate. Există însă mai mulți factori care pot împiedica eliminarea lor.

Cauzele retenției de apă

În primul rând, retenția de apă este cauzată de un dezechilibru în transportul lichidelor în corp. Acesta se produce atunci când organismul nu mai este capabil să elimine excesul de apă prin aparatul excretor.

Această problemă poate fi influențată și de următorii factori:

  • Sarcină
  • Afecțiuni renale
  • Probleme hepatice
  • Menopauză
  • Afecțiuni gastrice
  • Obezitate
  • Sedentarism

Cum recunoști retenția de apă?

Some figure

Așa cum am menționat mai sus, retenția de apă nu este o afecțiune în sine, ci o manifestare asociată anumitor boli. Totuși, este bine de știut că și ea prezintă un set de simptome.

Îți poți da seama dacă suferi de retenție de apă dacă te confrunți cu următoarele neplăceri:

Tratamente naturiste pentru retenția de apă

Deși există numeroase tratamente pentru retenția de apă, cel mai bine este să apelezi la cele naturiste. Este mult mai bine să alegi un remediu pliat pe nevoile corpului tău decât să încarci organismul cu chimicalele din medicamente.

Iată câteva tratamente naturiste pentru retenția de apă.

1. Bea mai multă apă

Hidratarea este foarte importantă pentru organism, chiar și atunci când suferi de retenție de apă. Chiar dacă pare contradictoriu, trebuie să bei chiar mai multă apă dacă te afli în această situație. În caz contrar, substanțele acumulate se vor menține pentru mai mult timp în corp.

Dacă nu bei mai multă apă, organismul va depozita în mod automat lichidele în exces pentru a preveni o posibilă necesitate din viitor.

Îți recomandăm să „reînnoiești” în mod constant apa din corp.

2. Ceai verde

Some figure

Alimentele și băuturile cu ingrediente diuretice sunt ideale pentru persoanele care suferă de retenție de apă, iar ceaiul verde este una dintre cele mai bune opțiuni.

Pe lângă faptul că este diuretică, această băutură are proprietăți detoxifiante. Tocmai de aceea consumul de ceai verde facilitează eliminarea toxinelor prin urină. 

Poți bea acest ceai zilnic sau minim de trei ori pe săptămână. Cel mai bine este să îl prepari acasă și să consumi cel puțin trei căni de-a lungul zilei.

3. Mănâncă ananas

Ananasul este un fruct zemos și gustos, fiind preferatul multor persoane din întreaga lume, mai ales a celor din regiunile tropicale.

Totuși, ananasul nu este consumat numai datorită gustului său delicios. Acest fruct conține numeroși nutrienți benefici organismului, cum ar fi vitaminele A, B1, C, cupru, mangan și beta-caroten.

Ananasul este compus în mare parte din apă, fiind un aliment diuretic care ajută la combaterea retenției de apă. Datorită aceleiași proprietăți, consumul regulat de ananas stimulează circulația sanguină și combate celulita.

Citește și:

8 diuretice naturale pentru retenția de apă

4. Ceai de pătrunjel

Ceaiul de pătrunjel are proprietăți diuretice excelente care îndepărtează toxinele acumulate în organism. Astfel, această băutură este printre cele mai bune tratamente naturiste pentru retenția de apă.

Ingrediente

  • 1 cană de apă (250 ml)
  • 1 lingură de pătrunjel (10 g)

Mod de preparare

  • Dă apa în clocot și adaugă lingura de pătrunjel. Lasă planta la infuzat timp de 10 minute.
  • Este recomandat să bei cel puțin două căni de ceai de pătrunjel pe zi.

Dacă nu vrei să bei ceai, poți obține aceleași beneficii cu sucul de pătrunjel.

Alte opțiuni

Some figure

Pe lângă tratamentele menționate mai sus, există și alte opțiuni simple la care poți apela pentru a trata retenția de apă:

  • Înotul pe perioade lungi de timp.
  • Ridicarea picioarelor.
  • Evitarea excesului de sare în alimentație.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tuller, M., Dani, O., & Dudley, L. M. (1999). Adsorption and capillary condensation in porous media: Liquid retention and interfacial configurations in angular pores. Water Resources Research. https://doi.org/10.1029/1999WR900098
  • van Den Dool, H., & Dec. Kratz, P. (1963). A generalization of the retention index system including linear temperature programmed gas—liquid partition chromatography. Journal of Chromatography A. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(01)80947-X
  • Yoon, Y., Westerhoff, P., Snyder, S. A., Wert, E. C., & Yoon, J. (2007). Removal of endocrine disrupting compounds and pharmaceuticals by nanofiltration and ultrafiltration membranes. Desalination. https://doi.org/10.1016/j.desal.2005.12.033

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.