Cum să identifici minciunile adolescenților
Comunicarea dintre părinți și copii este un subiect popular de discuție, mai ales când vine vorba de minciuni și înșelăciuni în timpul adolescenței, etapa de tranziție către vârsta adultă. În acest articol, îți vom spune cum să identifici minciunile adolescenților.
Acest lucru este important, deoarece minciuna duce adesea la situații mai complicate, cum ar fi problemele de comportament, tulburările emoționale și dificultățile în comunicarea cu propria familie.
Momentul în care îți dai seama că adolescentul tău minte
Părinții ajung adesea la un moment de cotitură când își dau seama că adolescentul lor i-a mințit. Părinții evită uneori să vorbească cu copilul lor de frică, de parcă ignorarea problemei va aduce vreo rezolvare. În același timp, adolescenții tind să simtă lipsa de încredere și, de asemenea, evită să vorbească cu părinții lor despre ceea ce li se întâmplă în viața de zi cu zi.
Acest lucru duce la o înstrăinare treptată care împiedică supravegherea din partea părinților. Dacă nu este rezolvat, acest comportament adolescentin ar putea duce la dificultăți legate de mediu, comportament agresiv sau lipsa autocontrolului, printre alte probleme.
Din acest motiv, primul pas este să descoperi dacă adolescentul tău te minte în mod regulat. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să cauți ajutor din partea unui specialist în probleme de comportament pentru a rezolva această situație și a restabili o legătură sănătoasă cu fiul sau fiica ta.
Cum să identifici minciunile adolescenților
Semnele care indică o minciună
Minciunile adolescentului tău pot masca alte probleme. Astfel, este important să cunoști anumite semne pentru a putea interveni în timp util și în mod adecvat.
Pentru început, cel mai probabil citești acest articol deoarece suspectezi că adolescentul tău te-a mințit. În acest caz, este posibil să fi detectat deja unii dintre acești indicatori:
- Adolescentul tău exagerează când îți povestește lucruri pe care le-a experimentat.
- Spune adesea minciuni nevinovate.
- Nu îți spune lucruri care se întâmplă la școală, cum ar fi rezultatele testelor susținute.
- Afli ce face adolescentul tău de la alte persoane.
- Postează fotografii pe rețelele de socializare care arată doar o parte pozitivă din viața sa de zi cu zi.
- Nu știi ce face și unde merge atunci când iese cu prietenii săi.
- Îți spune doar o mică parte din orice poveste.
Citește mai mult:
Limbajul trupului
În plus, atunci când vorbești cu adolescentul tău, ar trebui să acorzi o atenție sporită anumitor semne detectabile în limbajul corpului său. Aceste semne te vor ajuta să descoperi dacă ceea ce îți spune este adevărat sau nu. De asemenea, aceste semne sunt mai evidente cu cât vârsta adolescentului este mai mică.
De exemplu, copilul tău va evita să te privească în ochi dacă te minte. În plus, acesta s-ar putea uita în lateral, o mișcare a ochilor care este legată de imaginație sau de o posibilă minciună. De asemenea, vocea sa poate fi tremurândă și mâinile îi pot transpira.
Modul în care se exprimă
Când îi pui o întrebare adolescentului tău, ar trebui să acorzi atenție și modului în care acesta se exprimă atunci când răspunde. Va vorbi diferit dacă spune adevărul sau dacă minte. Aceasta este o modalitate excelentă să identifici minciunile adolescenților.
De exemplu, dacă minte, adolescentul poate repeta același lucru de mai multe ori sau poate da prea multe detalii despre orice situație. Acesta este modul său de a încerca să justifice ceva care nu este adevărat.
Citește mai mult:
Dificultățile emoționale
Adolescentul tău poate minți din cauza problemelor legate de stima de sine, dificultăți de socializare sau lipsă de atenție. Dacă acesta este cazul, este important să rezolvi această problemă printr-o mai bună comunicare.
Fiecare adolescent și-a mințit părinții cel puțin o dată. Adolescența este o perioadă care le dă copiilor aripi, deoarece se simte mai în vârstă și vor să încerce totul. Cu toate acestea, dacă adolescentul tău este mincinos tot timpul, ar trebui să analizezi și cum se descurcă în plan emoțional.
Un adolescent care minte poate suferi de probleme emoționale, cum ar fi stima de sine scăzută, depresie, stres sau un sentiment puternic de singurătate. Astfel, acesta minte ca să arate persoana care ar dori să fie sau ca să-și protejeze părinții, astfel încât aceștia să nu-și facă griji pentru el.
În calitate de părinte, este esențial să detectezi minciunile adolescentului tău la timp. În acest fel, vei putea ajuta la prevenirea comportamentelor negative care îți pot afecta relația cu adolescentul și întreaga familie, precum și relațiile sociale ale adolescentului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Engels, R. C. M. E., Finkenauer, C., & Van Kooten, D. C. (2006). Lying behavior, family functioning and adjustment in early adolescence. Journal of Youth and Adolescence. https://doi.org/10.1007/s10964-006-9082-1
- Bureau, J. S., & Mageau, G. A. (2014). Parental autonomy support and honesty: The mediating role of identification with the honesty value and perceived costs and benefits of honesty. Journal of Adolescence. https://doi.org/10.1016/j.adolescence.2013.12.007
- Perkins, S. A., & Turiel, E. (2007). To lie or not to lie: To whom and under what circumstances. Child Development. https://doi.org/10.1111/j.1467-8624.2007.01017.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.