Cum se tratează sciatica și lumbago în mod natural?
Tot mai mulți pacienți se confruntă cu durere și lipsă de mobilitate la nivelul coloanei vertebrale. Aceste probleme au două cauze foarte asemănătoare: perioadele lungi de încordare și cele de stat pe scaun. În acest articol îți prezentăm cum se tratează sciatica și lumbago în mod natural.
Ce este sciatica?
Iritarea nervului sciatic, cunoscută mai ales ca sciatică, provoacă dureri în partea de jos a spatelui. Durerea se propagă din spate spre picioare și poate radia până la degete.
Sciatica este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate înregistrate în rândul adulților, în special la bărbații de vârstă medie cu ocupații sedentare. Durerea poate persista mai multe zile, săptămâni sau chiar ani și limitează abilitatea de mișcare.
Sciatica apare atunci când nervul sciatic este comprimat din cauza unei mișcări, a ridicării greutăților sau a menținerii aceleiași poziții toată ziua. Rădăcinile acestui nerv pornesc din măduva spinării, ies printre vertebre și coboară prin fese spre extremitățile picioarelor.
Cele mai frecvente cauze ale sciaticii sunt:
- Hernia de disc
- Îngustarea canalului lombar
- Sindromul Piriformis
- Fracturile
- Tumorile
- Boala Paget a oaselor
- Sarcina
Simptome acestei afecțiuni includ:
- Dureri de intensitate diferită în timpul mișcării
- Imposibilitatea de a efectua diferite mișcări (spre exemplu coborârea din pat, încheiatul la șireturi sau ridicarea obiectelor de pe podea)
- Sensibilitatea pielii
- Slăbiciunea musculară
- Pierderea reflexelor
- Șchiopătatul
Citește și:
Ce este durerea lombară joasă (lumbago)?
Mulți oameni au suferit la un moment dat de dureri în partea inferioară a spatelui. Localizată în zona trunchiului, mai precis la punctul de întâlnire al coastelor cu fesele, această durere este cunoscută și ca lumbago.
Aceasta afectează în măsură foarte mare persoanele între 20 și 45 de ani și se intensifică odată cu înaintarea în vârstă.
Coloana vertebrală este alcătuită din mai multe oase (vertebre), separate prin discuri din cartilaje care amortizează mișcările. La rândul lor, vertebrele sunt acoperite cu un strat subțire de cartilaj și stabilizate de mușchi și ligamente.
Zona lombară este porțiunea inferioară a spatelui, alcătuită din 5 vertebre care leagă zona toracică de cea a pelvisului și de picioare. Aceste vertebre ne permit să ne rotim, să ne mișcăm, să ne aplecăm, să ne întindem și ne susțin când ne ridicăm, mergem, alergăm sau stăm în picioare.
Atunci când suferim de lumbago, oricare dintre aceste acțiuni ne provocă durere.
Există două tipuri de dureri de spate: specifice și nespecifice. Cauzele durerilor de spate specifice (care apar în 20% dintre situații) sunt cunoscute. Acestea pot fi declanșate de:
- Osteoartrită (artrite degenerative)
- Osteoporoză
- Hernie de disc
- Stenoză spinală
În cazurile nespecifice, ce reprezintă restul de 80% dintre situații, cauza exactă a durerii nu este cunoscută. Factorii care o declanșează ar putea fi ridicarea unor obiecte grele, stresul, postura incorectă sau anumite probleme psihologice.
- Dureri acute (cu durata mai mică de 7 zile)
- Dureri subacute (de la 7 zile la 7 săptămâni)
- Dureri cronice (cu durata mai mare de 7 săptămâni)
Așadar, cum se tratează sciatica și lumbago în mod natural?
Potrivit medicinei tradiționale chinezești, durerile de spate și sciatica au legătură cu rinichii și vezica biliară și sunt asociate consumului excesiv de carne, condimente și alcool.
Există teorii care susțin că durerile lumbago sunt o somatizare a unor probleme emoționale nerezolvate, precum pierderea locului de muncă, divorțul, abandonul sau sărăcia.
În afară de stabilirea cauzei durerilor de spate și de picioare, este bine să cunoști și câteva tratamente și remedii. Cele mai naturale și mai eficiente sunt:
Masajul
Toarnă ulei de migdale sau ulei esențial de eucalipt într-un vas și amestecați-l cu extracte de arnică și rozmarin, în cantități egale. Masajul se face din partea superioară a picioarelor până la tălpi, apoi înapoi spre spate.
Corpul se va încălzi și se va relaxa. Pentru a-i spori efectul, se poate continua cu masajul pe tot corpul, insistându-se în zona umerilor și a gâtului.
Psihoterapia
În cazul în care durerea este cauzată de probleme emoționale, consultă un psihoterapeut. Durerea se va ameliora odată ce pacientul se va descărca vorbind despre propriile probleme, traume sau frici.
Exercițiile
Anumite tipuri de discipline și exerciții, ca yoga, tai chi, înotul, pilates sau aqua gym pot ameliora durerile. Este întotdeauna indicat să faci mișcare până obosești, fără însă să te forțezi prea mult. Nu uita să te încălzești și să ractici exerciții de întindere.
Fii activ
Evită dormitul în exces și nu menține aceeași poziție corporală prea mult timp. Atunci când ești la serviciu, de pildă, ridică-te din când în când de pe scaun și fă o plimbare scurtă.
Nu uita să citești:
Aplică o pernă caldă
Dacă n-ai posibilitatea să apelezi la serviciile unui maseur profesionist (sau amator), este bine să aplici pe zona dureroasă o pernă caldă timp de o jumătate de oră. Poți face asta în timp ce te uiți la televizor, citești sau vorbești la telefon.
Acum că știi cum se tratează sciatica și lumbago în mod natural, nu ezita să pui în aplicare sfaturile prezentate în acest articol pentru a evita disconfortul debilitant!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Tobón-Marulanda, F. Á., Vallejo-Maya, J., & Toro-Cortés, L. M. (2011). Lesión del nervio ciático: aproximación médico legal. CES Medicina, 25(1), 65-78. https://www.redalyc.org/pdf/2611/261119568007.pdf
- Gelabert-González, M., Serramito-García, R., Aran-Echabe, E., & García-Allut, A. (2007). Resolución espontánea de hernia de disco lumbar. Neurocirugía, 18(2), 138-140. http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v18n2/caso6.pdf
- Verbiest, H. (1980). Stenosis of the lumbar vertebral canal and sciatica. Neurosurgical review, 3(1), 75-89. https://link.springer.com/article/10.1007/BF01644422
- Muñoz Chiamil, S. (2004). Síndrome piriforme: Una controvertida neuropatía por atrapamiento. Rev. Méd. Clín. Condes, 15(2), 58-60. http://bases.bireme.br/cgi-bin/wxislind.exe/iah/online/?IsisScript=iah/iah.xis&src=google&base=ADOLEC&lang=p&nextAction=lnk&exprSearch=401540&indexSearch=ID
- JA, C. C., Del Pino Montes, J., Comella, F. L., JE, B. G., Pérez, G., & Medrano Le Quément, C. (2006). Enfermedad ósea de Paget. https://svreumatologia.com/wp-content/uploads/2013/10/Cap-41-Enfermedad-osea-de-Paget.pdf
- Maslo, P. (2001). Las dolencias de espalda: hernia, lumbago, ciática, tortícoles. Editorial Paidotribo.
- Covarrubias-Gómez, A. (2010). Lumbalgia: un problema de salud pública. Revista mexicana de anestesiología, 33(S1), 106-109. https://www.medigraphic.com/pdfs/rma/cma-2010/cmas101y.pdf
- Truyols Taberner, M., Medinas Amorós, M., Perez Pareja, J., Palmer Pol, A., & Sesé Abad, A. (2010). Emociones negativas en pacientes con lumbalgia crónica. Clínica y Salud, 21(2), 123-140. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742010000200002
- Furlan, A., Brosseau, L., Imamura, M., & Irvin, E. (2008). Masaje para el dolor lumbar. De La Biblioteca Cochrane Plus. https://www.researchgate.net/profile/Andrea_Furlan2/publication/228391475_Masaje_para_el_dolor_lumbar/links/0c9605349e2855f261000000/Masaje-para-el-dolor-lumbar.pdf
- Hernández, G. A., & Zamora Salas, J. D. (2017). Ejercicio físico como tratamiento en el manejo de lumbalgia. Revista de Salud Pública, 19, 123-128. https://www.scielosp.org/article/rsap/2017.v19n1/123-128/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.