Logo image
Logo image

Cum și cât de des se curăță sticlele de apă reutilizabile

5 minute
Recipientele de apă din orice material sunt predispuse la acumularea de bacterii. Se recomandă curățarea zilnică și dezinfecția săptămânală.
Cum și cât de des se curăță sticlele de apă reutilizabile
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sticlele sunt obiecte care par inofensive și care stochează cel mai important element pentru alimentația umană. Acestea sunt containere care însoțesc multe dintre sarcinile zilnice. Cu toate acestea, curățarea sticlelor de apă cu o frecvență considerabilă și o tehnică adecvată este la fel de importantă ca igienizarea oricărei ustensile. Cum și cât de des se curăță sticlele de apă reutilizabile?

Sticlele sunt adesea păstrate în frigider sau plimbate în diferite zone ale locuinței. În plus, versiunile portabile ne însoțesc la sală, la serviciu sau la ieșirile recreative. Din acest motiv, dezinfectarea sticlelor este o practică fundamentală pentru a reduce contactul cu germenii.

De ce sticlele de apă reutilizabile se curăță des?

Există tot mai multe tipuri de sticle reutilizabile. Există modele din oțel inoxidabil, metal și sticlă, precum și sticle din plastic, ce trebuie aruncate după prima utilizare. În plus, de multe ori au desene sau culori, ceea ce face mai dificilă identificarea murdăriei din interior.

Sticlele acumulează murdărie indiferent de material. Nu vorbim doar de recipiente, ci și de capace.

Potrivit unui studiu realizat de laboratorul EmLab P&K, sticlele de apă reutilizabile ale sportivilor acumulează aproape 314.000 de unități formatoare de colonii (CFU) pe centimetru pătrat. Prin analiza mai multor sticle, lucrarea a arătat că cele cu capac glisant sunt cele care acumulează cele mai multe unități (peste 900.000).

Acestea generează condițiile optime pentru proliferarea diferitelor bacterii, mai ales atunci când sunt expuse la medii calde și umede. Prin urmare, este important să aplicați metode zilnice de curățare, combinate cu igienizarea profundă săptămânală.

Cum se curăță sticlele de apă reutilizabile zilnic?

Umplerea sticlelor cu apă de la robinet este prezentată ca o opțiune de curățare elementară a recipientelor. Acest lucru se datorează faptului că apa de la robinet conține de obicei clor, o componentă care realizează igienizarea suprafețelor.

Totuși, nu este suficient pentru a realiza o dezinfecție totală și sigură pentru sănătate. Clorul ajută la eliminarea unor bacterii, dar cantitățile din acest element care se află în apa de băut sunt minime și se evaporă după scurt timp, mai ales dacă recipientul este la temperatura camerei.

Când clorul se evaporă, sticla devine din nou un teren propice pentru milioane de bacterii. Ele pot sta lipite de pereți sau capace. Contactul cu particulele organice fac ca igienizarea să fie obligatorie.

Recomandăm: Top 5 soluții de curățare cu bicarbonat de sodiu și oțet

Some figure

Metode de curățare a sticlelor de apă în profunzime

Pentru ca o sticlă reutilizabilă să fie păstrată în siguranță pentru o perioadă lungă de timp, aceasta trebuie igienizată cel puțin o dată pe săptămână. Pentru aceasta, se recomandă diferite metode de dezinfectare, de la soluții electronice, până la strategii tradiționale.

Oţet

Unul dintre cele mai utilizate produse pentru curățarea recipientelor este oțetul. Amestecați-l cu apă în cantități egale și lăsați-l să acționeze timp de 20 de minute.

Dezinfecția completă nu este întotdeauna realizată, prin urmare folosiți și alte metode.

Înălbitor

Una dintre metodele tradiționale este aplicarea de înălbitor. Este important de reținut că este o soluție toxică, așa că sticla trebuie clătită bine după curățare, înainte de a bea din nou apă. Este suficient să puneți 1 sau 2 picături de înălbitor în sticlă, să o umpleți cu apă și să agitați câteva secunde.

Puteți lăsa conținutul să acționeze timp de 30 de minute. Goliți și clătiți bine. Utilizarea înălbitorului este recomandată dacă există mucegai în sticlă.

Apă și detergent

Săpunul sau detergentul destinat curățării ustensilelor de bucătărie este eficient și pentru igienizarea sticlelor de apă. Puneți câteva picături în recipient, amestecați cu apă și agitați câteva secunde. Când terminați, clătiți sticla cu lichid cald.

Amoniac pentru a curăța sticlele de apă

Este un produs de curățare cu componente degresante și dezinfectante. La fel ca înălbitorul, trebuie să aveți mare grijă la clătire. Puneți o cantitate mică și amestecați cu apă. Înmuiați sticla și clătiți-o foarte bine.

Mașina de spălat de vase

Una dintre cele mai eficiente tehnici de curățare a sticlelor de apă este spălarea în mașina de spălat vase. Cu toate acestea, este un aparat pe care nu toți oamenii îl au.

Dacă aveți mașină de spălat vase, puneți sticla și folosiți un program simplu. Detergentul, temperatura apei și timpul prelungit de spălare realizează o dezinfectare completă.

Verificați dacă recipientul este potrivit pentru introducerea în acest tip de aparat. Luați în considerare spălarea manuală a capacului, deoarece este posibil să nu poată fi igienizat în mașina de spălat vase. Aplicați o dezinfecție manuală.

Some figure

Cum se dezinfectează capacele?

Sticlele reutilizabile includ o mare varietate de capace. Toate au adâncituri care favorizează acumularea bacteriilor. Pentru dezinfectarea acestora, este indicat să folosiți o perie pentru a freca bine interiorul în timpul igienizării. Ca alternativă, puteți să le înmuiați într-un recipient umplut cu apă și picături de înălbitor.

Anumite capace se pot spăla și în mașina de spălat vase.

Plastic

Mulți oameni refolosesc sticlele de plastic. Cu toate acestea, este o practică nesănătoasă din cauza porilor mici pe care îi prezintă acest material. Deși nu sunt vizibili, sunt un spațiu ideal pentru proliferarea bacteriilor.

În timp, plasticul se degradează și eliberează microparticule care pot dăuna sănătății. De aceea, Organizația Națiunilor Unite (ONU) descurajează consumul de materiale plastice de unică folosință.

Potrivit unui raport al acestei organizații, un milion de sticle de plastic sunt cumpărate pe minut. 8 milioane de tone din acest material ajung în oceane în fiecare an.

Descoperiți: Cum se spală și se dezinfectează ustensilele de bucătărie din lemn

Igienizați articolele reutilizabile

Alte articole reutilizabile din ce în ce mai folosite sunt cănile termice sau de călătorie. Ele pot fi realizate din aceleași materiale ca și sticlele. Au un risc mai mare de contaminare, deci trebuie dezinfectate des.

Unele se pot spăla în mașina de spălat vase. Altele pot fi dezinfectate prin metodele de mai sus. Este esențial să vă spălați bine mâinile pentru a evita transferul bacteriilor prin manipulare. Este important și ca sticla să fie pentru uz personal și nu comun.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ávila Larreal, Ayarí Guadalupe, Barboza, Yasmina, Ferrer Villasmil, Kenna Josefina, Rangel Matos, Lisbeth Coromoto, Benítez Payares, Betty Mercedes, Levy, Alegría,  Calidad microbiológica del agua potable envasada en bolsas y botellas que se venden en la ciudad de Maracaibo, estado Zulia-Venezuela. Multiciencias [Internet]. 2013;13(1):16-22. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=90428348002
  • Ferrier, Catherine. “Bottled Water: Understanding a Social Phenomenon.” AMBIO: A Journal of the Human Environment 30.2 (2001): 118. Disponible en: https://doi.org/10.1639/0044-7447(2001)030[0118:bwuasp]2.0.co;2
  • Maldonado, L.,  Reducción y reciclaje de residuos sólidos urbanosen centros de educación superior: Estudio de caso. Ingeniería [Internet]. 2006;10(1):59-68. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46710106
  • Giménez, Andrea F. et al. “Reutilización de Botellas de Plástico En La Localidad de Saladas.” Extensionismo, Innovación y Transferencia Tecnológica 4 (2018): 83. Disponible en:https://doi.org/10.30972/eitt.402876
  • Roca Reyes, Juan Carlos , Osores Plenge, Fernando , Domínguez, Nicanor , Rosas Ramos, William ,  Presencia de bacterias patógenas en las aguas de la desembocadura del Río Surco y la Playa La Chira, Lima, Perú, Junio 2009. Acta Médica Peruana [Internet]. 2009;26(4):243-246. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=96618984010

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.