Logo image
Logo image

Pietre la fiere - cum le depistăm?

4 minute
Printre motivele pentru care pot apărea pietre la fiere se află obiceiurile alimentare proaste, colesterolul mare, sau alte afecțiuni, și se pare că sunt asimptomatice.
Pietre la fiere - cum le depistăm?
Ultima actualizare: 28 noiembrie, 2018

Se pare că putem avea pietre la fiere fără nici un simptom, pur și simplu ne continuăm viața fără să știm că ceva nu este în regulă. Printre cauze se află și obiceiurile alimentare proaste, așa că, vă propunem să vedem împreună cum putem elimina această problemă din timp.

Pietre la fiere – simptome

Some figure

 

V-ați întrebat vreodată cum arată niște pietre la fiere? Sunt dure precum cristalele și împiedică fierea să-și îndeplinească funcțiile de bază. Pot apărea din cauza schimbărilor de la bilă, datorită infecțiilor, a micilor probleme de drenare ale bilei, a colesterolului sau a proastelor obiceiuri alimentare.

În cele din urmă, majoritatea persoanelor care suferă de pietre la fiere trebuie să le îndepărteze chirurgical. Dar, din moment ce această problemă apare destul de frecvent, ar trebui, pe cât posibil, să o prevenim.

De aceea, vă prezentăm câteva simptome ale acestei afecțiuni. Totuși, medicii sunt de părere că în jur de 40 % din cazuri nu prezintă nici un simptom. Dar, să vedem ce manifestări au aceste pietre la fiere pentru ceilalți 60%.

1. Durere

Durerea apare brusc și durează doar câteva secunde. Este localizată în partea dreaptă-sus a abdomenului sau între omoplați. Acestea sunt primele simptome și semnele că pietrele se mișcă, începând să blocheze canalul coledoc.

2. Stomac balonat

Nu vă îngrijorați. De cele mai multe ori balonarea stomacului nu are nimic a face cu aceste pietre la fiere. Totuși, dacă suferiți de această afecțiune, trebuie să vă puneți unele întrebări: Sunteți balonați în fiecare zi? Se întâmplă mereu după ce ați mâncat?

Cel mai bine ar fi să țineți cont de orice semn apare în viața voastră. Dacă sunteți frecvent balonați și mai simțiți și alte simptome explicate în acest articol, atunci ar trebui să investigați posibilitatea de a avea pietre la fiere.

3. Probleme de digestie

Când o persoană suferă de pietre la fiere, pot apărea și mici probleme de digestie precum: flatulența, indigestia, eructația, intestine inflamate, crampe abdominale, senzația de rău după masă și, mai presus de toate, o toleranță scăzută la alimente grase. Acestea din urmă nu sunt tolerate de stomac și vă dau senzația de saturație… un semn specific afecțiunii de pietre la fiere.

4. Simptome fizice

Aceste semne nu apar la toți pacienții, dar dacă apar, trebuie să fiți foarte atenți: pielea poate căpăta o culoare gălbuie și chiar albul globului ocular poate deveni un pic galben, din cauza bilei.

Te-ar putea interesa și:

3 remedii naturiste pentru detoxifierea ficatului

5. Schimbări ale urinei și ale materiilor fecale

Trebuie să precizăm că fierea este responsabilă de producerea bilei și de procesarea grăsimilor. Tot ea ajută digestia. Dacă aveți probleme la fiere, ca de exemplu niște pietre care blochează funcționarea ei normală, acest lucru va afecta întregul proces digestiv și de eliminare a reziduurilor.

Cel mai adesea, persoanele care suferă de pietre la fiere, observă că materiile fecale devin mai albe și mai gelatinoase. Pe de altă parte, urina poate fi mai închisă la culoare decât de obicei. Vă recomandăm să fiți atenți la toate aceste semne.

Sfaturi pentru a evita formarea de pietre la fiere

Some figure

Dacă aveți deja pietre la fiere, nu va fi de ajuns doar să adoptați o dietă sănătoasă ca să scăpați de ele. Trebuie să cereți sfatul medicului care va decide dacă este nevoie de îndepărtarea lor chirurgicală.

Totuși, dacă nu aveți încă nici un simptom, vă sfătuim să încercați să preveniți această afecțiune, urmând aceste indicații. Se pare că funcționează în 60% din cazuri.

Te-ar putea interesa și:

6 remedii pentru detoxifierea sistemului limfatic

  • Luați o lingură cu ulei de măsline și trei picături de zeamă de lămâie înainte de a merge la culcare și dimineața imediat după ce v-ați trezit. Acest remediu este perfect pentru protecția și detoxifierea fierii.
  • Suc de sfeclă și mere. Trebuie să beți acest suc super sănătos la masa de seară. Puteți folosi un măr verde și o sfeclă de mărime medie, să le tăiați în bucăți și să le pasați într-un blender împreună cu o cană cu apă. Consumați acest suc de trei ori pe săptămână pentru un efect bun asupra fierii dar și al întregului organism.
  • Drojdie de bere: puteți adăuga puțină drojdie în sucuri sau în smoothie-uri, de exemplu. Este un remediu foarte bun deoarece conține inozitol, recomandat pentru protecția ficatului și a fierii.

Dacă observați aceste simptome, nu uitați că trebuie să mergeți la un consult medical. Astfel, ca urmare a efectuării unor teste specifice, veți putea ști dacă suferiți sau nu de pietre la fiere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Beckingham, I. J. (2017). Gallstones. Surgery (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2017.09.013
  • Njeze, G. E. (2013). Gallstones. Nigerian Journal of Surgery : Official Publication of the Nigerian Surgical Research Society. https://doi.org/10.4103/1117-6806.119236
  • Chowdhury, A. H., & Lobo, D. N. (2011). Gallstones. Surgery. https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2011.09.008

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.