Logo image
Logo image

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

3 minute
Deși ouăle pot fi ținute în frigider pentru mult timp, este bine să verifici dacă sunt proaspete înainte să le consumi.
Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Ouăle reprezintă o opțiune ideală pentru micul dejun sau cină. Deoarece oferă numeroase beneficii nutritive, acest aliment nu ar trebui să lipsească din nicio dietă sănătoasă. De aceea este bine să cunoști două metodăe prin care poți să verifici dacă ouăle sunt proaspete înainte de a le consuma.

Este bine este achiziționăm ouă proaspete și să le consumăm într-un timp scurt. Fără îndoială, ouăle cele mai benefice sunt cele provenite direct de la ferme.

Din păcate, magazinele alimentare ne pun la dispoziție ouă care deseori nu sunt atât de proaspete pe cât par. Marii producători alimentari obișnuiesc să supună ouăle anumitor procese pentru a le prelungi viața la raft.

Citește și:

Câte ouă să mâncăm pe săptămână?

De pildă, multe ouă sunt congelate parțial și ținute la rece pentru mai multe săptămâni înainte să fie distribuite în magazinele alimentare și supermarketuri.

Ouăle mai vechi pot fi consumate fără a ne prejudicia sănătatea, dar acestea nu au un gust la fel de savuros ca cele proaspete. În plus, preparatele gătite cu ouă care nu sunt foarte proaspete nu ies atât de reușite precum am dori. Dar cum poți să verifici dacă ouăle sunt proaspete sau nu?

2 trucuri ca să verifici dacă ouăle sunt proaspete

Data iuliană

Some figure

Producătorii alimentari din Statele Unite și nu numai sunt obligați să înscrie pe cofrajele de ouă o serie de numere de la 000 până la 356. Acest număr reprezintă „data iuliană” și indică data la care ouăle respective au fost curățate și ambalate în cofraje.

De pildă, dacă pe un cofraj găsim numărul 000, ouăle au fost ambalate la data de 1 ianuarie. Însă, dacă pe cofraje este înscris numărul 213, înseamnă că data ambalării ouălor este 2 august.

Numărul care indică data ambalării ouălor va fi însoțit de un alt număr care indică data la care acestea vor expira. Astfel, dacă pe cofraje întâlnim numerele 015 și 2/28, înseamnă că ouăle respective au fost ambalate pe 15 ianuarie și pot fi vândute până pe 28 februarie (adică o lună și jumătate mai târziu).

Dar de ce ai irosi bani pe ouă vechi de șase săptămâni când poți achiziționa ouă proaspete?

Testul de plutire

Deoarece se poate întâmpla să nu avem mereu acces la cofrajele ouălor achiziționate, vrem să-ți prezentăm o metodă alternativă ca să verifici dacă ouăle sunt proaspete.

Următorul test este foarte simplu. Pur și simplu pune oul respectiv într-o cană plină cu apă. Dacă oul este proaspăt, se va scufunda la fundul cănii și va rămâne acolo. Însă, deoarece își pierd în timp o parte din fluide prin porii cojii și se umplu cu aer, ouăle mai vechi vor fi mai ușoare și vor pluti.

De ce este important să verificăm prospețimea ouălor?

Some figure

Asemenea oricărui alt aliment, cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât vor fi mai gustoase și mai hrănitoare.

Din păcate, mulți dintre noi nu știm cum să verificăm dacă ouăle pe care le achiziționăm sunt într-adevăr proaspete. În plus, producătorii alimentari ne induc în eroare cu ajutorul proceselor de conservare la care apelează, printre care se numără și congelarea.

Este mult mai ușor să vedem dacă un ou este sau nu proaspăt după ce l-am gătit. Ouăle proaspete vor fi mereu mai gustoase, gălbenușul lor va fi mai închis la culoare, iar albușul se va separa mai ușor de gălbenuș, în loc să se amestece cu acesta.

Atât albușul, cât și gălbenușul ouălor conține acid carbonic dizolvat. În timp, acidul este eliberat prin porii cojii, iar pH-ul oului crește. Consecințele acestui fenomen sunt:

  • Oul își pierde consistența
  • Gălbenușul își pierde poziția centrală
  • Albușul devine mai puțin limpede, pierzându-și transparența

Te-ar putea interesa și:

5 idei pentru mic dejun pentru a începe ziua în forță

Este bine să spălăm ouăle?

Nu este niciodată indicat să spălăm ouăle deoarece riscăm să le alterăm coaja, o barieră protectoare naturală împotriva microorganismelor. Când speli un ou, cuticulele acestuia se slăbesc, iar coaja își pierde abilitatea de a împiedica bacteriile să pătrundă în interiorul oului. Dacă speli ouăle, riști ca acestea să fie infestate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.