Curiozități despre coriandru: beneficii mai puțin știute
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Condimentul coriandru, al cărui denumire științifică este Coriandrum sativum, are o origine necunoscută, dar unele cercetări afirmă că este o plantă tradițională din nordul Africii. În acest articol îți vom dezvălui o serie de lucruri mai puțin știute despre coriandru și multiplele sale beneficii. Citește în continuare!
Este o plantă cultivată anual în cantități mari. Are frunze compuse și tulpina cilindrică, având o lungime cuprinsă între 40 și 60 cm.
Mirodenia coriandru este folosită în întreaga lume pentru condimentarea mâncărurilor, însă în anumite regiuni precum Asia de Sud-Vest sau America Latină este un ingredient principal în numeroase preparate. Toate părțile componente sunt comestibile, dar frunzele sunt cel mai des folosite datorită aromei lor puternice. Poate fi consumat în diverse moduri, cel mai comun fiind prin ingerarea frunzelor, dar și prepararea unui ceai este o opțiune la fel de binevenită.
Valori nutriționale pentru coriandru
Această plantă posedă proprietăți curative, utile în medicina alternativă, întrucât coriandrul este bogat în uleiuri care ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Stimulează pofta de mâncare, atunci când pierderea apetitului se datorează unei afecțiuni digestive și reglează nivelul pH-ului din stomac, atunci când există un dezechilibru.
Planta coriandru prezintă multe beneficii nutriționale. Este bogat în vitaminele A, B, C, E și K. Conține și cantități mari de minerale, cum ar fi potasiu și fier.
S-ar putea să te intereseze și:
Valori nutriționale per 100 grame
- Vitamina A: .123mg
- Vitamina B1: .239 mg
- Vitamina B1: .239 mg
- Vitamina B2: .290 mg
- Vitamina B3: 2.310 mg
- Vitamina C: 21 mg
- Calciu: 709 mg
- Fier: 16.32 mg
- Magneziu: 330 mg
- Fosfor: 409 mg
- Potasiu: 1.267 mg
- Sodiu: 35 mg
- Zinc: 4.70 mg
Proprietățile coriandrului
Unul dintre cele mai remarcabile beneficii ale consumului de coriandru este capacitatea acestuia de a trata în mod eficient persoanele care au înghițit metale grele, prezente în apele contaminate cu reziduuri industriale. Aceste cazuri sunt frecvente în țările puternic industrializate. Compușii chimici care se regăsesc în coriandru posedă abilitatea de a se lega de particulele metalice, accelerând procesul de dezintoxicare.
Retenția de lichide la nivelul aparatului respirator este o problemă de sănătate destul de supărătoare, dar coriandrul acționează ca un expectorant foarte puternic. Dacă vrei să îl folosești în acest scop, prepară un ceai sau o infuzie din frunze de coriandru. Ceaiul este benefic și pentru mamele care alăptează, întrucât crește producția de lapte din glandele mamare, iar nutrienții sunt absorbiți în organismul bebelușului.
Citește și:
Alte minunate beneficii aduse de coriandru
- Împrospătează respirația.
- Dacă bei un pahar de ceai de coriandru înainte de culcare, te va ajuta să dormi mai bine, iar organismul își va recăpăta energia.
- Este un remediu natural pentru crampele menstruale. Coriandrul ameliorează aceste dureri, ajutându-te să treci mai ușor peste această perioadă a lunii.
- Uleiurile sale sunt utilizate adesea pentru prepararea loțiunilor de corp, datorită aromei sale extraordinare care se folosește pentru crearea diverselor parfumuri.
- Coriandrul are proprietăți relaxante, fiind un antispasmodic foarte util.
- Compușii din compoziția coriandrului au proprietăți antibacteriene, fiind astfel foarte eficient în curățarea și vindecarea rănilor.
- Coriandrul stimulează activitatea creierului, ceea ce duce la o creștere a capacităților intelectuale.
Sperăm că ți-a plăcut acest articol despre lucrurile mai puțin știute despre coriandru!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Food Data Central. (2019). Coriander (cilantro) leaves, raw. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 3 de mayo del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169997/nutrients.
- Food Data Central. (2019). Spices, coriander seed. U. S. Department of Agriculture. Consultado el 3 de mayo del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170922/nutrients.
- Hosseini, M., Bosakabady, M. H., & Khazdair, M. R. (2021). Neuroprotective effects of coriandrum sativum and its constituent, linalool: a review. Avicenna Journal of Phytomedicine. 11(5), 436-450. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8554282/.
- Mahleyuddin, N. N., Moshawih, S., Ming, L. Ch., Zulkifly, H. H., Kifli, N., Loy, M. J., Sarker, M. R., Al-Worafi, Y. M., Goh, B. H., Thuraisingam, S., & Goh, H. P. (2022). Coriandrum sativum L: a review on ethnopharmacology, phytochemistry, and cardiovascular benefits. Molecules, 27(1), 209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8747064/.
- Mechchate, H., Es-safi, I., Amaghnouje, A., Boukhira S., Alotaibi, A. A., Al-zharani, M., Nasr, F. A., Noman, O. M., Conte, R., El Youbi Amal, E. H., Bekkari, H., & Bousta, D. (2021). Antioxidant, anti-inflammatory and antidiabetic properties of LC-MS/MS identified polyphenols from coriander seeds. Molecules, 26(2), 487. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7831938/.
- Pizzino, G., Irrera, N., Cuccinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2017, 8416763. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/.
- Prachayasittikul, V., Prachayasittikul, S., Ruchirawat, S., & Prachayassitikul, V. (2018). Coriander (Coriandrum sativum): a promising functional food toward the well-being. Food Research International, 105, 305-323. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29433220/.
- Sobhani, Z., Mohtashami, L., Amiri, M. S., Ramezani, M., Emami, S. A., & Simal-Gandara, J. (2022). Ethnobotanical and phytochemical aspects of the edible herb coriandrum sativum L. Journal of Food Science, 87(4), 1386-1422. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9314633/.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.