Care sunt cauzele furnicăturilor în mâini și picioare?
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Dacă nu știi care sunt cauzele furnicăturilor în mâini și picioare, este posibil ca această senzație incomodă și ciudată să îți provoace îngrijorare. Deși poți simți furnicături în orice parte a corpului tău, regiunile cel mai des afectate sunt brațele, mâinile și picioarele.
Dacă simți furnicături în mâini sau picioare foarte frecvent, atunci ar trebui să apelezi la un specialist. Acest simptom deseori ignorat poate semnala o problemă gravă!
Furnicăturile pot fi simptomul unei infecții minore sau a unei afecțiuni mai severe. Este foarte important să apelezi la medic dacă ai această senzație foarte des. Iată care sunt, în general, cauzele furnicăturilor în mâini și picioare.
Hipoestezia: una dintre cauzele furnicăturilor în mâini și picioare
Furnicăturile pot fi un simptom al hipoesteziei. Această afecțiune ce se manifestă prin amorțirea zonei afectate, senzație însoțită și de furnicături. Dacă observi că ai ambele senzații în același timp, fi cu ochii în patru, întrucât este posibil să suferi de o problemă mai gravă.
Problemele circulatorii
Dacă ai probleme circulatorii, este posibil să simți din când în când furnicături. Desigur, această senzație se poate manifesta și din cauza oboselii. Însă, dacă simți aceste furnicături foarte des, consultă imediat un medic. Cauzele furnicăturilor în mâini și picioare pot fi anumite boli cardiovasculare.
Boala lui Buerger
Această afecțiune este asociată cu consumul de tutun. Primul simptom al bolii lui Buerger este durerea cauzată de întreruperea temporară a circulației sângelui (claudicație) la nivelul mâinilor și al picioarelor. O persoană ce suferă de această afecțiune va simți în mod constant furnicături în mâini și, în cele din urmă, în degetele de la mâini și picioare.
Boala lui Buerger este o afecțiune foarte gravă și, dacă nu este tratată din timp, poate duce la apariția gangrenei.
Citește și:
Diabetul
Diabetul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni ale zilelor noastre. Principala cauză a bolii o reprezintă creșterea necontrolată a glicemiei.
Din cauza fluxului sanguin insuficient la nivelul extremităților, un simptom comun al diabetului este senzația de furnicături. În plus, acestea pot fi și un simptom al ulcerului, ce trebuie tratat din timp pentru a preveni izbucnirea gangrenei.
Scleroza multiplă
Senzația de amorțeală sau de furnicături în mâini și picioare este unul dintre primele simptome pe care le vor resimți cei care suferă de scleroză multiplă. Această afecțiune poate provoca și senzații de arsură sau o sensibilitate crescută la atingere.
Simptomele menționate sunt cauzate de o insuficiență a fluxului sanguin în zonele afectate și de probleme la nivelul sistemului nervos central.
Polineuropatia cronică inflamatorie demielinizantă
Polineuropatia cronică inflamatorie demielinizantă este o afecțiune foarte rară ce împiedică nervii să transmită semnale mușchilor corpului. Furnicăturile (mai întâi în picioare și, în cele din urmă, în mâini și brațe) sunt un simptom al acestei afecțiuni.
Te invităm să descoperi:
Sindromul picioarelor neliniștite
Multe persoane simt furnicături în picioare seara sau în timpul nopții, iar aceste senzații pot fi asociate cu sindromul picioarelor neliniștite. Furnicăturile sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni.
O persoană care suferă de sindromul picioarelor neliniștite poate avea și senzații de durere, crampe și mâncărimi în zona picioarelor, iar aceste simptome se pot agrava în timpul nopții, provocând insomnii. Cauza exactă a acestei afecțiuni este necunoscută, dar printre posibilii vinovați se numără anemia, blocajul renal sau neuropatia periferică.
Alte posibile cauze ale furnicăturilor în mâini și picioare
- Ai stat în aceeași poziție prea mult timp.
- Ai o leziune la nivelul nervilor.
- O hernie de disc îți aplică presiune pe nervii spinali.
- Ai un nivel foarte ridicat de calciu, potasiu sau sodiu în organism.
- Ai o lipsă de vitamine, în mod special de vitamina B12.
- Ai făcut exces de alcool sau de produse pe bază de tutun.
- Te-a mușcat un animal.
- Te-a înțepat o insectă (cum ar fi căpușele, acarienii și păienjenii).
- Ai o reacție negativă la un anumit medicament pe care l-ai luat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Marks, P. W., Ph, D., & Zukerberg, L. R. (2004). Case 30-2004 : A 37-Year-Old Woman with Paresthesias of the Arms and Legs. The New England Journal of Medicine.
- Hagmar, L., Törnqvist, M., Nordander, C., Rosén, I., Bruze, M., Kautiainen, A., … Axmon, A. (2001). Health effects of occupational exposure to acrylamide using hemoglobin adducts as biomarkers of internal dose. Scandinavian Journal of Work, Environment and Health. https://doi.org/10.5271/sjweh.608
- Z., V. (2010). The sensory symptoms of distal diabetic polyneuropathy. European Journal of Pain Supplements.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.