Logo image
Logo image

Dieta astronauților: analiza și riscurile acesteia

4 minute
Ați auzit vreodată despre dieta astronauților? Vă spunem care sunt riscurile pe care le implică pentru sănătate!
Dieta astronauților: analiza și riscurile acesteia
Maria Patricia Pinero Corredor

Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, excesul de greutate și obezitatea provoacă multe probleme de sănătate în fiecare an. Acest lucru crește interesul pentru pierderea în greutate. Cu toate acestea, multe diete sunt agresive, așa cum este și dieta astronauților.

Nevoile nutriționale ale celor care călătoresc în spațiu sunt diferite decât cele ale unei persoane normale. Acest model de hrănire este conceput pentru a satisface cerințele calorice și nutriționale ale acestor profesioniști. Deci, nu are nimic de-a face cu pierderea în greutate. De ce a devenit popular?

La fel ca și alte diete „minune”, numărul de adepți a crescut din cauza sprijinului pe care îl are din partea unor personalități celebre. Chiar și beneficiile sale controversate au fost răspândite pe rețelele sociale. În orice caz, este important să știți de ce este descurajată această dietă și care sunt riscurile sale.

Ce este dieta astronauților?

Numele dat acestei diete minune nu are nimic de-a face cu NASA. De fapt, alimentația astronauților este riguroasă și controlată. Ani de zile se hrănesc pentru a reduce efectele adverse ale microgravitației, cum ar fi decalcificarea oaselor și deteriorarea mușchilor.

Nutriționiștii trebuie să planifice cu atenție meniurile astronauților. Acest lucru este crucial pentru ca aceștia să rămână sănătoși înainte, în timpul și după misiunea spațială. În general, dieta astronauților include porții mici de energie furnizate prin alimente sau pastile semi-lichide, liofilizate.

Probabil ca mărimile porțiilor au fost folosite ca exemplu pentru a da numele dietei astronauților. Prin urmare, este un nume pompos, fără similitudini în ceea ce privește aportul de nutrienți și energie.

Recomandăm: 4 băuturi pentru slăbit pe care ar trebui să le bei pe stomacul gol

Some figure

În ce constă?

Dieta astronauților este un model de alimentație hipocalorică care promite pierderea a 1 kilogram pe zi, timp de 13 zile. Este un plan restrictiv, iar numărul de calorii ingerate – indiferent de activitate, vârstă sau sex – este între 500 și 700. Din acest motiv, dieta nu ar trebui să dureze mai mult de 13 zile.

Această dietă propune un meniu limitat fără variații majore. Pentru a cita un exemplu, acesta poate fi după cum urmează:

  • Mic dejun: un pahar de lapte degresat
  • Prânz: o salată verde însoțită de un ou fiert tare
  • Cină: carne și salată

A consuma 6 banane medii pe zi înseamnă a ingera 530 de calorii. Așa că trebuie să fiți atenți la excesul de fructe. După cele 13 zile, se recomandă să vă odihniți timp de 2 sau 3 săptămâni, apoi să reluați dieta.

Riscurile dietei astronauților

Restricția extremă pune sănătatea în pericol, deoarece cantitatea de calorii ingerată este cu mult sub ceea ce este necesar. Deși este adevărat că există o pierdere rapidă în greutate, costul este major.

Metabolismul bazal nu este compensat

Aportul caloric zilnic este de doar 500 kilocalorii, ceea ce reprezintă 30% din ceea ce are nevoie un adult mediu pentru a-și menține metabolismul bazal. Aceasta înseamnă că există un dezechilibru în energia care menține celulele, țesuturile și organele funcționale.

Dieta astronauților promovează un aport alimentar de 5 ori mai redus decât cel normal, suficient doar pentru menținerea funcțiilor vitale.

Este dezechilibrată și deloc variată

Dieta interzice anumite grupe de alimente, cum ar fi zaharurile și carbohidrații, pentru a nu crește caloriile. Aceasta înseamnă sacrificarea vitaminelor, antioxidanților și mineralelor furnizate de sursele de amidon din fructe și legume. Nucile sunt restricționate din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi.

Provoacă efectul de rebound

Pierderea a 10 până la 13 kilograme are loc în doar 13 zile. Această rapiditate poate duce la efectul de rebound, cu o recuperare a greutății pierdute în mod rapid. Organismul este pregătit să supraviețuiască și să compenseze.

Poate afecta starea de spirit

În dieta astronauților, aprovizionarea cu energie a celulelor este compromisă. Senzația de foame poate provoca demotivare, iritabilitate, anxietate sau depresie. De asemenea, luarea în greutate după aproape 15 zile este foarte dezamăgitoare.

Poate provoca „foame ascunsă”

A petrece atât de multe zile mâncând într-un mod dezechilibrat duce la ceea ce se numește „foame ascunsă”. În acest caz, există deficite nutriționale la nivel celular, mai ales dacă dieta nu este suplimentată cu oligoelemente și vitamine.

Deși foamea ascunsă are caracteristici de cronicizare, repetarea dietei până la atingerea greutății dorite poate produce o lipsă majoră de micronutrienți.

Recomandăm: Nu rata aceste 6 smoothie-uri pentru a slăbi ușor

Some figure
Acest tip de dietă poate duce la un deficit de nutrienți și, ulterior, la efectul de rebound.

Merită să slăbim cu dieta astronauților?

Dieta astronauților prezintă riscuri pentru sănătate, așadar costul pierderii în greutate este considerabil. Dietele hipocalorice, personalizate și create de profesioniștii în sănătate și nutriție sunt cele mai bune pentru a slăbi în siguranță.

În orice caz, cea mai bună formulă pentru a avea o greutate ideală este aceeași ca întotdeauna: adoptați o dietă sănătoasă, mâncați legume și fructe, reduceți alimentele ultraprocesate și zahărul adăugat și faceți mișcare zilnic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.