Dieta de 1000 de calorii pe zi chiar funcționează?
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Când ne gândim la dieta de 1000 de calorii pe zi, ceea ce ne vine în minte este că vom slăbi rapid. Așa este, dar este cu adevărat benefic să slăbim într-un timp atât de scurt?
Cum ne-ar putea afecta sănătatea? Primul lucru pe care trebuie să-l menționăm este că, dacă ne hotărâm să adoptăm un asemenea plan alimentar, acesta trebuie să fie supravegheat de un expert.
Fiecare organism răspunde nevoilor metabolice individuale. Atunci când elaborăm un plan de slăbit, ideal este să ne asigurăm că obținem toți nutrienții de care avem nevoie.
Dieta de 1000 de calorii pe zi este hipocalorică până la extrem, dar câștigă fani pentru eficacitatea sa în pierderea în greutate.
Ce sunt dietele restrictive?
Deoarece obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în lume, au fost propuse mai multe modalități de a pierde în greutate. Una dintre ele este să mâncăm într-un mod restrictiv, limitând alimentele din dietă.
O dietă restrictivă înseamnă a mânca mult mai puține calorii decât folosește organismul într-o zi, cu scopul de a pierde în greutate. Acest lucru promite o pierdere rapidă în greutate.
În cadrul acestui grup se află dietele hipocalorice, care variază de la 800 la 1.500 de calorii pe zi. Cele cu valoare calorică foarte scăzută variază între 450 și 800 de calorii pe zi. Dieta de 1000 de calorii pe zi se încadrează în primul grup.
Jurnalul Argentinian de Endocrinologie și Metabolism a menționat că pierderea în greutate în aceste diete este în principal apă și masa musculară. Nu există niciun impact asupra procentului de grăsime, deci pot apărea efecte adverse.
Citiți și: Ce sunt hip dips și cum să le ascundem?
Ce alimente fac parte din dieta de 1000 de calorii?
Dacă adoptați această dietă, caloriile trebuie numărate. Dulciurile și băuturile alcoolice nu sunt recomandate. Din cauza caracterului său restrictiv, doar persoanele cu un indice de masă corporală ridicat ar trebui să ia în considerare această dietă.
În plus, nu poate fi ținută mult timp, deoarece provoacă efecte adverse importante. Un expert în aceste diete trebuie să planifice programul.
Principalele sugestii pentru această dietă sunt următoarele:
- Doar 3% din calorii trebuie să provină din grăsimi. Consumați mai puțin de 300 miligrame de colesterol.
- Consumați 5 porții de fructe sau legume deoarece au conținut scăzut de calorii și ridicat de fibre și apă. Atât apa, cât și fibrele oferă senzația de sațietate.
- Limitați aportul de carbohidrați, mai ales făinuri rafinate și produse derivate, cum ar fi pâinea.
- Consumați pește alb și carne slabă.
- Prânzul va include legume, proteine, puține grăsimi și porții mici de leguminoase.
- Beți 1,5 până la 2 litri de apă pe zi.
- Folosiți doar conserve preparate în mod natural. Faceți același lucru cu alimentele congelate.
- La capitolul îndulcitori, sunt permiși cei non-calorici.
- Consumați 5 mese zilnice și variați alimentele.
- Preparați alimentele la abur, în cuptor, în cuptorul cu microunde sau fierte cu suficientă apă, limitând utilizarea uleiului.
Dieta de 1000 de calorii chiar funcționează?
Adoptarea dietei de 1000 de calorii pe zi are mai multe dezavantaje decât avantaje. Le vom explica mai jos.
Slăbire rapidă
În ceea ce privește obiectivul principal al dietei, care este slăbirea, rezultatele sunt rapide. Însă, această pierdere în greutate are dezavantajele sale, deoarece dieta nu acționează direct asupra grăsimii corporale acumulate. La cea mai mică abatere, greutatea pierdută revine.
Prin urmare, atunci când adoptați dieta de 1000 de calorii, sunt necesare exerciții fizice zilnice pentru a arde grăsimea acumulată. Pentru a nu exagera, puteți slăbi între 1 și 2 kilograme pe săptămână; totul va depinde de metabolism.
Efect de rebound
Nu există nicio îndoială. Organismul răspunde la dietele hipocalorice. Dar, odată ce dieta obișnuită este reluată, greutatea crește din nou. Ajunge la aceeași valoare dinainte sau o depășește.
În plus, crește anxietatea față de alimente și tendința de a acumula grăsime în diferite părți ale corpului. Acest răspuns al organismului este cunoscut sub numele de efect de rebound.
Deficiență de nutrienți
Restricția alimentară generează un deficit de nutrienți necesari organismului. De aceea, atunci când practicați acest tip de dietă, pot apărea simptome precum amețeli, oboseală, oboseală și slăbiciune, care vor îngreuna activitățile zilnice.
Dacă dieta de 1000 de calorii este menținută o perioadă lungă de timp, va duce la probleme de sănătate, inclusiv la alterarea microbiotei intestinale.
Risc de tulburări de alimentație
Există mai mulți experți care consideră că dietele restrictive duc la o scădere rapidă în greutate, dar clarifică că sunt unul dintre cei mai importanți precursori ai tulburărilor de comportament alimentar.
Pe lângă riscurile de alimentație excesivă și alte tulburări, puteți mânca multe calorii goale, adică alimente cu multă energie, dar cu puțini nutrienți.
Modificarea metabolismului
Când unii nutrienți sunt reduși, metabolismul poate scăpa de sub control. De exemplu, atunci când carbohidrații și grăsimile sunt limitate, activitatea metabolică se modifică, la fel și funcțiile organelor vitale.
Unele tulburări metabolice care pot apărea sunt următoarele:
- Diabet de tip 2
- Dislipidemie
- Hiper- sau hipotiroidism
- Pierderea masei musculare sau sarcopenie
- Hepatopatie
Constipație
Prin restrângerea aportului caloric la 1000 de calorii, cele mai limitate alimente sunt cele care sunt surse de amidon, cum ar fi cerealele și leguminoasele. Acestea conțin și fibre alimentare, așadar aportul total poate fi afectat. Poate apărea constipația. În plus, senzația de sațietate este și ea diminuată.
Episoade de hipoglicemie
Privându-vă de anumite alimente, vă creșteți șansele de a dezvolta hipoglicemie sau glicemie scăzută. De asemenea, celulele corpului nu primesc combustibilul de care au nevoie pentru a funcționa normal. Dacă există și boli asociate, organismul se poate decompensa.
Afectarea imunității
Modificările dietei de 1000 de calorii și restricția aportului de nutrienți pot afecta sănătatea imunitară. Cei care adoptă diete extreme pot avea mai multe infecții.
De exemplu, vitamina C este implicată în funcția de apărare a organismului. Recent, a fost evaluată importanța acestei vitamine pentru reducerea incidenței bolilor infecțioase ale sistemului respirator.
Citiți și: Ce trebuie să știi despre exercițiile fizice după operația bariatrică
Este sigură dieta de 1000 de calorii pe zi?
O cale sigură către pierderea în greutate include consultarea unui expert în nutriție. Aportul de calorii trebuie ajustat la un nivel care satisface nevoile individuale.
Cel mai rapid mod de a slăbi nu este întotdeauna cel mai bun.
Cea mai bună modalitate de a pierde în greutate într-un mod sănătos și de a vă menține în timp este printr-un deficit caloric zilnic, dar acesta nu trebuie să fie extrem.
O schimbare în stilul tău de viață care include activitatea fizică vă va ajuta să atingeți în siguranță greutatea dorită. Astfel, veți evita riscul de a dezvolta anumite boli.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Francisco Javier Vilchez López , Cristina Campos Martín, María José Amaya García, Pilar Sánchez Vera y José Luis Pereira Cunill. Las dietas de muy bajo valor calórico (DMBVC) en el manejo clínico de la obesidad mórbida. Nutr Hosp. 2013;28(2):275-285. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v28n2/03revision02.pdf
- Andrew Warrilow , Duane Mellor , Andrew McKune, Kate Pumpa. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30.
- Giuseppe Cerullo , Massimo Negro, Mauro Parimbelli , Michela Pecoraro, Simone Perna, Giorgio Liguori, Mariangela Rondanelli, Hellas Cena, Giuseppe D’Antona . The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. eCollection 2020.
- MEJÍA MG , VERONESI LA ; MALDONADO AL , FUENTES RH. Dietas restrictivas ¿realmente son lo que prometen? REV ARGENT ENDOCRINOL METAB. 2021; 58 #2. Disponible en: http://www.raem.org.ar/numeros/2021-vol58/numero-02/raem-58-2-37-45.pdf
- Reyna Cruz, María Ávila, María Cortés, Rosalía Vásquez, Juan Mancilla. Restricción alimentaria y conductas de riesgo de trastornos alimentarios en estudiantes de nutrición. Psicología y Salud. 2008, 18,002, pp. 189-198. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/291/29118205.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.