Cum se ține dieta japoneză pentru slăbit
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Cunoști pe cineva care a urmat dieta japoneză pentru slăbit? Diverse studii au scos la iveală avantajele oferite de această cură, ce implică consumul de alimente proaspete, băuturi vegetale, orez sau pește și servirea de porții mici. Toate aceste delicatese te pot ajuta să pierzi în greutate. Vrei să afli mai multe?
Dieta japoneză pentru slăbit și secretele acesteia
1. O populație care trăiește mult, în rândul căreia obezitatea este aproape complet absentă
Statisticile arată că japonezii trăiesc mai mult decât locuitorii altor țări. Pe lângă dieta foarte sănătoasă pe care aceștia o urmează, ce include delicatese precum teriyaki și sushi, una din cheile longevității cetățenilor niponi este stilul lor de viață.
Deși japonezii sunt un popor foarte muncitor, aceștia știu ce strategii trebuie să adopte pentru a se odihni. Se bucură de natură, practică tehnici de relaxare și adoptă diverse obiceiuri sănătoase în fiecare zi, printre altele.
Un alt aspect interesant al societății nipone este absența aproape totală a obezității în rândul cetățenilor acesteia. De fapt, doar 3% dintre femeile din Japonia sunt afectate de această problemă de sănătate.
Care este secretul japonezilor? Oare secretul lor este că mănâncă somon crud? Sau motivul este consumul de semințe de susan, aliment ce oferă vigoare și energie? Realitatea este că japonezii urmează anumite obiceiuri pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.
Te-ar putea interesa și:
2. Ce este dieta japoneză pentru slăbit?
- Japonezilor le place să consume numai alimente proaspete, în porții mici. Preparatele sunt de calitate, însă nu sunt servite în porții mari. Japonezii nu consumă produse alimentare industriale sau alimente preparate la cuptorul de microunde, făini rafinate sau preparate bogate în grăsimi.
- Dieta japoneză presupune mâncatul încet și savurarea preparatelor servite. Este esențial să te bucuri de fiecare masă și să nu te grăbești. Japonezii acordă foarte multă atenție aspectului estetic al mâncării pe care o consumă, delectându-se nu numai cu gustul alimentelor, ci și cu modul în care acestea arată.
- Un alt aspect important este faptul că japonezii nu consumă produse lactate. Mai mult, acestora nu le place foarte mult nici pâinea și carnea. Dieta japoneză include mult orez, legume, fructe proaspete și pește. Alimentele trebuie mereu servite în porții mici.
- În opinia japonezilor, cea mai importantă masă a zilei este micul dejun. Aceștia își încep ziua cu câteva preparate variate, ce includ legume, orez, supe, ouă și ceai verde (o băutură esențială în alimentația japoneză).
Alimente de bază în dieta japoneză pentru slăbit
- Orez: Este alimentul de bază al acestei diete. Pe cât posibil, consumă numai orez integral.
- Tăiței: O specialitate japoneză care nu ar trebui să lipsească din nicio dietă orientală. Pot fi de mai multe feluri (udon, somen, ramen, soba etc.), diferențele constând în mărimea și tipul de grâu folosite în prepararea acestora. Tăițeii au un conținut scăzut de carbohidrați și sunt un aliment ideal pentru cei care suferă de celiachie. Nu ezita să consumi acest aliment foarte sănătos.
- Fructe: În special merele fuji, curmalul japonez și mandarinele.
- Pești precum macrou și somon.
- Soia, mei sau tofu: Sunt bogate în calciu, proteine și antioxidanți, pot fi consumate în locul produselor lactate, au abilitatea de a reduce nivelul de colesterol „rău” din sânge și previn diabetul. Include aceste alimente în dieta ta zilnică imediat!
- Ceai verde: O băutură indispensabilă în cadrul acestei diete.
- Legume: vinete, fasole mung sau fasole roșie, ciuperci, varză, ghimbir, dovleac, cartofi, muguri de bambus, ridichi și alge marine.
Cum să urmezi dieta japoneză pentru slăbit
Mai jos îți vom prezenta un exemplu concret ca să poți înțelege ce alimente trebuie să consumi pentru a urma această dietă pentru slăbit. Următoarele mâncăruri japoneze sunt ușor de preparat și foarte gustoase.
Nu uita, este esențial să consumi numai alimente proaspete și să ții cont de culorile acestora atunci când gătești preparatele. Mănâncă încet și savurează fiecare ingrediente în parte.
Te-ar putea interesa și:
Dieta japoneză trebuie urmată timp de cel puțin zece zile din fiecare lună. Te va ajuta să-ți menții sănătatea și să pierzi în greutate, așadar nu ezita să o încerci.
Micul dejun
- 1 mandarină
- 1 cană de supă de miso: Ingrediente ca miso pot fi achiziționat din magazine de specialitate. Grație valorii energetice și a conținutului scăzut de grăsimi, această supă este un preparat ideal pentru prima masă a zilei. Vei avea nevoie de fiertură de ton, tofu, alge marine, miso (o pastă aromată preparată din soia) și arpagic.
- 1 cană de ceai verde
Prânzul
- 1 castron de sushi (pește crud cu orez) cu sos de soia
- 1 cană de tăiței cu ciuperci
- 1 măr
- 1 cană de ceai verde
Cina
- Sortiment de sashimi (feluri diferite de pește) cu sos de soia și wasabi (ai grijă cu acest ultim aliment care, deși se aseamănă cu un fruct de avocado, este foarte picant)
- 1 castron de orez integral
- 1 portocală
- 1 cană de ceai verde
Pe lângă a urma dieta japoneză, nu uita să adopți și obiceiurile zilnice favorite ale poporului nipon: meditează des, mergi pe jos sau plimbă-te cu bicicleta, apreciază momentul actual și bucură-te de lucrurile simple pe care viața ți le oferă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hehemann, J. H., Correc, G., Barbeyron, T., Helbert, W., Czjzek, M., & Michel, G. (2010). Transfer of carbohydrate-active enzymes from marine bacteria to Japanese gut microbiota. Nature. https://doi.org/10.1038/nature08937
- ISHIHARA, K., MIYAKE, S., MIYASITA, A., & MIYATA, Y. (1988). Comparisons of sleep-wake habits of morning and evening types in Japanese worker sample. Journal of human ergology, 17(2), 111-118. https://www.jstage.jst.go.jp/article/jhe1972/17/2/17_2_111/_article/-char/ja/
- Kanazawa, M., Yoshiike, N., Osaka, T., Numba, Y., Zimmet, P., & Inoue, S. (2002). Criteria and classification of obesity in Japan and Asia‐Oceania. Asia Pacific journal of clinical nutrition, 11, S732-S737. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.1440-6047.11.s8.19.x
- Malik, V. S., Sudha, V., Wedick, N. M., RamyaBai, M., Vijayalakshmi, P., Lakshmipriya, N., … & Li, R. (2019). Substituting brown rice for white rice on diabetes risk factors in India: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 121(12), 1389-1397. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31006420
- Friedman, M., & Brandon, D. L. (2001). Nutritional and health benefits of soy proteins. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49(3), 1069-1086. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0009246
- Suzuki, Y., Miyoshi, N., & Isemura, M. (2012). Health-promoting effects of green tea. Proceedings of the Japan Academy, Series B, 88(3), 88-101. https://www.jstage.jst.go.jp/article/pjab/88/3/88_3_88/_article/-char/ja/
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.