Logo image
Logo image

Dieta pentru creier și beneficiile ei

5 minute
Creierul ocupă 2% din suprafața corpului, dar consumă 20% din glucoza pe care o ingerăm zilnic. Dar, atunci când ne dăm seama că se apropie perioada concediilor, adoptăm o dietă strictă care nu-i mai permite creierului să obțină nutrienții de care are nevoie.
Dieta pentru creier și beneficiile ei
Ultima actualizare: 01 februarie, 2019

De obicei ținem o dietă pentru a slăbi sau pentru a ne menține sănătatea. Mergem la sala de fitness cu speranța de a ne menține corpul în formă. Uităm însă de un mușchi foarte important – creierul. Ați auzit vreodată de un regim numit „dieta pentru creier”? Vă invităm să citiți acest articol pentru a afla mai multe despre aceasta.

„Fitness-ul pentru creier” este o tehnică pentru îmbunătățirea calității vieții, controlul stresului, prevenirea bolilor neurodegenerative și îmbunătățirea memoriei și a inteligenței.

Dieta pentru creier

De cele mai multe ori nu ne gândim cum să ne hrănim creierul, un aliat puternic de care nu trebuie să uităm. Creierul ocupă 2% din suprafața corpului, dar consumă 20% din cantitatea de glucoză pe care o ingerăm zilnic.

Some figure

La sfârșitul zilei, dieta pe care ați avut-o influențează sănătatea creierului, într-un mod mai bun sau mai rău. Există diferite alimente care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți funcțiile mintale, dar trebuie să vă asigurați întotdeauna că aveți o dietă echilibrată. Cu alte cuvinte, consumul unei mâini de nuci dimineața nu vă ajută cu nimic dacă aveți un meniu tip fast food la prânz sau nu mâncați un fruct la desert.

Trebuie să nu uitați să mâncați alimente bogate în acizi grași Omega 3 și 6, vitamine, proteine și să nu omiteți să beți cel puțin doi litri de apă pe zi (trei litri în timpul verii sau atunci când practicați exerciții fizice). De asemenea, trebuie să evitați obiceiurile proaste, precum stilul de viață sedentar sau săritul peste micul dejun (o cană de cafea în timp ce vă îmbrăcați sau vă aranjați părul nu este un mic dejun).

În condiții normale, creierul se hrănește cu glucoză. Atunci când scădeți numărul de calorii și grăsimi consumate zilnic, se schimbă și dieta creierului. Acest organ poate fi împiedicat să-și realizeze funcțiile normale, neavând suficientă energie.

Some figure

Este esențial să vă hrăniți creierul astfel încât să-și poată îndeplini toate funcțiile în mod optim. Mintea este responsabilă de trimiterea mesajelor ce determină mișcarea mușchilor, generează emoții, vă reamintesc că se apropie o aniversare sau vă ajută să vă odihniți mai bine noaptea.

Dieta pentru creier previne aparția bolilor

Ritmul vieții în orașele mari nu este deloc benefic pentru sănătatea creierului. Nu aveți timp să faceți exerciții sau să vă odihniți, iar în jurul dumneavoastră sunt atâtea alimente pline de grăsimi sau îndulcitori. Mâncați în grabă și, atunci când se apropie vara, adoptați o dietă strictă și fără rost. În oricare dintre aceste situații, organismul (inclusiv creierul) nu este aprovizionat cu nutrienții necesari.

Începeți să aveți grijă de corpul dumneavoastră pentru a evita apariția bolilor. Un creier bine hrănit înseamnă mai puțină oboseală, o capacitate mai mare concentrare, o memorie mai bună și o eficiență sporită în realizarea îndatoririlor zilnice. Creierul bine hrănit înseamnă bună dispoziție, ceea ce vă ajută să evitați certurile sau problemele cu alte persoane din jur.

Alimente ce trebuie neapărat incluse în dieta pentru creier

Aceste alimente trebuie să se regăsească în „dieta pentru creier” săptămânal sau zilnic. Nu uitați să le includeți în felurile dumneavoastră de mâncare și cu siguranță rezultatele nu vor întârzia să apară.

Apă

Acest element este vital pentru supraviețuire, deoarece organismul uman este compus în cea mai mare parte din apă. Dacă nu vă place să beți apă, puteți încerca ceaiuri neîndulcite, sucuri naturale, fructe precum portocalele sau smoothie-uri făcute acasă. 91% din creier este apă. Așadar, trebuie neapărat să vă asigurați că beți suficientă apă.

Oamenii pot supraviețui două luni fără să mănânce, dar nu mai mult de două săptămâni fără să bea apă. Cantitatea medie de apă pe care trebuie să o consumați zilnic este de doi litri, dar aceasta depinde și de exercițiile fizice practicate, de serviciul pe care îl aveți, de greutatea corporală, de înălțime, de anotimp, etc.

Broccoli

Broccoli este una dintre super-legumele pe care trebuie neapărat să le includeți în dieta zilnică. Acesta este regele legumelor crucifere. Puteți folosi și alte legume asemănătoare precum varza, conopida sau varza de Bruxelles. Ele conțin multe proteine, puține calorii, o cantitate mare de apă și numeroase vitamine (A, B, C, E și K). Cruciferele vă oferă acid folic, flavonoide și luteină.

Broccoli este ideal pentru a preveni pierderea memoriei deoarece este un antioxidant minunat. Vă recomandăm să consumați broccoli fiert sau la grătar, pentru a nu distruge vitamina C în timpul procesului de gătire.

Vă recomandăm:

Alimente care îmbunătățesc memoria și ajută creierul

Some figure

Ovăz

Puteți consuma această cereală cu suc de portocale, lapte sau iaurt. Ovăzul conține proteine și aminoacizi, dar și foarte multe grăsimi nesaturate, vitamina B și E, magneziu, potasiu și seleniu. Acesta este foarte hrănitor și are un impact pozitiv asupra memoriei. O rețetă clasică include o cană cu lapte de vacă și două linguri cu terci de ovăz îndulcit cu miere. Este o băutură ideală înainte de culcare, pe o vreme răcoroasă.

Vă recomandăm:

5 sfaturi pentru îmbunătățirea memoriei

Banane

Se spune că aceste fructe aparțin celor înțelepți, pentru că cei mai deștepți oameni din India obișnuiau să le consume în timp ce stăteau la umbra unui bananier. Bananele conțin zaharuri benefice, vitamina B și C, calciu, fosfor, potasiu și magneziu.

Vă recomandăm să le consumați după ce s-au copt suficient, atunci când au o culoare galbenă sau maronie, deoarece zahărul conținut de acestea este mai ușor de asimilat în acest moment și ajunge direct la creier. Bananele contribuie la producția unui neurotransmițător responsabil cu memoria și starea de spirit.

Ceai verde

Some figure

Acest ceai minunat ce provine din Asia conține o mulțime de proprietăți benefice. Acesta nu fermentează și conține mulți antioxidanți, mangan, acid oxalic, etc. Ceaiul verde împiedică dezvoltarea tumorilor, este o băutură detoxifiantă și protejează buna funcționare a creierului. În plus, ceaiul verde este ideal în regimul de slăbire și de ardere a grăsimilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Zuker, C. S. (2015). Food for the brain. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2015.03.016

Brain food. (1993). Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1038/scientificamerican1191-124


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.