Logo image
Logo image

Boala Crohn - dietă care te ajută să o tratezi

4 minute
Boala Crohn este o tulburare cronică caracterizată de accese, ceea ce înseamnă că există perioade când pacientul se simte bine și perioade când se simte rău. Deoarece produsele lactate și stresul agravează simptomele bolii Crohn, va trebui să le eviți pe ambele.
Boala Crohn - dietă care te ajută să o tratezi
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 19 noiembrie, 2018

Nu este ușor să trăiești cu boala Crohn. Această tulburare cronică a fost asociată cu bolile inflamatorii ce afectează intestinele. Deși episoadele provocate de ea variază în intensitate, boala Crohn afectează calitatea vieții pacienților.

În general, boala Crohn are o componentă genetică, dar și anumite bacterii și virusuri care alterează funcționarea corectă a organismului susțin dezvoltarea sa. Mai mult, factori precum anxietatea, stresul și un stil de viață nesănătos pot agrava starea bolnavului.

Există vreun tratament pentru boala Crohn? Din păcate, până în prezent cercetătorii nu au reușit să găsească un leac pentru această boală. Bolnavii au însă la dispoziție diverse tratamente pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Antibioticele și corticosteroizii sunt două variante posibile. În plus, mai devreme sau mai târziu, pacienții care suferă de boala Crohn vor fi nevoiți să se supună unei intervenții chirurgicale, astfel încât medicii să poate îndepărta porțiunile de intestin afectate.

Pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medic, pacienții cu boala Crohn trebuie să-și monitorizeze atent dieta. În articolul de azi te invităm să descoperi câteva sfaturi utile pentru a avea o dietă sănătoasă și a-ți proteja bunăstarea.

1. Boala Crohn și alimentația

Medicii ne spun că, la fel ca și în cazul colitei ulcerative, nu există o dietă standard recomandată celor care suferă de boala Crohn. Fiecare pacient este diferit, iar orice tratament trebuie să se preteze nevoilor personale ale bolnavilor. Din acest motiv, ia în considerare următoarele aspecte:

  • În anumite momente, simptomele produse de boala Crohn nu sunt foarte intense. Pacientul va putea mânca numeroase alimente fără a se simți rău. Însă, de îndată ce durerea, balonarea și diareea revin, pacientul va trebui să-și modifice dieta.
  • Ține seama de modul în care organismul tău reacționează la diverse alimente. Dacă, de pildă, ți se întâmplă o dată să mănânci orez și apoi să ți se facă rău, reacția ta nu trebuie să fie eliminarea definitivă a orezului din dieta ta zilnică. Verifică condimentele pe care le-ai utilizat pentru a asezona preparatul, aceste produse conținând deseori coloranți alimentari ce pot cauza iritații severe.
  • Dacă suferi de boala Crohn, anumite alimente îți vor cauza durere sau alte simptome asemănătoare în primele 30-120 de minute de la servirea mesei. Când alimentele consumate ajung în intestine, reacția negativă este aproape instantanee.

Te-ar putea interesa și:

Ulcerul gastric: simptome și remedii

  • Pentru a-ți proteja sănătatea, este indicat să servești porții mici pe tot parcursul zilei. Evită mesele foarte copioase, astfel încât reacția negativă să nu fie foarte intensă. Urmând acest sfat, este posibil ca ea să fie aproape imperceptibilă.
  • Mestecă alimentele bine și odihnește-te pentru 30 de minute după fiecare masă.

De asemenea, controlează-ți nivelul de stres și evită să te epuizezi de-a lungul zilei. Încearcă să trăiești o viață liniștită!

2. Dieta ideală pentru a trata boala Crohn

Some figure

Băuturi

  • Evită cafeaua și ceaiul, aceste două băuturi putând irita intestinul.
  • Evită băuturile cu un conținut ridicat de alcool.
  • Bea apă în cantități mici pe tot parcursul zilei.
  • Ceaiul de mușețel are proprietăți antiinflamatoare și relaxante.
  • Ceaiul de mentă este foarte calmant.
  • Sucul de ananas facilitează digestia alimentelor consumate.

Asigură-ți necesarul zilnic de calciu și proteine

Din cauza procesului inflamator, a diareii și a problemelor imunitare provocate de boala Crohn, pacientul trebuie să-și crească aportul zilnic de calciu și proteine. Iată ce trebuie să faci:

  • Intoleranța la lactoză este o problemă frecventă în rândul celor care suferă de boala Crohn. Ca să eviți orice inconvenient, optează pentru lapte de orez îmbogățit cu calciu.
  • Încearcă tofu și vezi cum reacționează organismul tău. Dacă reușești să tolerezi acest aliment, nu ezita să-l incluzi în dieta ta zilnică. Tofu este bogat în calciu și proteine vegetale.
  • Încearcă să incluzi șuncă în dieta ta. Acest aliment este bogat în proteine și nu este la fel de bogat în grăsimi cum este carnea roșie. Ai nevoie de o sursă de proteine, așadar nu ezita să încerci și alte cărnuri slabe, precum cea de pui și curcan. Dar nu uita, evită prăjelile!
  • Și ouăle sunt indicate celor care suferă de boala Crohn.
  • Tonul, macroul și sardinele reprezintă surse importante de proteine sănătoase, iar cei care suferă de boala Crohn le pot tolera în general.

Fructe

  • Gutuie
  • Mere (coapte sau sub formă de suc, dar fără zahăr)
  • Pere
  • Papaya
  • Banane (dacă le poți tolera)

Legume

  • Sparanghel
  • Andive
  • Cartofi dulci
  • Castravete
  • Morcovi
  • Cartofi
  • Țelină
  • Anghinare
  • Vinete

Suplimente pe bază de vitamine

Some figure

Pacienții care suferă de boala Crohn experimentează deseori episoade de oboseală din cauza infecțiilor și a schimbărilor intestinale. Din acest motiv, aceștia trebuie neapărat să-și satisfacă necesarul zilnic de vitamine. Nu ezita să încerci următoarele suplimente, pe care le poți achiziționa de la orice farmacie:

  • Acid folic
  • Zinc
  • Ulei de Oenothera și ulei de in (ambele sunt surse excelente de minerale)

Te-ar putea interesa și:

Detoxificarea intestinelor cu sucuri

Nu uita să eviți:

  • Leguminoase bogate în fibre nesolubile
  • Tărâțe
  • Dulciuri
  • Condimente și alimente picante

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Reddavide R, Rotolo O, Caruso MG, et al. The role of diet in the prevention and treatment of Inflammatory Bowel Diseases. Acta Biomed. 2018;89(9-S):60-75. Published 2018 Dec 17. doi:10.23750/abm.v89i9-S.7952
  • Limdi JK. Dietary practices and inflammatory bowel disease. Indian J Gastroenterol. 2018;37(4):284-292. doi:10.1007/s12664-018-0890-5
  • Knight-Sepulveda K, Kais S, Santaolalla R, Abreu MT. Diet and Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2015;11(8):511-520.
  • Owczarek D, Rodacki T, Domagała-Rodacka R, Cibor D, Mach T. Diet and nutritional factors in inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2016;22(3):895-905. doi:10.3748/wjg.v22.i3.895
  • von Tirpitz C, Kohn C, Steinkamp M, Geerling I, Maier V, Möller P, Adler G, Reinshagen M. Lactose intolerance in active Crohn’s disease: clinical value of duodenal lactase analysis. J Clin Gastroenterol. 2002 Jan;34(1):49-53. doi: 10.1097/00004836-200201000-00009. PMID: 11743245.
  • Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, et al. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked?. J Transl Med. 2018;16(1):14. Published 2018 Jan 25. doi:10.1186/s12967-018-1381-2

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.