Consumă dovlecel pentru slăbit sănătos
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Mănânci dovlecel în mod regulat? Dacă da, înseamnă că știi deja că această legumă îți menține organismul sănătos, dar pe lângă aceasta este bună și pentru slăbit. Dovlecelul poate fi adăugat în multe feluri de mâncare și este absolut delicios.
1. Beneficiile dovlecelului pentru sănătate
Dovlecelul are un gust unic, minunat și trebuie să fie un ingredient indispensabil în dieta ta pentru slăbit. Dacă vrei să consumi dovlecel pentru slăbit, trebuie să știi că acesta are și multe beneficii pentru sănătate:
- Dovlecelul este bogat în nutrienți și nu conține grăsimi. Are foarte puține calorii.
- Este o legumă bogată în calciu, foarte benefică pentru sistemul tău osos!
- Conține multe fibre, prevenind astfel supărătoarea constipație.
- Conține o doză mare de potasiu, element care ajută la prevenirea retenției de apă și la eliminarea toxinelor din organism.
- Este foarte benefic pentru sănătatea creierului, datorită fosforului din compoziția sa.
- Conține și magneziu, un mineral esențial pentru sănătatea femeilor.
- Dovlecelul conține și o cantitate considerabilă de vitamina B9 (acid folic), foarte bun în timpul sarcinii, de exemplu.
- Conține multe vitamine, printre care vitamina A, vitamina C și vitamina E, dar și minerale: potasiu, zinc, seleniu și magneziu.
- Fiind un diuretic excelent, ajută și la prevenirea bolilor de rinichi.
Citește și: 8 diete alcaline pentru o sănătate de fier
2. Mănâncă dovlecel pentru slăbit
Întâi de toate, trebuie să clarificăm un lucru – nu este recomandat să mănânci numai dovlecel și nimic altceva pentru o lună întreagă. Dovlecelul trebuie adăugat în alimentația ta, dar o masă trebuie să conțină și proteine și fibre. Această legumă are multe beneficii, dar cele mai importante sunt cele pe care ți le vom explica în continuare și care transformă dovlecelul în soluția ideală pentru momentele în care vrem sau avem nevoie să dăm jos câteva kilograme.
Cum mă ajută dovlecelul să slăbesc?
- Dovlecelul are numai 17 calorii la 100 de grame. Astfel, putem mânca foarte mult și ne putem simți sătui cu un aport caloric minim.
- Pe lângă asta, dovlecelul accelerează metabolismul, ajutând la arderea grăsimilor. Acest lucru se datorează conținutului de vitamina A, care stimulează oxidarea lipidelor.
- Dovlecelul conține fibre solubile și insolubile. Fibrele solubile detoxifiază organismul și întârzie apariția glucozei în sânge. Fibrele insolubile conțin bacterii sănătoase care curăță intestinele și ajută la eliminarea toxinelor și a grăsimilor.
- Dovlecelul mai conține și iod, un element care asigură o bună funcționare a metabolismului.
Citește și: 7 trucuri pentru arderea grăsimii
3. O rețetă simplă cu dovlecel pentru slăbit: orez brun cu dovlecel și praz
Dacă încerci această rețetă, vei vedea că se prepară foarte ușor și este foarte delicioasă. Iată ingredientele:
De ce ai nevoie?
- 300 grame orez brun
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 praz
- 1 dovlecel
- 1 litru de supă de legume
- 1/2 cană de vin alb
- Puțin piper
- Câteva semințe de pin
- Câteva stafide
Cum o prepar?
Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să speli toate legumele. Taie prazul în bucăți mici, curăță dovlecelul și taie-l în cubulețe. Taie ceapa mărunt. Curăță și mărunțește usturoiul.
Toarnă niște ulei de măsline într-o tigaie. Călește ceapa și prazul la foc mediu pentru câteva minute. Adaugă dovlecelul și usturoiul și amestecă bine. Adaugă puțin piper, o mână de semințe de pin și câteva stafide.
După ce obții un sos dens, mai așteaptă în jur de 5 minute și adaugă o jumătate de cană de vin alb. Acesta va oferi mâncării o aromă deosebită. După ce a mai scăzut alcoolul, adaugă supa de legume și amestecă bine. Nu uita că orezul brun necesită mai mult timp de gătire.
Gustă să vezi dacă e pe placul tău și dacă trebuie să mai adaugi sare sau piper. Dacă nu, adaugă cele 300 grame de orez. Acoperă tigaia cu un capac și lasă mâncarea să fiarbă la foc mare. Nu uita să amesteci din când în când.
După ce orezul a absorbit aproape toată supa, verifică dacă are consistența adecvată. Când îți pui o porție în farfurie, poți să mai adaugi și puțină zeamă de limetă și niște semințe pe deasupra. În acest fel, îi vei da un gust mai bun și vei include mai multe vitamine în mâncarea ta. Este o rețetă bogată în fibre, foarte sățioasă și excelentă pentru masa de prânz. Dacă o servești cu o salată de spanac cu câteva bucățele de ananas, te vei simți extraordinar.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lim, T. K. (2012). Cucurbita pepo. In Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants. https://doi.org/10.1007/978-94-007-1764-0_42
- Decker, D. S. (1988). Origin(s), evolution, and systematics of Cucurbita pepo (Cucurbitaceae). Economic Botany. https://doi.org/10.1007/BF02859022
- Makoundou, V., Habicht, F., Bobbioni-Harsch, E., Pataky, Z., & Golay, A. (2010). Lone term weight loss maintenance. Revue Medicale Suisse. https://doi.org/10.1093/ajcn/82.1.222S
- MacLean, P. S., Bergouignan, A., Cornier, M.-A., & Jackman, M. R. (2011). Biology’s response to dieting: the impetus for weight regain. AJP: Regulatory, Integrative and Comparative Physiology. https://doi.org/10.1152/ajpregu.00755.2010
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.