Logo image
Logo image

Dragostea nu ne face rău, dar dezamăgirea da

4 minute
Dacă te simți dezamăgit pentru o perioadă lungă de timp, vei fi epuizat și îți vei pierde speranța.
Dragostea nu ne face rău, dar dezamăgirea da
Ultima actualizare: 11 februarie, 2019

Dragostea este inepuizabilă pentru cei care o apreciază cu adevărat. A oferi iubire nu este ceva copleșitor. Dragostea nu face rău, însă dezamăgirea da, ea fiind cea care ne deprimă.

Unii omeni oferă iubire celorlalți aproape orbește, nerealizând că totul trebuie să aibă o limită. Alții au impresia că a primi atenție, complimente, favoruri și afecțiune este ceva foarte firesc, nerealizând că orice relație este un joc continuu de a da și a primi.

Dragostea necondiționată trebuie respectată. Aceasta este, de pildă, dragostea unei mame față de fiul său, un sentiment nobil pe care fiecare dintre noi trebuie să-l înțeleagă și să-l aprecieze.

Însă dragostea necondiționată poate să ne aducă probleme. Nu toată lumea din jur merită afecțiune și respect, în special cei care se comportă urât cu noi.

Dezamăgirea este consecința maltratării și a înșelării, iar dragostea în care credeai îți poate face rău. În articolul de azi, te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Dezamăgirea ne epuizează puțin câte puțin

Treptat, dezamăgirea ne va epuiza și în cele din urmă vom simți nevoia să ne lăsăm păgubași. Până vom ajunge la acel punct, vom experimenta o serie de emoții complexe și faze emoționale dificile ce ne vor face să punem sub semnul întrebării mai multe aspecte.

Citește și:

Poți să fii fericită și fără un final fericit

Trebuie totuși să-ți spunem că dezamăgirea nu este neapărat primul pas către despărțire. Acest sentiment negativ ne permite să vedem lumea dintr-o perspectivă mai realistă și să ne asumăm o abordare matură atunci când trecem prin anumite situații.

Să analizăm acest aspect în profunzime.

Când dragostea este oarbă și ne face rău, dezamăgirea ne deschide ochii

În tinerețe avem obiceiul de a ne idealiza partenerul atât de mult încât nu vedem defectele acestuia.

  • Dar viața de zi cu zi ne amintește că nu există perfecțiune. Nu este nimic rău în asta. Cel mai bine este să vedem lucrurile așa cum sunt ele în realitate. Numai așa putem avea o relație sănătoasă.
  • Nimeni nu este perfect — nici noi, nici partenerul nostru. Fiecare persoană comite greșeli și are defecte.
  • Dezamăgirea ne va deschide ochii și ne va ajuta să realizăm că, pentru ca o relație să înflorească, ambii parteneri trebuie să fie implicați în aceasta în mod egal și că dragostea, în mod normal, nu face rău.

Defectele pot fi corectate. Greșelile ne învață lecții valoroase, iar ele ne amintesc că fiecare dintre noi este o simplă ființă umană. Cu toate acestea, există anumite greșeli și dezamăgiri care nu pot fi iertate.

Some figure

Dezamăgirea care ne epuizează și ne provoacă durere

Diverse fapte, detalii, cuvinte sau acțiuni ne deschid ochii, poate chiar în mod forțat. Ca urmare, realizăm că o anumită persoană se comporta altfel decât ne-am fi așteptat.

  • Cel mai probabil, nimeni nu va reuși să ne satisfacă toate așteptările. Așa cum am menționat mai sus, iubirea ne poate determina să idealizăm partenerul de viață.
  • Dragostea nu trebuie niciodată oferită fără discernământ. Acest lucru poate fi dificil, pentru că este vorba despre emoții ce sunt adesea greu de controlat.
  • Putem accepta dezamăgirea, putem ierta pe cineva care greșește față de noi o dată sau chiar de cinci ori. Dar când persoana respectivă ne dezamăgește tot timpul, suntem obligați să acționăm. Dezamăgirea ne face rău și e epuizantă, distrugându-ne stima de sine și afectând dragostea pentru ceilalți. Nu trebuie să neglijăm acest aspect.

Te sfătuim să citești și:

Mă despart de tine, pentru că mă iubesc pe mine

„Sunt sătul să fiu mereu dezamăgit!”

Nu este nevoie să adopți un comportament extrem. Când sufletul nostru nu mai suportă suferința cauzată de dezamăgire, fie ne închidem în sine, fie ne lăsăm păgubași și acceptăm situația așa cum este.

  • Dar nu trebuie niciodată să tolerăm dezamăgirea sau să ne iluzionăm că aceasta ar fi „firească”.
  • Nu are importanță dacă dezamăgirea vine din partea partenerului de viață, a părinților, a prietenilor sau chiar a copiilor noștri. Dacă nu suntem respectați și dacă este clar că individul respectiv vrea să ne rănească, înseamnă că acesta nu înțelege sau nu apreciază afecțiunea pe care i-o oferim. Soluția este să acționăm imediat.
Some figure

Când cineva te dezamăgește pentru prima dată, este cazul să reflectezi și să decizi cum să acționezi. De îndată ce ochii ți se deschid, trebuie să soluționezi situația ce îți provoacă suferință și să faci tot posibilul pentru a o evita pe viitor.

Vrei să afli mai multe? Citește și:

Dacă relația s-a răcit, învață să spui adio

Dacă ceva te deranjează, descoperă despre ce este vorba și nu-ți ascunde sentimentele. Dacă cineva te dezamăgește, vorbește cu persoana respectivă și încearcă să găsești strategii pentru a evita această situație de acum înainte.

Însă, dacă dezamăgirea continuă, va trebui să devii mai ferm. În caz contrar vei suferi mereu, iar viața ta va fi fragmentată. Nu permite nimănui să te facă să suferi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clark, M. S., & Monin, J. K. (2006). Giving and receiving communal responsiveness as love. The new psychology of love, 2.
  • Cole, T. (2001). Lying to the one you love: The use of deception in romantic relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 18(1), 107-129.
  • Ramal, R. (2005). Love, self-deception, and the moral” must”. Philosophy and Literature, 29(2), 379-393.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.