Gelatina te ajută să ameliorezi durerile articulare
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Durerile articulare ne afectează într-o anumită măsură pe aproape fiecare dintre noi. Acestea constituie o problemă debilitantă, care ne împiedică să ne executăm sarcinile zilnice. Vestea bună este că le putem trata cu diverse ingrediente naturale, printre care și gelatina.
Deși sunt mai frecvente în rândul atleților sau a persoanelor care își suprasolicită corpul, s-a demonstrat că durerile articulare pot surveni și din cauza accidentărilor, a moștenirii genetice și a sedentarismului.
Ele pot indica o scădere semnificativă a nivelului de colagen. Această proteină alcătuiește baza primară a țesuturilor cartilajelor – atât ale oaselor, cât și ale tendoanelor.
Vestea bună este că medicina naturistă ne oferă un remediu foarte eficient pentru a stopa uzura articulațiilor și a ameliora durerea experimentată. Este vorba despre gelatină, un ingredient recomandat de numeroși experți în sănătate.
În articolul de azi îți prezentăm ce beneficii oferă gelatina și cum o poți folosi pentru a ameliora durerile articulare. Ia aminte!
Ce beneficii pentru articulații oferă gelatina?
Gelatina este un aliment foarte popular și ieftin, pe care îl putem achiziționa din comerț. Ea prezintă multe utilizări culinare, dar este inclusă și în tratamente pentru sănătate și frumusețe. Din punct de vedere nutritiv, gelatina este bogată în proteine obținute în urma procesării colagenului animal.
Mii de persoane au încorporat gelatina în dieta lor zilnică pentru a ameliora durerile articulare. Acest ingredient conține nutrienți care repară și protejează țesuturile conjunctive.
Se estimează că gelatina este compusă în proporție de 90% din proteine obținute din pielea și sistemul osos al animalelor. Restul componenței sale este reprezentat de săruri minerale (2%) și apă.
Datorită tuturor acestor compuși, gelatina prezintă utilizări terapeutice, putând ajuta organismul să sintetizeze colagen. Așadar, consumul regulat de gelatină apără:
- Articulațiile
- Unghiile
- Părul
- Dinții
- Pielea
Citește și:
Gelatina este indicată pentru a trata tulburările care afectează țesutul conjunctiv din corp, cum ar fi osteoartrita. Nutrienții acestui aliment facilitează ameliorarea inflamațiilor și repară cartilajele lezate.
Gelatina conține și aminoacizi esențiali ca arginina și glicina, de care organismul are nevoie pentru a-și mări masa musculară. Fiind lipsită de colesterol și grăsimi, ea susține dietele menite să accelereze metabolismul și să stimuleze pierderea în greutate.
Un alt beneficiu interesant al gelatinei este conținutul său de substanțe care îmbunătățesc digestia alimentelor grele. Astfel, ea ameliorează inflamațiile abdominale și previne acumularea gazelor intestinale.
Administrată ca tratament naturist, gelatina oferă tendoanelor și ligamentelor elasticitate și le fortifică, facilitând prevenirea leziunilor. Mai mult, nutrienții săi fortifică sistemul imunitar și reduc riscul dezvoltării mai multor boli.
3 moduri de a folosi gelatina pentru a trata durerile articulare
Pentru a-ți îngriji sănătatea articulară, te sfătuim să consumi 10 g de gelatină în fiecare zi. Poți accesa acest ingredient servind produse de patiserie, smoothie-uri și multe alte preparate delicioase.
Dacă vrei să amplifici efectul terapeutic pe care gelatina îl oferă, te sfătuim să încerci o serie de remedii care vizează în mod expres durerile articulare.
Remediu cu gelatină și apă rece
Acest remediu ar trebui administrat în fiecare zi, cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a servi micul dejun. Poți să-l combini cu suc de portocale proaspăt stors, astfel încât să-i îmbunătățești gustul și să-i facilitezi absorbția.
Ingrediente
- 1/2 lingură (5 g) de gelatină nearomată
- 1/2 pahar (100 ml) de apă cu gheață
- 1/2 pahar (100 ml) de apă caldă
Instrucțiuni
- Toarnă gelatina în apa cu gheață și las-o să stea peste noapte.
- Dimineața următoare, adaugă apa caldă și încălzește la bain-marie.
- De îndată ce s-a dizolvat complet, ia de pe foc și consumă remediul obținut.
Gelatină cu lapte
Gelatina naturală cu lapte reprezintă o altă variantă pentru a consuma acest ingredient în scop medicinal. Acest preparat lubrifiază cartilajele și ligamentele, oferindu-le protecție și menținându-le puternice.
Ingrediente
- 2 linguri (20 g) de gelatină nearomată
- 3/4 pahar (150 ml) de lapte rece
Instrucțiuni
- Diluează gelatina în lapte rece și las-o să stea peste noapte.
- Dacă vrei să îndulcești acest remediu, adaugă puțină miere.
- Încălzește amestecul la bain-marie, fără a-l lăsa să atingă punctul de fierbere.
- Ia de pe foc, lasă remediul să se răcească, apoi consumă-l.
- Acest mod de a folosi gelatina pentru a combate durerile articulare trebuie administrat pentru cel puțin trei săptămâni consecutive.
Comprese cu gelatină
Compresele cu gelatină nu aprovizionează cartilajele cu mulți nutrienți, dar reprezintă o modalitate excelentă de a ameliora durerile articulare și inflamațiile.
Ingrediente
- 1 lingură (10 g) de gelatină nearomată
- 1 l de apă
- Un pansament lat
- O folie de plastic
Instrucțiuni
- Înmoaie pansamentul în apă fierbinte, împăturește-l în mai multe secțiuni și adaugă gelatina nearomată.
- Înfășoară articulațiile afectate de durere cu acest pansament și acoperă cu folia de plastic.
- Lasă remediul să acționeze 20 de minute. Ca să ameliorezi durerile articulare, repetă acest tratament în fiecare zi.
S-ar putea să te intereseze:
Nu uita, nu este indicat să consumi gelatină în exces, deoarece riști să dezvolți arterioscleroză, probleme gastrice sau tulburări hepatice. Urmează indicațiile prezentate în acest articol și vei putea profita de beneficiile incredibile ale acestui ingredient.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Rodríguez-Hernández, J. L. (2004). Dolor osteomuscular y reumatológico. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
-
Sánchez Martín, M. M. (2013). Artrosis. Etiopatogenia y tratamiento. An Real Acad Med Cir Vall. https://doi.org/10.1890/12-1810.1.
-
Sandoval, W. (2012). Lesiones Musculares. Dirección de La Cultura Fisica y El Deporte.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.