Erupția cutanată pe brațe: posibile cauze și tratamente
De obicei, erupția cutanată pe brațe nu este un semn al unei boli grave. Din păcate, are efecte estetice și provoacă mâncărime sau simptome similare.
Cauzele sunt foarte variate. Trebuie investigat dacă există sau nu simptome suplimentare. În orice caz, în majoritatea cazurilor, problemele existente sunt tratabile.
Erupția cutanată pe brațe: posibile cauze
Erupția cutanată pe brațe provoacă mici umflături sau roșeață și o mâncărime uneori dureroasă. Principalele motive pentru care apare sunt următoarele:
Expunere la soare
Expunerea excesivă la soare poate provoca o erupție cutanată. Uneori, chiar și un timp de expunere scurt este suficient pentru ca această reacție să apară, așa cum se întâmplă în cazul persoanelor cu piele sensibilă sau a celor care iau medicamente care au ca efect advers al fotosensibilitatea.
Mușcături de insecte
Un alt motiv comun pentru care apare erupția cutanată pe brațe sunt mușcăturile de insecte. Puricii, țânțarii sau păianjenii sunt animalele care mușcă. Apar leziuni care arată ca niște coșuri sau pete și care provoacă mâncărimi moderate sau intense.
Sarcină
În timpul sarcinii, există unele afecțiuni care dau naștere erupției cutanate, deși nu sunt foarte frecvente. Acestea sunt următoarele:
- Pruriginul sarcinii. Apare adesea în primul trimestru și rar în al doilea. Arată ca niște coșuri mici pe brațe și alte părți ale corpului. Nu reprezintă un pericol pentru făt.
- Colestaza sarcinii. Apare aproape întotdeauna în al treilea trimestru. Erupția apare atât pe brațe, cât și pe picioare și este mai intensă pe palmele mâinilor și tălpile picioarelor. Există probleme hepatice.
Stres
Unul dintre numeroasele efecte ale stresului asupra organismului este sensibilitatea pielii din cauza impactului chimic al cortizolului. Ca urmare, pot apărea erupții cutanate și urticarie. De asemenea, stresul exacerbează problemele existente, precum psoriazisul, eczema și rozaceea.
Recomandăm: Tratamente acasă pentru erupții cutanate
Puncte negre sau coșuri
Deși nu sunt foarte frecvente, coșurile și punctele negre pot apărea și pe brațe. Primele sunt mici bile roșii ce apar din cauza acumulării de grăsime care obstrucționează foliculul de păr. Punctele negre sunt pori înfundați cu ulei, de culoare închisă.
Alergii
O altă cauză comună este reprezentată de alergii. Apar ca o reacție la contactul cu un anumit element, cum ar fi părul de animale sau ingestia unor alimente. Reacția include erupții cutanate și mâncărime.
Boli inflamatorii ale pielii
Există unele boli inflamatorii ale pielii care provoacă ocazional, dar în mod repetat, o erupție cutanată pe brațe. Vorbim mai ales de lichen plan și psoriazis.
Ambele afecțiuni generează leziuni roșiatice, cu descuamare a pielii, mâncărimi și arsuri. De obicei, apar și în alte părți ale corpului.
Dermatită de contact
Dermatita de contact este o afecțiune cutanată ce provoacă eczeme. Poate apărea pe brațe dacă această zonă intră în contact cu anumite substanțe, precum produse de curățare și latex sau chiar cu un nivel ridicat de umiditate.
Intoleranță la gluten
Unul dintre simptomele intoleranței la gluten este erupția cutanată pe brațe sau alte părți ale corpului. Se formează bile mici care provoacă mâncărime, exfoliere și durere. În plus, există dureri de mușchi și stomac, amețeli și schimbări de dispoziție.
Infecții virale
Există mai multe infecții virale care provoacă erupții cutanate. Patologii precum varicela sau rujeola generează vezicule care, atunci când sunt sparte, eliberează un lichid limpede și formează în cruste. Focarul apare pe tot corpul, inclusiv pe brațe.
Vedeți și: 5 tipuri de erupții cutanate la bebeluși
Infecții bacteriene
Există infecții bacteriene care provoacă o erupție cutanată pe brațe. Apar după o accidentare în zona respectivă. Acest lucru duce la infecție și face ca zona să pară roșie și umflată.
Infecții parazitare
Cea mai frecventă infecție parazitară este scabia. De obicei, apare pe brațe, încheieturi și între degete, deși poate apărea și în alte zone ale corpului. Acesta generează leziuni asemănătoare erupțiilor cutanate.
Herpes zoster
Zona zoster este o infecție virală cauzată de același virus ca și varicela. Apar vezicule roșii ce provoacă mâncărime și durere.
Keratoză pilară
Keratoza pilară este una dintre cele mai frecvente cauze ale erupției cutanate pe brațe. Este o afecțiune ce duce la apariția de leziuni pe piele, fiind cauzată de producția excesivă de cheratină. Originea este genetică și nu există tratament definitiv.
Foliculită
Foliculita apare atunci când există fire de păr încarnate. Este cauzată de îndepărtarea necorespunzătoare a părului sau de purtarea de haine foarte strâmte. Apare pe brațe, în zona inghinală, pe axile și pe picioare.
Alte boli
Deși nu la fel de frecvente, există și alte boli ce provoacă erupția cutanată pe brațe. Printre acestea se numără următoarele:
- Insuficiența renală
- Bolile hepatice
- Anemia cu deficit de fier
- Tulburările tiroidiene
- Leucemia și limfomul
Ce să faceți și când să consultați medicul?
Tratamentul erupției cutanate pe brațe va depinde de cauză. Dacă există o alergie, consultați medicul pentru a identifica substanțele care provoacă această reacție. Pentru înțepăturile de insecte, este importantă aplicarea unui produs local.
Există câteva remedii la domiciliu care, deși nu tratează definitiv erupția, ameliorează mâncărimea și disconfortul. Există substanțe care pot fi aplicate direct pe zona afectată:
- Aloe vera
- Ovăz
- Frunze de mentă
- Frunze de busuioc proaspăt
- Oțet de mere
- Coji de banană sau de pepene verde
Exfoliați pielea periodic. Este foarte important ca atunci când erupția apare, să nu vă scărpinați, deoarece acest lucru poate agrava situația. Dacă există febră cu frisoane, dureri articulare, umflarea feței sau dificultăți de respirație, este imperativ să solicitați ajutor medical cât mai curând posibil.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mora Ochoa, M., Olivares Savigñon, A. R., González Gross, T. M., & Castro Mela, I. (2010). El sol: ¿enemigo de nuestra piel? Medisan, 14(6), 0-0.
- Zamora, L. A., & Fernández, L. J. (2011). Dermatosis en el embarazo. REVisTA MÉDiCA DE COsTA RiCA Y CEnTROAMÉRiCA, 68(598), 359-369.
- Habif, T., Dinulos, J. G., Chapman, M. S., & Zug, K. A. (2006). Enfermedades de la piel. Diagnóstico y tratamiento. Madrid: El Servier.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.