De ce este bine să bei cafea cu prietenii?
Puține lucruri sunt la fel de plăcute și confortabile ca servirea unui ceai sau a unei cafea cu prietenii tăi. În aceste momente toate problemele tale parcă se evaporă.
Cu siguranță te va surprinde să afli că a servi ceai sau cafea cu prietenii nu mai este un simplu obicei specific culturii noastre. Este o veritabilă activitate terapeutică, benefică pentru creier și emoții.
În articolul de azi te invităm să descoperi câteva motive pentru care ar trebui să începi să bei o cafea cu prietenii în mod regulat. Nu ai nevoie decât de trei ingrediente: cafea, prieteni și voie bună.
Latura socială a consumului de cafea
Cafeaua este un stimulent pe care oamenii îl consumă zi de zi timp de secole. În numeroase alte articole ți-am prezentat beneficiile cafelei pentru sănătate. Această băutură te ajută să te trezești dimineața, îți îmbunătățește abilitățile cognitive, îți oferă energie și poate chiar să-ți îngrijească ficatul.
Te-ar putea interesa și:
Dar este posibil să nu fi luat niciodată în calcul latura socială a acestei băuturi negre atât de populare. În cele ce urmează îți vom prezenta tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
O cafea cu prietenii este o combinație ideală pentru bunăstarea ta
Iată un exemplu concret: tocmai ai ieșit de la serviciu, iar ziua ta nu a fost grozavă. Stresul, grijile și nervii ți-au crescut nivelul de cortizol, norepinefrină și noradrenalină din sânge. Acești hormoni pot afecta funcțiile de bază ale organismului.
- Inima îți bate foarte repede, stomacul te doare, te simți obosit și mintea ta este lentă. Însă, înainte de a te îndrepta spre casă, îți suni un prieten și îl inviți la o cafenea.
- Comandați o cafea și, treptat, între voi se naște o conversație plăcută. Orice băutură caldă are un efect calmant asupra corpului, scăzând frecvența respiratorie și relaxând sistemul nervos. Durerea de cap care te chinuie dispare imediat.
- De asemenea, cafeaua și ceaiul sunt stimulente ușoare, ce te pot ajuta să te concentrezi asupra conversației cu prietenul respectiv. Fără să-ți dai seama, începi să-i împărtășești acestuia grijile tale.
- Băuturile calde relaxează mușchii, iar cafeina stimulează mintea. Te ajută să devii mai receptiv, comunicativ și predispus emoțiilor pozitive.
- Pe măsură ce începi să râzi alături de prietenul tău, nivelul de endorfine crește, iar tu te simți mai bine. Problemele care mai înainte te copleșeau par dintr-o dată mărunte.
Servind cafea cu prietenii, înveți cum să fii mai „prezent”
Trăim într-o societate în care toată lumea este într-o grabă continuă, iar așteptările cresc permanent. Din aceste motive, este mult mai ușor să te concentrezi asupra viitorului decât asupra prezentului.
Ritualul servirii unei cești de cafea cu prietenii este un exercițiu terapeutic care te ajută să înveți cum să trăiești în momentul actual. Poți să-ți permiți să te bucuri de băutura pe care o bei, de conversația la care participi, de cei din jurul tău și de voia bună care plutește în aer.
Puterea ancorelor emoționale
Acesta este un alt aspect pe care nu trebuie să-l trecem cu vederea. Ancorele emoționale reprezintă momente pe care creierul le clasifică drept „pozitive” și le depozitează în memorie, astfel încât să le poată accesa în momentele de criză.
- Iată un alt exemplu concret: Tocmai te-ai distrat cu prietenii tăi în timp ce ați băut împreună cafea. Ați vorbit despre multe lucruri, ați râs împreună, poate chiar ați plâns și v-ați oferit unul altuia sfaturi înțelepte.
- Toate aceste emoții pozitive sunt păstrate în creier și devin ancore, momente de care îți poți aminti ori de câte ori simți nevoia de susținere.
- Este suficient să-ți amintești de aceste momente și te vei simți cuprins de fericire.
Te-ar putea interesa și:
Amintirile pozitive au mai multă putere decât cele negative
Deși câteodată pare că opusul este adevărat, creierul are tendința să „înmagazineze” momente plăcute și pozitive pentru a le neutraliza pe cele negative. Experiențele pozitive sunt integrate mai ușor în memorie decât cele negative. Asta deoarece acestea ne ajută să ne adaptăm mai ușor și să avansăm în viață.
- Experiențele negative ne pot face prizonieri cu ușurință. Din acest motiv, este important să ne acceptăm eșecurile, pierderile și greșelile, iar apoi să mergem înainte pentru a evita să cădem în plasa negativității.
- O activitate simplă precum servirea unei cești de cafea cu prietenii tăi și împărtășirea întâmplărilor prin care ai trecut de-a lungul zilei este cel mai bun exercițiu pentru minte și suflet pe care îl ai la dispoziție.
Aceste momente vor rămâne în rezerva ta de experiențe pozitive, oferindu-ți curaj, forță și energie atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dori. Așadar, nu ezita să ieși la o cafea cu prietenii în fiecare zi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hayat, K., Iqbal, H., Malik, U., Bilal, U., & Mushtaq, S. (2015). Tea and Its Consumption: Benefits and Risks. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.678949
- Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
- George, S. E., Ramalakshmi, K., & Rao, L. J. M. (2008). A perception on health benefits of coffee. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701522445
- Cohen, S. (2004). Social relationships and health. American Psychologist. https://doi.org/10.1037/0003-066X.59.8.676
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.