Logo image
Logo image

De ce este bine să NU faci patul dimineața?

3 minute
Ca să scăpăm de acarieni, ar fi bine să lăsăm patul nefăcut, să aerisim camera și să permitem soarelui și aerului curat să intre în casă.
De ce este bine să NU faci patul dimineața?
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Îți faci patul dimineața? Nu ești singurul. Majoritatea oamenilor procedează la fel, considerând că acest pas este esențial pentru a face casa să arate curată, iar dormitorul primitor și confortabil la orice oră.

Totuși,  în ciuda obiceiului larg răspândit de aranjare a patului în fiecare zi, un studiu publicat recent de Universitatea Kingston (din Londra, Marea Britanie) a arătat că această activitate nu este pe atât de bună pe cât credeam, având chiar efecte negative asupra sănătății.

Citește și:

Cum să ai un dormitor confortabil

Cum este posibil să fie mai bine să nu faci patul dimineața?

Pentru a confirma că a face patul dimineața este un obicei dăunător sănătății, cercetătorii au arătat că cearceafurile și cuvertura perfect întinse fac patul un loc ideal pentru acarieni. Astfel, le oferim acestor paraziți un culcuș și o viață mai lungă.

Conform specialiștilor, atunci când îți faci patul dimineața, acoperi acarienii care s-au instalat în lenjerie. Totodată, le oferi condiții mai bune de trai.

Deși nu ne dăm seama, cearșafurile și cuvertura conțin umezeală și căldură, din cauza faptului că transpirăm când dormim. Această umezeală, împreună cu lipsa ventilației, oferă un cămin perfect acarienilor. Aceștia se reproduc și trăiesc foarte bine, fără ca noi să ne dăm seama.

Drept rezultat al acestei acțiuni, există o probabilitate destul de mare să suferim de anumite afecțiuni. Ne referim laastm, eczeme sau dermatite, rinită alergică, diferite alte forme de alergii și chiar insomnie.

Cercetările au arătat că, dacă ne facem patul, avem șansa de a „găzdui” până la 1,5 milioane de acarieni. Așadar, există un risc foarte mare de a dezvolta una dintre afecțiunile menționate.

Îți recomandăm să citești și:

Dezinfectarea dormitorului în mod natural – 5 trucuri

Acarienii în dormitor

Some figure

Stephen Pretlove, șeful echipei de cercetători care a realizat studiul, a afirmat că, pentru a evita apariția unor boli cauzate de acarieni, cel mai bun mod de a-i combate este să nu ne facem patul imediat ce ne-am dat jos din el dimineața.

Dacă nu ne facem patul, putem scăpa mai ușor de acarieni, mai ales dacă aerisim dormitorul. Acarienii mor din cauza soarelui și a aerului proaspăt. Așadar, ca să-i împiedicăm să se înmulțească în patul nostru, cel mai bine ar fi să-l lăsăm nearanjat. În același timp, trebuie să deschidem ferestrele.

Petlove a mai arătat că multe insecte și dăunători pot fi eliminați cu diferite produse de curățare sau cu ajutorul aspiratorului. Totuși, a mai spus el, nu putem scăpa de acarieni în același mod. El recomandă aerisirea frecventă a camerei, spălarea cearșafurilor și a păturilor cât mai des și mai ales expunerea lor la soare.

În concluzie, cercetătorii au atras atenția că aceste descoperiri pot fi soluția prevenirii alergiilor sau a altor boli sau pot fi de ajutor în tratarea lor.

Așadar, cei cărora nu prea le place să facă patul au acum un motiv bun ca argument. Iar cei care îl fac în mod frecvent, mai ales imediat după ce s-au trezit, ar trebui să se gândească la recomandările de mai sus.

Potrivit cercetătorilor, putem preveni reproducerea acarienilor, le putem scurta ciclul de viață și putem preveni bolile menționate mai sus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Messy bedroom could spell end for creepy crawlies. 2005. Kingston University London. https://www.kingston.ac.uk/news/archive/2005/january/17-messy-bedroom-could-spell-end-for-creepy-crawlies/
  • Prepara tu hogar a prueba de alergias. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/allergies/in-depth/allergy/art-20049365
  • Crowther, D., Wilkinson, T., Biddulph, P. et al. A simple model for predicting the effect of hygrothermal conditions on populations of house dust mite Dermatophagoides pteronyssinus (Acari: Pyroglyphidae). Exp Appl Acarol 39, 127–148 (2006). https://doi.org/10.1007/s10493-006-9003-8
  • Matt Shipman. 2018. Think Chimpanzee Beds Are Dirtier Than Human Ones? Think Again. North Carolina State University. https://news.ncsu.edu/2018/05/chimpanzee-beds/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.