Exercițiile fizice: 9 beneficii pentru creier
Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira
Majoritatea persoanelor știu că exercițiile fizice regulate reprezintă unul dintre cele mai bune obiceiuri pentru sănătatea organismului.
Mișcarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a câștiga masă musculară, de a-ți întări încheieturile și de a-ți îmbunătăți rezistența fizică.
Exercițiile fizice regulate te ajută să scapi de kilogramele în plus și să previi dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Deși multe persoane cunosc deja aceste beneficii, legătura dintre sport, creier și starea de spirit nu este clară pentru toată lumea. Puțini oameni înțeleg că mișcarea afectează în mod direct sănătatea creierului, îmbunătățind funcțiile cognitive și contribuind la echilibrul emoțional.
Tocmai de aceea îți prezentăm 9 efecte ale exercițiilor fizice asupra creierului.
1. Exercițiile fizice îmbunătățesc memoria și capacitatea de învățare
Activitatea fizică stimulează circulația sanguină, ajutând la transportarea unei cantități suficiente de oxigen în tot corpul. În acest fel, celulele nervoase se activează, iar creierul își poate îndeplini cu succes funcțiile.
Te-ar putea interesa și:
Drept urmare, puterea de concentrare crește. În plus, se formează celule noi care îmbunătățesc memoria și capacitatea de învățare.
2. Te apără împotriva bolilor neurodegenerative
În urma îmbunătățirii circulației sanguine, creierul devine treptat capabil de a activa sau dezactiva anumite gene. Noii neuroni stimulează memoria de la nivelul hipocampusului, prevenind bolile neurodegenerative (precum Alzheimer sau Parkinson).
Mai mult, dacă noii neuroni sunt activați zilnic, aceștia pot preveni deteriorarea asociată cu înaintarea în vârstă și atacurile cerebrale.
3. Previn anxietatea
Exercițiile fizice antrenează un număr mare de grupe musculare din corp, aceasta fiind o terapie minunată pentru persoanele care suferă de anxietate.
Mișcarea stimulează producția de hormoni precum serotonina și dopamina, cunoscuți pentru efectele lor calmante la nivel psihic.
4. Combat depresia
Exercițiile fizice stimulează producția unor neurotransmițători asociați cu starea de bine. Tocmai de aceea, mulți specialiști recomandă sportul pentru suplimentarea tratamentului medicamentos împotriva depresiei.
Așa cum am menționat deja, exercițiile fizice cresc nivelul de endorfine și serotonină, substanțe cunoscute sub numele de „hormonii fericirii.” Acestea au un efect atât de puternic încât multe persoane susțin că sunt chiar mai eficiente decât medicamentele antidepresive.
5. Combat oboseala psihică
Oboseala psihică se instalează atunci când creierul nu primește o cantitate suficientă de oxigen. Acesta este nevoit să facă un efort suplimentar pentru a-și activa funcțiile.
Exercițiile fizice stimulează circulația sanguină și oxigenarea organismului, eliminând senzația de oboseală și slăbiciune.
6. Stimulează dorința sexuală
Pentru femeile cu libidoul scăzut, yoga, exercițiile cardio și cele de forță oferă numeroase beneficii. Acestea stimulează dorința sexuală, îți oferă încredere în tine în cadrul unei relații intime și asigură o bună circulație sanguină.
Sportul este benefic și pentru bărbați, întrucât poate combate disfuncțiile erectile.
7. Îmbunătățesc stima de sine
Așa cum am menționat deja, activitatea fizică regulată mărește producția de neurotransmițători care îți oferă o stare de bine. Însă, mai mult decât atât, aceasta întărește și stimulează acea zonă a creierului cunoscută sub numele de circuit frontostriatal. Cu cât acesta este mai puternic, cu atât stima de sine este mai dezvoltată.
8. Combat stresul
Persoanele stresate din cauza problemelor de la serviciu sau de acasă se pot relaxa dacă fac mișcare timp de 30 de minute pe zi. Această activitate terapeutică îmbunătățește abilitățile fizice afectate de stres prin creșterea producției de norepinefrină din creier.
Te-ar putea interesa și:
În plus, s-a dovedit că mișcarea reduce nivelul de cortizol, un hormon responsabil de această stare emoțională.
9. Mențin creierul tânăr
Exercițiile fizice activează gene și factori de creștere implicați în procesul de regenerare și de întinerire a creierului. Aceste elemente transmit semnale către trunchiul cerebral și către celulele satelite pentru a crea mai multe celule nervoase și musculare.
Creierul, neurotransmițătorii și fibrele musculare reușesc astfel să se mențină tinere din punct de vedere biologic.
Așa cum poți observa, practicarea exercițiilor fizice este un obicei foarte sănătos care are mult mai multe beneficii decât arderea caloriilor și modelarea corpului. Mișcarea fizică regulată echilibrează mai multe funcții cerebrale și îmbunătățește sănătatea psihică.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nijs, J., Lluch Girbés, E., Lundberg, M., Malfliet, A., & Sterling, M. (2015). Exercise therapy for chronic musculoskeletal pain: Innovation by altering pain memories. Manual Therapy. https://doi.org/10.1016/j.math.2014.07.004
- Dai, C. T., Chang, Y. K., Huang, C. J., & Hung, T. M. (2013). Exercise mode and executive function in older adults: An ERP study of task-switching. Brain and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.bandc.2013.07.007
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.