Logo image
Logo image

Exprimă-ți zilnic afecțiunea față de persoana iubită

4 minute
Nu contează cât timp petreci alături de partenerul tău. Trebuie să îi arăți că îl iubești în fiecare zi. Este necesar, de asemenea, să înveți să primești afecțiune și să nu cazi în capcana manipulării emoționale. 
Exprimă-ți zilnic afecțiunea față de persoana iubită
Ultima actualizare: 14 decembrie, 2018

Pentru a te bucura de o relație fericită și de durată, este important să-ți exprimi afecțiunea față de persoana iubită în fiecare zi.

Nu există o dragoste mai bogată și mai frumoasă decât cea care vine din partea unei persoane care ține la tine cu adevărat.  Dacă te gândești că acest sentiment va dura o veșnicie fără nicio contribuție din partea ta, fără să îți exprimi afecțiunea în fiecare zi față de persoana iubită, în cele din urmă se va pierde pentru totdeauna.

Experții în relații ne avertizează că unul dintre cele mai frecvente motive pentru care cuplurile se despart este faptul că unul dintre parteneri nu primește atenția necesară. Mulți consideră că sentimentele sunt de la sine înțelese, când în realitate dragostea trebuie dovedită în fiecare zi. 

Deși sună oarecum idilic sau poetic, adevărul este că o relație trebuie alimentată și „îngrijită” zi de zi. În articolul de astăzi îți arătăm ce ingrediente trebuie să incluzi în exprimarea dragostei, o condiție esențială pentru o relație fericită și durabilă.

Te-ar putea interesa și: 

Îmbrățișările oamenilor dragi sunt vindecătoare

Dragostea care este hrănită în fiecare zi crește frumos și liber

Uneori nu este suficient să fii iubit, trebuie să ți se și dovedească acest lucru. Chiar dacă înaintăm în vârstă și acumulăm diverse experiențe, tot avem nevoie de dovezi de afecțiune care să consolideze relațiile cu cei din jur.

Creierul nostru operează pe baza unui sistem de recompensă foarte rafinat. În aceste zone ale creierului sunt „hrănite” sentimentele și emoțiile. Creierul emoțional tânjește după oxitocina și dopamina care se eliberează atunci când simțim dragoste adevărată, intimă și pasională.

Creierul nostru este o mașinărie chimică foarte complexă care are un singur scop: să se simtă unit sau contopit cu ceva sau cineva. Mintea noastră este îndreptată spre îndeplinirea unui țel. Inima noastră are nevoie de oameni și de lucruri pe care să le iubească.

Some figure

Știm cât de important este să ne iubim pe noi înșine. Însă pentru a menține o relație intimă, trebuie să ne exprimăm afecțiunea în fiecare zi pentru a consolida această legătură cu persoana iubită și pentru a activa sistemul de recompense din creier.

Să vedem acum care sunt strategiile la care putem apela pentru a cultiva dragostea și relațiile speciale din viața noastră.

Fă-mă să simt că sunt important în viața ta

  • Un partener nu este doar o persoană pe care o saluți atunci când ajungi acasă. Nu este doar un om căruia îi povestești toate problemele tale, fără să le iei în considerare și pe ale lui.
  • Partenerul tău este o persoană cu nevoi și sentimente proprii care merită să fie iubită și alintată.
  • Vorbim despre omul cu care ai ales să-ți împarți întreaga viață. Prin urmare, este esențial să îi arăți în fiecare zi cât de important este pentru tine.
  • Fiecare conversație pe care o purtați are un impact asupra relației voastre. Nu uita să dovedești cât de mult apreciezi faptul că îl ai în viața ta și alături de tine. Aceste lucruri mărunte fac o diferență enormă.
  • Limbajul și comunicarea empatică reprezintă unul dintre stâlpii principali ai unei relații.

Citește și: 

Dragostea trebuie hrănită în fiecare zi pentru a înflori

Lucrurile mărunte exprimă afecțiunea față de persoana iubită

  • Partenerul tău nu vrea cadouri sau excursii în locuri exotice în fiecare weekend. O persoană care te iubește vrea doar compania ta, nu o scuză în ultimul moment pentru a nu veni la cină sau pentru a anula planurile pentru sfârșitul de săptămână.
  • Lucrurile mărunte sunt atât de speciale în mare parte datorită afecțiunii pe care o exprimă. Vorbim despre o atingere neașteptată, o îmbrățișare, un „lasă, că fac eu asta”,  un „ești cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată” sau „îmi faci viața din ce în ce mai frumoasă.”
Some figure

Sprijin emoțional, nu egoism

  • Partenerul tău trebuie să fie un sprijin pentru tine, o persoană pe care te poți baza întotdeauna. Însă anumite persoane au concepții diferite privind ideea de „sprijin”. „Dacă fac asta pentru tine, și tu trebuie să faci ceva pentru mine.” Nu este corect. Dragostea adevărată este opusul egoismului. Nimeni nu se pune pe primul loc, așteptând ca celălalt să-i satisfacă nevoile.
  • Un cuplu fericit și durabil cunoaște importanța sprijinului necondiționat. Cei doi parteneri știu că acesta este lumina care îi călăuzește în momentele dificile. Atunci când avem nevoie de cineva, partenerul nostru ne oferă dragostea și sprijinul său.

Dragostea nu te ține pe loc, ci te ajută să evoluezi

Un om care te iubește nu pune piedici în calea evoluției tale. Dragostea îți dă aripi să zbori și rădăcini din care să crești, o grădină care trebuie îngrijită în fiecare zi.

  • Nu este un lucru ușor. Nu toți oamenii știu cum să încurajeze dezvoltarea personală a partenerului. Nu toți știu cum să îngrijească grădina frumoasă creată în cadrul unei relații.
  • Dragostea adevărată înseamnă să-i arăți partenerului că îți pasă de el și că ții cont de interesele, hobby-urile și valorile sale. Trebuie să-i arăți persoanei de lângă tine că fericirea și bunăstarea ei sunt prioritare pentru tine.
Some figure

Ține minte: dacă iubești pe cineva, trebuie să cultivi și să exprimi afecțiunea care te leagă de persoana iubită în fiecare zi din viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aleida Hernández Hernández, Norma Angélica Islas Terrazas, María Ivonne Medina Pérez, Illiana Guadalupe Melo Teodoro, Katia Daniela Gómez Flores, Carlos Daniel Hernández López. (2010). Ensayo de la química del amor. https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/prepa2/article/download/1272/5293?inline=1#r1
  • Pozos Gutiérrez José Luis, Rivera Aragón Sofía, Reyes Lagunes Isabel, López Parra María Sughey. (2013). Escala de felicidad en la pareja: Desarrollo y validación. Acta de investigación psicol  [revista en la Internet]. 3( 3 ): 1280-1297. http://www.psicologia.unam.mx/documentos/pdf/actas_ip/2013/AIP_Facultad_de_Psicologia_UNAM_Diciembre_2013.pdf
  • Torres González, T, Ojeda García, A. (2009). El Compromiso y la Estabilidad en la Pareja: Definición y Dimensiones dentro de la Población Mexicana. Psicología Iberoamericana [Internet]. 2009;17(1):38-47. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=133912613005
  • Yedra, L., Y, U., & G.P., M. (2014). La individualidad en la pareja como componente favorecedor del desarrollo personal. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/280937211_La_individualidad_en_la_pareja_como_componente_favorecedor_del_desarrollo_personal

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.