Cum să cureți tigăile ca să arate ca noi
Tigăile și cratițele sunt aliați de nădejde în bucătărie, dar aceste vase se pot deteriora treptat pe măsură ce le folosim. Anumite alimente sunt prea fierbinți sau se pot lipi de cratițe și tigăi, iar deteriorarea acestora va altera calitatea preparatelor pe care le gătim. În cele ce urmează, îți arătăm cum să cureți tigăile ca să arate ca noi, utilizând niște trucuri simple.
Nu are importanță dacă tigăile și cratițele tale sunt fabricate din lut, teflon sau fontă. Aceste vase de bucătărie vor rezista în timp în funcție de cum le îngrijim. Trebuie să ținem cont de un aspect important: dacă sunt excesiv de deteriorate, tigăile și cratițele pot încărca alimentele cu toxine în timp ce gătim.
Din acest motiv, nu strică să apelăm la anumite trucuri casnice pentru a menține tigăile și cratițele în stare optimă. Reține următoarele trei trucuri și nu îți vei mai face niciodată griji că sosul pe care l-ai gătit a ars cratița sau că orezul pe care l-ai fiert s-a lipit de vase.
Cum să cureți tigăile ca să arate ca noi
1. Truc cu sare și cartofi
Deși poate părea greu de crezut, pentru a curăța o tigaie arsă, nu ai nevoie decât de puțină sare și un cartof. În alte articole, ți-am vorbit despre numeroasele utilizări casnice ale sării. Acest produs simplu este incredibil.
Pe lângă faptul că este foarte ieftină, sarea are abilitatea de a îndepărta murdăria și umezeala, dezinfectând și reînnoind diverse tipuri de suprafețe din gospodărie.
Citește și:
Cât despre cel de-al doilea ingredient necesar pentru acest remediu, combinați cu sare, cartofii devin „exfoliatori” excelenți, capabili să reînnoiască suprafețele vaselor de bucătărie. Grăsimea poate fi îndepărtată cu ușurință, iar tigăile și cratițele tale vor arăta ca noi. Iată cum să cureți tigăile cu aceste ingrediente:
Ingrediente
- O lingură de sare grunjoasă (12 g)
- O linguriță de ulei (5 ml)
- Un cartof
Instrucțiuni
- Mai întâi alege un cartof și taie-l în două.
- Șterge bine cratițele și tigăile vizate pentru a îndepărta orice urmă de sosuri sau alimente și presară sare grunjoasă pe suprafața.
- Acum, utilizând o jumătate de cartof, freacă întreaga suprafață a cratițelor și a tigăilor cu mișcări circulare.
- Clătește tigăile și cratițele și lasă-le să se usuce.
- La final, unge suprafața cratițelor și a tigăilor cu o linguriță de ulei de măsline, astfel încât să oferi protecție acestor vase până la următoarea utilizare.
2. Cum să cureți tigăile și cratițele din fontă?
Specialiștii susțin că vasele de bucătărie din fontă ne ajută să gătim preparate mai gustoase. Utilizate însă în exces, alimentele vor începe să se lipsească de vasele fabricate din acest material. Simpla combinație de apă și detergent nu este suficientă pentru a curăța tigăile și cratițele din fontă.
Te sfătuim să citești și:
Umezeala rămasă pe vase după spălarea convențională va altera gustul preparatelor gătite. Pentru a preveni această problemă, mai jos îți prezentăm un truc care te ajută să cureți tigăile și cratițele fabricate din fontă.
Ingrediente
- O folie de aluminiu
- O lingură de sare grunjoasă (12 g)
Instrucțiuni
- Acest truc este similar celui anterior. De data aceasta, în loc de cartof vei utiliza o folie de aluminiu, pentru a putea curăța tigăile și cratițele cu mai multă forță, fără însă a le deteriora.
- Pur și simplu freacă suprafața vaselor cu folia de aluminiu și sarea grunjoasă pentru câteva minute. După ce ai curățat vasele, clătește-le pentru a îndepărta orice urmă de sare.
Rezultatele obținute nu te vor dezamăgi!
3. Truc cu oțet alb și bicarbonat de sodiu
Următorul truc este unul clasic. După cum bine știi, oțetul alb și bicarbonatul de sodiu sunt produse esențiale când vine vorba de curățarea gospodăriei. Pe lângă faptul că acestea au proprietăți dezinfectante și pot elimina grăsimea și murdăria, bicarbonatul de sodiu absoarbe și umezeala. Iată ce trebuie să faci:
Ingrediente
- O lingură de bicarbonat de sodiu (10 g)
- 2 linguri de oțet alb (20 ml)
- O cană de apă caldă (200 ml)
Instrucțiuni
- Mai întâi, încălzește cana de apă. Cantitatea de apă pe care o vei utiliza depinde de mărimea cratiței sau a tigăii respective.
- De îndată ce apa s-a încălzit, toarn-o în cratiță sau în tigaie și adaugă cele două linguri de oțet alb. Lasă amestecul să stea pentru cinci minute.
- După ce s-a scurs intervalul indicat, îndepărtează mai mult de jumătate din apă.
- Adaugă bicarbonatul de sodiu și utilizează o perie pentru a freca suprafața acoperită de grăsime.
- La final, toarnă apa murdară în chiuvetă și spală tigăile și cratițele cu detergent ca de obicei.
Drept rezultat, tigăile tale vor fi impecabile!
Acum că știi cum să cureți tigăile și cratițele astfel încât să pară ca noi, nu exita să încerci aceste trucuri simple. Nu uita însă, dacă tigăile tale sunt foarte arse sau deteriorate, este indicat să le arunci la gunoi și să achiziționezi vase noi. În caz contrar, riști ca preparatele gătite să fie pline de toxine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Miyamoto, M., Ueyama, S., Hinomoto, N., Saitoh, T., Maekawa, S., & Hirotsuji, J. (2007). Degreasing of solid surfaces by microbubble cleaning. Japanese Journal of Applied Physics, Part 1: Regular Papers and Short Notes and Review Papers. https://doi.org/10.1143/JJAP.46.1236
- Yildirim, A., Budunoglu, H., Daglar, B., Deniz, H., & Bayindir, M. (2011). One-pot preparation of fluorinated mesoporous silica nanoparticles for liquid marble formation and superhydrophobic surfaces. ACS Applied Materials and Interfaces. https://doi.org/10.1021/am200359e
- Anding, A. L., & Baehrecke, E. H. (2017). Cleaning House: Selective Autophagy of Organelles. Developmental Cell. https://doi.org/10.1016/j.devcel.2017.02.016
- Folbre, N. (1986). Cleaning house. New perspectives on Households and Economic Development. Journal of Development Economics. https://doi.org/10.1016/0304-3878(86)90051-9
- Lee, S., & Elimelech, M. (2007). Salt cleaning of organic-fouled reverse osmosis membranes. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2006.11.043
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.