Logo image
Logo image

5 factori externi care pot altera gustul alimentelor

4 minute
Simțiți că alimentele au un gust ciudat? Descoperiți factorii care pot determina alterarea gustului alimentelor!
5 factori externi care pot altera gustul alimentelor
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Există mulți factori care alcătuiesc un preparat bun și care pot altera gustul alimentelor. Nu doar rețeta excelentă este relevantă. Cantitatea, prospețimea ingredientelor și chiar mediul înconjurător influențează gustul unui preparat. În acest articol, vom vorbi despre câțiva factori externi care pot altera gustul alimentelor.

A face ca fiecare fel de mâncare să-și mențină aroma rafinată este o provocare. Bucătarii și tot personalul care se ocupă de preparare în restaurante trebuie să țină cont de diverși factori care influențează pregătirea și punerea preparatelor pe masă. Același lucru se întâmplă și în bucătăriile de acasă.

Din acest motiv, nu este suficient să fim bucătari buni pentru ca mesenii să se bucure de mâncare. Deși există tehnici de preparare pentru a evita schimbările de aromă, există și factori externi care influențează percepția gustului.

Cum funcționează simțul gustului?

Institutul Național pentru Surditate și Alte Tulburări de Comunicare (NIDCD) explică faptul că simțul gustului se bazează pe molecule mici care sunt eliberate la mestecat și care sunt percepute de celulele gustative.

Acestea din urmă se găsesc în papilele gustative (aproximativ 10.000), care se găsesc în principal pe limbă. Există și în gât și pe cerul gurii.

După ce papilele gustative sunt stimulate, ele trimit un mesaj creierului, unde sunt identificate aromele. Pe parcursul acestui proces, pot apărea probleme interne sau externe.

Tulburări interne care modifică gustul

Gustul este unul dintre cele 5 simțuri. Limba, cu papilele gustative și în legătură directă cu creierul, dă naștere diferitelor arome: sărat, dulce, amar și acid. Când vorbim despre o tulburare a gustului, aceasta este adesea cauzată de refluxul gastrointestinal, alterarea glandelor salivare, igiena dentară deficitară sau sinuzită.

Gustul nu se pierde complet. Cu toate acestea, se deteriorează, făcând gustul alimentelor neplăcut.

Citiți mai mult: Simțul gustului: limba și funcțiile sale

Some figure
Pe limbă există papilele gustative care primesc stimuli pentru a transmite informații către creier, care sunt ulterior interpretate.

Tulburare de miros

Multe arome sunt recunoscute din cauza simțului mirosului. De fapt, a te bucura de mâncare este o combinație de miros și gust.

Din acest motiv, atunci când există o tulburare de miros, aromele nu sunt percepute în același mod. Uneori, aceasta apare din cauza unei infecții respiratorii sau congestiei nazale.

5 factori externi care pot altera gustul alimentelor

Există circumstanțe care sunt capabile să modifice modul în care percepem mâncarea. Acestea sunt cele mai importante:

1. Proprietățile organoleptice ale alimentelor

Proprietățile organoleptice se referă la caracteristicile care fac diferența între alimente. Este vorba despre ceea ce poate fi perceput cu simțurile și care ne oferă informații despre ceea ce urmează să ingerăm.

Pe lângă gust și miros, textura, temperatura și culoarea sunt esențiale atunci când mâncăm. În acest moment, se aplică zicala populară „mănânci întâi cu ochii”.

Modul în care arată un preparat are o influență asupra modului în care aroma sa va fi percepută. Prezentarea frumoasă nu răspunde doar problemelor estetice.

2. Tipul de gătit

Un produs poate fi gătit în multe feluri și fiecare dintre ele va avea o influență asupra gustului final. Din acest motiv, un piure de cartofi poate avea un gust diferit față de un cartof prăjit sau copt. Tipul de gătit modifică și celelalte proprietăți organoleptice, cum ar fi culoarea și textura.

Gătitul este important în cazul cărnii. Unii o preferă foarte prăjită, nu doar din cauza aromei, ci și pentru a nu vedea sânge.

 

Some figure
Carnea la grătar poate avea diverse arome în funcție de combustibilul folosit.

3. Consumul de medicamente

Acesta este unul dintre cele mai ignorate motive pentru care aroma alimentelor poate fi modificată. Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi cele conținute de antibiotice și antihistaminice, poate modifica percepția aromelor, potrivit Institutului Național pentru Surditate și Alte Tulburări de Comunicare.

4. Tulburarea de gust din cauza COVID-19

Este un tip de tulburare a gustului și mirosului cu care ne-am familiarizat în ultimii ani. Unul dintre simptomele neurologice comune ale infecției cu SARS-CoV-2 este pierderea sau modificarea gustului și mirosului.

5. Îmbătrânirea

Papilele gustative tind să se micșoreze după vârsta de 50 de ani. Din acest motiv, unii oameni raportează modificări ale simțului gustului pe măsură ce îmbătrânesc.

Totuși, acest lucru poate fi influențat și de prezența altor boli, mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă și cu aportul de medicamente.

Citiți mai mult: Ce sunt petele negre pe limbă și de ce apar?

Luați în considerare mediul și starea de spirit!

Deși poate părea absurd, mediul și starea de spirit pot influența foarte mult felul în care simțim mâncarea. Ceea ce ne înconjoară și felul în care ne simțim ne influențează percepția.

Dacă aveți musafiri acasă sau vreți să pregătiți o mâncare specială pentru întreaga familie, aveți grijă la detaliile mesei. Dacă există o stare de fericire și liniște, mâncărurile vor avea un gust mai bun!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • CDC. (2022, mayo 13). Síntomas del COVID-19. Centers for Disease Control and Prevention. https://espanol.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/symptoms-testing/symptoms.html
  • Trastornos del gusto. (s/f). NIDCD. Recuperado el 13 de mayo de 2022, de https://www.nidcd.nih.gov/es/espanol/trastornos-del-gusto

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.