Filicidul: De ce și-ar ucide cineva copilul?
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Crima este unul dintre cele mai șocante acte umane, indiferent de felul în care se produce. Cu toate acestea, este deosebit de intrigant și înfricoșător să te gândești la filicid. De ce și-ar ucide cineva copilul?
Cum poate un tată sau o mamă să provoace moartea propriului copil? Ce motive există pentru o astfel de acțiune? Fiecare caz este diferit și motivele sunt multiple. Din fericire, multe dintre ele pot fi prevenite.
Filicidul a existat în toate epocile și civilizațiile, fiind permis în Antichitate la greci și romani și aspru pedepsit astăzi. Este greu să înțelegem cum un părinte își poate sufoca, otrăvi sau bate copilul până la moarte; cu toate acestea, filicidul se numără printre principalele cauze de deces la copiii sub 14 ani. Care sunt motivele care duc la acest act?
Ce este filicidul?
Filicidul este uciderea unuia sau mai multor copii de către părinți, părinți vitregi sau figuri paterne. Deși definițiile variază, este vorba despre orice deces cauzat unui copil sub 18 ani.
Studiul și înțelegerea acestui fenomen stârnesc interesul de zeci de ani. De exemplu, s-a constatat că marea majoritate a victimelor au sub 6 ani și că filicidul este comis similar de către tați și mame.
În plus, s-a stabilit că aspectul evolutiv poate juca un rol important în filicid. Având în vedere deficitul de resurse, copiii cu „defecte” (din cauza unei malformații evidente sau unui comportament greșit) sau cei care nu au fost concepuți cu cel mai bun partener de reproducere (din cauza incestului, violului sau altui lucru similar) au mai multe șanse să fie victimele omuciderii.
În plus, mamele mai tinere sunt mai predispuse să comită acest act (pentru că au mai multă viață reproductivă înainte), iar copiii mai mici sunt supuși mai multor riscuri (pentru că s-a investit mai puțin în ei). Aceste predicții ale teoriei evoluționiste nu sunt valabile atunci când vorbim despre mame bolnave mintal (care pot comite filicid și cu copii mai mari).
Descoperiți: Cum funcționează mintea unui abuzator?
De ce și-ar ucide cineva copilul?
Deși constatările anterioare oferă date interesante, ele nu țin cont de diversitatea motivelor care pot duce la filicid. Acestea au fost studiate și clasificate de diverși autori, Phillip Resnick fiind una dintre cele mai proeminente figuri în acest sens.
Cele cinci categorii propuse de acest psihiatru criminalist, deși au fost actualizate și completate cu propuneri ulterioare, sunt cele care pot explica motivele uciderii copiilor de către părinți:
Filicid altruist
În acest caz, tatăl sau mama pune capăt vieții copilului pentru că crede că este cel mai bine pentru el, evitând suferința. Acest lucru se poate întâmpla atunci când copilul se confruntă cu un eveniment advers, cu o dizabilitate sau cu o boală terminală.
Poate apărea și ca urmare a ideii de sinucidere a adultului, deoarece acesta consideră că este nedrept să lase copilul singur pe lume dacă are de gând să-și pună capăt vieții.
Boală mintală
Filicidul este deseori consecința unei patologii psihice la tată sau mamă. La femei, procesul sarcinii, al nașterii și al puerperiului constituie un moment deosebit de vulnerabil în care pot apărea diverse tulburări. Tulburările hormonale, responsabilitățile copleșitoare, epuizarea și lipsa de sprijin pot fi factori relevanți. În plus, tulburări precum depresia postpartum sau psihoza pot duce la filicid.
În alte situații, adultul pune capăt vieții copilului din cauza unei psihoze. Abuzul de droguri și alcool poate avea, de asemenea, o influență negativă.
Copil nedorit
Acest tip de filicid apare în cazul sarcinilor nedorite, când copilul este un obstacol pentru părinți sau când aceștia pot obține un profit prin încheierea vieții copilului lor (fie el economic, de libertate sau de orice altă natură).
Filicid accidental
Uneori, decesul copilului survine accidental, fie ca urmare a unui abuz comis fără intenția de a-l ucide, fie din neglijență. Abuzul fizic sau sexual poate duce neintenționat la moartea copilului. Și o agresiune între părinți poate pune capăt vieții copilului dacă acesta este lovit accidental.
Răzbunare împotriva soției/soțului
În unele cazuri, tații și mamele decid să pună capăt vieții copiilor ca modalitate de a se răzbuna sau de a-și răni partenerul. Ca reacție la infidelitate, abandon sau orice greșeală comisă de partener, adultul ucide copiii ca formă de pedeapsă.
Descoperiți: Cum poți identifica și trata depresia postpartum?
De ce și-ar ucide cineva copilul? Prevenție
Nu este mereu posibil să se prevină sau să se evite uciderea copiilor de către părinți; cu toate acestea, este posibilă abordarea populațiilor expuse riscului. Femeile cu sarcini nedorite și părinții cu resurse limitate au nevoie de mai multa supraveghere și intervenție preventivă.
La fel se întâmplă în cazul părinților cu probleme de sănătate mintală. Profesioniștii din domeniul sănătății și adulții din mediul apropiat trebuie să fie atenți pentru a oferi informații și sprijin și pentru a interveni în cazul oricărui semn de posibil filicid.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Hopwood, J. S. (1927). Child murder and insanity. Journal of Mental Science, 73(300), 95-108.
- Mariano, T. Y., Chan, H. C., & Myers, W. C. (2014). Toward a more holistic understanding of filicide: A multidisciplinary analysis of 32 years of US arrest data. Forensic science international, 236, 46-53.
- Stone, M. H., Steinmeyer, E., Dreher, J., & Krischer, M. (2005). Infanticide in female forensic patients: The view from the evolutionary standpoint. Journal of Psychiatric Practice®, 11(1), 35-45.
- West, S. G. (2007). An overview of filicide. Psychiatry (Edgmont), 4(2), 48.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.