Dezechilibrele florei intestinale și cum te afectează
Intestinele sunt populate de un anumit tip de bacterii. Aceste microorganisme alcătuiesc flora intestinală sau bacteriană. Deși importanța lor este deseori subestimată, cert este că bacteriile din intestine joacă un rol important în ce privește procesele digestive și sistemul imunitar. Așadar, este esențial să știi cum să recunoști dezechilibrele florei intestinale.
În cazul persoanelor sănătoase, flora intestinală reglează pH-ul stomacului. Totodată, aceasta creează o barieră protectoare împotriva agenților infecțioși care pot declanșa boli.
Din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, a consumului de antibiotice și a stresului, activitatea florei intestinale poate fi compromisă. Drept consecință, apare un dezechilibru al acestor bacterii care poate prejudicia starea generală de sănătate.
Pacientul va experimenta simptome grave. Inițial, acestea nu îi vor atrage atenția, dar, după un timp, problemele se vor croniciza și vor deveni greu de tratat.
6 moduri în care flora intestinală îți poate afecta sănătatea
1. Boli digestive ale florei intestinale
Dat fiind faptul că intestinele sunt populate de bacterii, uneori survin dezechilibre care produc reacții negative. Microorganismele afectate se pot înmulți în exces, modificând procesele responsabile de descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților.
Drept consecință, nivelul de sucuri gastrice și cel de toxine cresc, cauzând simptome ca:
- Gazele intestinale și flatulența
- Balonarea abdominală
- Senzația de arsură la nivelul stomacului
- Refluxul gastroesofagian
- Ulcerele duodenale
- Gastrita
- Diareea
- Sindromul colonului iritabil
Te-ar putea interesa și:
2. Probleme cognitive
Multe persoane nu realizează asta, dar există o legătură strânsă între creier și intestine. Din acest motiv, dezechilibrele florei intestinale pot afecta negativ funcțiile cognitive.
Flora intestinală contribuie la producția mai multor neurotransmițători. Când aceasta se dezechilibrează, riști să experimentezi probleme de memorie și alte simptome care îți afectează gândirea.
3. Carențe nutritive
Bacteriile benefice care trăiesc în intestine sunt esențiale pentru o sintetizare corectă a vitaminelor, a mineralelor și a celorlalți nutrienți ingerați. De îndată ce flora bacteriană se înmulțește în exces sau este lezată, procesele digestive se dereglează și absorbția optimă a nutrienților devine imposibilă.
La început, acest dezechilibru nu este ușor de observat, organismul apelând la rezervele sale de nutrienți. Însă în timp, survin o serie de simptome care semnalează existența unei probleme. Cele mai frecvente carențe nutritive cauzate de dezechilibrele florei intestinale sunt:
- Carența de vitamina D, K, B7 și B12
- Carența de minerale (magneziu și calciu)
4. Probleme cutanate
Problemele cutanate pot fi declanșate de numeroși factori, atât interni, cât și externi. Printre aceștia se numără și sănătatea intestinală, care influențează purificarea organismului și absorbția nutrienților. Dacă suferi de oricare dintre următoarele probleme cutanate, este posibil să ai flora intestinală dezechilibrată:
- Acnee
- Rozacee
- Psoriazis
- Eczemă
5. Boli autoimune
Bolile autoimune sunt, în general, cronice. Ele se declanșează atunci când organismul se atacă pe sine și, deoarece pot fi confundate cu diverse boli normale, sunt greu de identificat.
Numeroși factori pot cauza boli autoimune, drept pentru care pacientul trebuie să se supună unor investigații medicale. Nu trebuie însă să trecem cu vederea posibilitatea ca factorul declanșator să fi fost niște dezechilibre ale florei intestinale.
Când au loc modificări la nivelul ei, flora intestinală cauzează o creștere a inflamației țesuturilor. Această reacție poate agrava simptomele bolilor autoimune. Cele mai frecvente asemenea tulburări sunt:
- Artrita reumatoidă
- Tiroida Hashimoto
- Sindromul colonului iritabil
- Boala celiacă
- Diabetul de tip I
Te-ar putea interesa și:
6. Stres cronic
Stresul reprezintă un dezechilibru emoțional care tinde să fie asociat cu numeroși factori interni și externi. Deși este inevitabil să nu fim stresați în anumite momente, acesta poate fi și o consecință a dezechilibrelor florei intestinale.
Această reacție este cauzată de o creștere a secreției de cortizol și a nivelului de toxine din organism, factori care afectează producția hormonilor bunăstării. Persoanele care suferă de stres cronic și recurent, deși au luat măsuri pentru a combate această problemă, ar putea avea o sănătate intestinală precară.
Pentru a-ți proteja flora intestinală în mod adecvat, trebuie mai întâi să identifici care este cauza problemei experimentate. Adoptând o dietă adecvată și evitând expunerea constantă la toxine, vei preveni orice dezechilibre.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Eckburg, P. B., Bik, E. M., Bernstein, C. N., Purdom, E., Dethlefsen, L., Sargent, M., … Relman, D. A. (2005). Microbiology: Diversity of the human intestinal microbial flora. Science. https://doi.org/10.1126/science.1110591
- Shanab, A. A., Quera, R. M., & Quigley, E. M. M. (2012). Small Intestinal Bacterial Overgrowth. In Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118321386.ch42
- Geuking, M. B., Cahenzli, J., Lawson, M. A. E., Ng, D. C. K., Slack, E., Hapfelmeier, S., … Macpherson, A. J. (2011). Intestinal Bacterial Colonization Induces Mutualistic Regulatory T Cell Responses. Immunity. https://doi.org/10.1016/j.immuni.2011.03.021
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.