Logo image
Logo image

7 trucuri cu care alungi stresul din viața ta

4 minute
Pentru a te feri de efectele negative ale stresului asupra sănătății tale, te invităm să încerci aceste trucuri simple pentru a te elibera de stres și a fi mai relaxat.
7 trucuri cu care alungi stresul din viața ta
Bernardo Peña

Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 10 august, 2023

Stresul este unul dintre principalii inamici ai sănătății tale. Acesta poate cauza probleme cardiace, crește riscul de a face infarct și slăbește sistemul imunitar… Dar oare cum poți să alungi stresul din viața ta? Cheia acestei probleme este să-ți schimbi obiceiurile.

Atunci când ajungem acasă de la serviciu, avem mereu câte ceva nou de făcut, dar este foarte important să ne rezervăm câteva momente pentru relaxare. Din acest motiv, în cele ce urmează îți vom prezenta câteva sfaturi pentru a ține stresul la distanță atunci când ajungi acasă.

Copiii, treburile gospodărești, gătitul… atunci când ajungi acasă ai de-a face cu o suită de sarcini ce pot deveni o adevărată prelungire a serviciului tău „oficial”. Dacă în plus ai și alte griji, vei deveni din ce în ce mai stresat pe zi ce trece.

Ce-ar fi să faci o schimbare? Ce-ar fi să încerci următoarele sfaturi ca să alungi stresul din viața ta?

7 trucuri simple ca să alungi stresul din viața ta

1. Descalță-te!

Some figure

Este foarte confortabil să te descalți imediat ce ajungi acasă după o zi lungă la birou. Vei simți astfel liniștea și seninătatea din casa ta.

Mergând pe jos desculț, activezi mai multe funcții vitale ale organismului: îți stimulezi circulația, îți întărești venele și sistemul nervos, reduci nivelul de stres. Cele mai bune rezultate le poți obține dacă te plimbi desculț pe iarbă sau pe nisip. Pune în aplicare acest sfat și vei vedea cât de bine te vei simți!

2. Alungă-ți serviciul din casă!

Some figure

În momentul în care ajungi acasă trebuie să fii conștient că serviciul s-a încheiat până în ziua următoare. Este foarte important să stabilești o limită clară între munca ta și viața personală.

Atunci când ești acasă, timpul este în întregime al tău pentru a-ți putea trăi viața (viața ta reală!), pentru a petrece timp cu cei dragi și a face ceea ce îți place. Trebuie să te bucuri de viață, motiv pentru care este bine să știi când trebuie să muncești și când trebuie să te ocupi și de tine însuți.

Citește și:

Stresul: 10 efecte negative asupra înfățișării tale

3. Fă o plimbare scurtă!

Some figure

Nu-ți trebuie mai mult de o jumătate de oră. Du-te, de exemplu, în parc sau dă o tură prin cartier pentru a te elibera de tensiune, a-ți antrena corpul și a-i oferi acestuia o doză mică de endorfine pentru a-l ajuta să scape de toxine, a-l activa și a-ți odihni mintea. Nu te costă nimic și este o modalitate foarte bună de a alunga stresul, în special dacă ești împreună cu o persoană dragă.

4. Trage un pui de somn!

Some figure

Nu e nevoie să dormi chiar o oră. Un pui de somn de circa 15-20 de minute este de ajuns ca să recâștigi energie, să te trezești cu capul limpede și să te eliberezi de tensiune. Nici măcar nu este nevoie să cazi într-un somn adânc.

Pur și simplu întinde-te pe canapea și închide-ți ochii pentru câteva minute, timp în care respiră ceva mai rar. Un somn odihnitor te ajută să alungi stresul din viața ta.

5. Fă o baie relaxantă!

Some figure

Puține lucruri sunt mai relaxante decât o baie. Rezervă-ți cel puțin o jumătate de oră. Fă o baie caldă (sau un duș) și lasă-ți trupul să fie învăluit într-o senzație caldă de ușurare. Urmând acest sfat, îți vei relaxa sistemul nervos, vei ameliora orice durere și inflamație și vei scăpa de toxine.

6. Nu fă două lucruri deodată!

Some figure

Cum ajungi acasă, te apuci să gătești, ai grijă de copii, calci, îți verifici agenda, te gândești la ce vei face mâine… Dar câte lucruri crezi că poți face deodată? Încearcă să accepți faptul că trebuie să faci și o pauză din când în când, că trebuie să te echilibrezi și să fii calm pentru a evita stresul.

Te-ar putea interesa și:

6 modalități de a gestiona stresul și anxietatea

7. Nu-ți epuiza mintea!

Some figure

Timp de 10 minute, relaxează-te gândindu-te la ceva ce-ți place. Investește timp în tine însuți și concentrează-te asupra prezentului și a ceea ce-ți dorești de la viitor. Apreciază ceea ce ai.

Uneori, stresul te poate face să-ți pierzi încrederea în sine și entuziasmul, ajungând chiar să uiți ceea ce contează cu adevărat și care îți sunt prioritățile. Cel mai important lucru este sănătatea ta. Așa că relaxează-te, zâmbește și vizualizează lucruri plăcute. Este foarte ușor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Chevalier, G., Sinatra, S. T., Oschman, J. L., Sokal, K., & Sokal, P. (2012). Earthing: health implications of reconnecting the human body to the earth’s surface electrons. Journal of environmental and public health, 2012.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.