Logo image
Logo image

Cum să îți fortifici unghiile în mod natural

5 minute
Sfaturile din acest articol reprezintă de fapt o rutină, care te va ajuta să-ți îngrijești unghiile în mod corect, fără a merge la salon.
Cum să îți fortifici unghiile în mod natural
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Dacă unghiile tale sunt foarte casante și ai impresia că nu există nicio modalitate de a remedia această problemă, citește în continuare. Sfaturile de mai jos te vor ajuta să îți fortifici unghiile și să ai mâini frumoase, la fel ca femeile din reclamele pentru ojă.

Pentru a avea unghii și mâini frumoase, trebuie să îngrijești aceste componente ale corpului în fiecare zi. Poate ți-ai neglijat mâinile până când ai ajuns într-o situație în care nu mai știi ce să faci. Nu trebuie să intri în panică.

Mai jos nu îți prezentăm o soluție rapidă, ci o rutină care te va ajuta să îți îngrijești unghiile în fiecare zi. Este esențial să protejezi această componentă a mâinii și să o menții bine hidratată.

De ce am unghiile atât de casante?

Iată câteva motive pentru care unghiile pot deveni casante:

  • Utilizarea unor produse de curățare agresive fără a purta mânuși (de pildă, când speli vasele)
  • Băile fierbinți (sau spălarea mâinilor cu apă fierbinte)
  • Utilizarea unghiilor pentru a deschide conserve sau a te scărpina
  • Infecțiile fungice (onicomicoza)
  • Rosul unghiilor sau introducerea constantă a degetelor în gură
  • Pilirea excesivă a unghiilor
  • Vopsirea constantă a unghiilor cu ojă
  • Deficiențele nutritive
  • Fumatul sau consumul de produse pe bază de tutun
  • Lipsa de umiditate

Când unghiile nu sunt sănătoase, acestea nu cresc în mod uniform, sunt neregulate și au o culoare nenaturală. În plus, pot fi solzoase, opace sau chiar gălbui și, nu în ultimul rând, foarte casante (aparent fără niciun motiv).

Ca să-ți fortifici unghiile, este esențial să afli motivul pentru care acestea sunt nesănătoase, astfel încât să folosești tratamentul cel mai sigur și eficient.

Some figure

Câteva sfaturi ca să îți fortifici unghiile

Poartă mânuși atunci când speli vasele

Este indicat să porți mănuși de protecție atunci când faci curățenie în casă. Săpunurile, detergenții și alte produse de curățare asemănătoare au un impact negativ asupra unghiilor.

Chimicalele din componența lor slăbesc unghiile și cresc riscul ruperii acestora. Pe cât posibil, spală vasele doar o dată pe zi și încearcă să nu îți ții mâinile în apă pentru prea mult timp.

Crește-ți aportul de proteine

Acest obicei crește semnificativ sănătatea unghiilor. Asigură-te că grăsimile pe care le consumi sunt sănătoase. Surse benefice de proteine sunt fructele uscate, legumele, laptele și untul. Ca să-ți fortifici unghiile, de asemenea, poți încerca semințele de in și uleiul preparat din acestea.

Some figure

Repară unghiile imediat

Nu lăsa unghiile să se deterioreze sau să aibă margini aspre. Pilește-le cât mai curând posibil pentru a preveni ruperea lor și agățarea de diverse obiecte vestimentare. De asemenea, nu îți roade unghiile.

Anumite femei încearcă să repare unghiile rupte cu lipici lichid. Pur și simplu lasă lipiciul să se usuce, apoi pilește unghia până devine netedă și aplică un strat de ojă transparentă. Acest truc trebuie aplicat doar în situații de urgență, nu în mod regulat.

Unghii mai scurte, probleme mai puține

Știm că unghiile lungi sunt atractive, dar, din păcate, este imposibil să le menținem lungimea constantă. Cel mai bine este să nu ne lăsăm unghiile să depășească vârfurile degetelor sau, cel mult, să le depășească doar puțin. În acest mod, ele vor fi mai puțin casante. Acest look este la modă în prezent!

Nu le menține vopsite cu ojă permanent

Una dintre cele mai frecvente modalități de a menține frumusețea unghiilor este să le vopsim tot timpul. Însă acest obicei este nociv pentru sănătatea lor. Când unghiile sunt vopsite cu ojă, ele nu pot „respira”, ceea ce nu este bine, mai ales dacă sunt deja casante.

Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că, dacă le vopsim cu ojă în mod constant, unghiile devin mai casante. Ca să fortifici unghiile, o dată pe săptămână, îndepărtează oja și permite unghiilor tale să „respire”.

Some figure

Dacă nu îți place cum arată unghiile tale fără ojă sau îți este frică că se vor rupe, lasă-le nevopsite peste noapte și aplică din nou ojă dimineața. Mai poți încerca să le lași să „respire” pe timp de weekend.

Asigură-te că utilizezi un produs adecvat pentru îndepărtarea ojei. Acetona (principalul ingredient al acestor produse) este foarte agresivă și poate deteriora unghiile. Optează mai bine pentru un produs pentru îndepărtarea ojei natural, pe bază de uleiuri.

Ai grijă când vine vorba de așa-zisele soluții rapide

Poate te-ai gândit la varianta de a utiliza unghii artificiale sau întăritoare pentru unghii. Deseori apelăm la aceste soluții atunci când se aproprie o ocazie specială, precum o nuntă, o petrecere importantă sau un alt eveniment asemănător. Însă, după ce ocazia trece, este indicat să nu continuăm să apelăm la acest truc.

De ce? În primul rând, ca să aplici o unghie artificială, trebuie mai întâi să pilești excesiv unghia originală. De asemenea, este nevoie să utilizezi lipici.

Asemenea ojelor, unghiile artificiale și lipiciul nu permit unghiilor naturale să respire, promovând dezvoltarea ciupercilor.

Unghiile nu sunt unelte

Aceasta reprezintă una din principalele cauze ale ruperii unghiilor, drept pentru care trebuie să îți repeți subtitlul de mai sus frecvent.

Nu îți utiliza unghiile pentru a deschide o cutie, a îndepărta etichete sau murdărie, etc. Există unelte speciale pentru a executa aceste acțiuni, precum foarfecele, spatulele și cuțitele.

Some figure

Fă-ți manichiura o dată pe săptămână. Nu este nevoie să mergi la salon și să cheltuiești mulți bani. Poți face asta singură, în weekend. În fond, nu te plângi mereu că nu ai ce face în după-amiezile de duminică?

Profită de timpul liber pe care îl ai la dispoziție pentru a-ți îngriji mâinile și unghiile! Îndepărtează oja, exfoliază-le cu ulei de măsline și sare și pilește-le cu grijă. La final, aplică o cremă hidratantă, masează de la cuticule în sus, usucă bine și apoi aplică ojă ca de obicei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Onicomicosis. https://www.msdmanuals.com/es-ar/professional/trastornos-cut%C3%A1neos/alteraciones-de-las-u%C3%B1as/onicomicosis
  • Acetona. https://www.chemicalsafetyfacts.org/es/acetona/
  • Silverman, R. A. (2010). Alteraciones de las uñas. In Dermatología neonatal. https://doi.org/10.1016/b978-84-8086-390-2.50029-2
  • Lai-Cheong, J. E., & McGrath, J. A. (2017). Structure and function of skin, hair and nails. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.03.004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.