Fructele goji: ce sunt ele și ce beneficii oferă?
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Probabil ai auzit până acum de fructele goji (Lycium barbarum). Acest remediu oriental a început să își facă loc și în lumea occidentală.
În general, în Occident, medicina se bazează pe medicamentele din comerț, produse în fabrici. Însă, datorită procesului de globalizare, diferențele culturale au început să se diminueze pe plan mondial.
Prin urmare, influența Orientului Îndepărtat devine din ce în ce mai puternică. Ca urmare a acestei deschideri, descoperim și alimente sănătoase, care oferă multe beneficii organismului, cum ar fi fructele goji.
Ce sunt fructele goji?
Fructele goji sunt printre cele mai recomandate alimente pentru combaterea îmbătrânirii pielii. Cele provenite din munții Himalaya sunt folosite în China încă dinainte de a fi înregistrate în istoria acestei țări.
Aceste fructe sunt numite și cireșe goji, fructe goji tibetane sau cireșele Tibetului.
Cele mai importante componente
Succesul fructelor este datorat compoziției lor nutriționale, care include:
- Vitamine (B1, B2, B6, C și E)
- Beta-caroten
- Licopen
- Minerale (calciu, potasiu, seleniu, fier, zinc, germaniu)
- Luteină
- Aminoacizi esențiali
Citește și:
Proprietățile fructelor goji
Acest aliment continuă să fie din ce în ce mai apreciat în întreaga lume, lucru datorat în principal proprietăților sale extraordinare. Chiar dacă orice persoană are de câștigat de pe urma lor, fructele goji oferă cele mai multe beneficii femeilor.
Să vedem care sunt aceste avantaje minunate:
1. Fructele goji îți îmbunătățesc starea generală de sănătate
Majoritatea componentelor fructelor goji sunt printre cei mai buni antioxidanți din lume. În plus, „cireșele tibetane” conțin mai mult beta-caroten decât morcovii. Beta-carotenul luptă împotriva radicalilor liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor.
Consumul de fructe goji combate semnele îmbătrânirii premature și stimulează hormonul creșterii. Acest hormon reduce grăsimea din corp, îți îmbunătățește somnul, memoria și ajută la refacerea țesuturilor afectate.
2. Reduc riscul îmbolnăvirii de cancer
Potrivit unui studiu efectuat în 2009, consumul de fructe goji încetinește mutațiile genetice care duc la dezvoltarea cancerului. Acest efect se datorează conținutului de antioxidanți și de germaniu.
În plus, fructele goji sprijină și protejează ficatul, drept pentru care ajută la prevenirea cirozei hepatice.
3. Reglează colesterolul
După cum știi deja, există un colesterol bun (HDL) și unul rău (LDL). Prin urmare, îți recomandăm să adopți o dietă care menține un echilibru între cele două.
Alimentele consumate, dar și exercițiile fizice și remediile naturiste pentru îmbunătățirea digestiei ajută la reglarea colesterolului.
Fructele goji conțin beta-sitosterol, un compus chimic care tratează dezechilibrele nivelului de colesterol. În plus, acest aliment este bogat în flavonoide, substanțe care contribuie la buna funcționare a vaselor sanguine și împiedică lipirea colesterolului de pereții acestora.
4. Ajută la slăbit
Când nivelul de colesterol scade, grăsimea acumulată în organism se transformă în energie. Aceasta este sintetizată în organism în fiecare zi.
Important este să combini consumul de fructe goji cu exercițiile fizice regulate. În acest fel, poți slăbi în mod sănătos.
Îți recomandăm să citești și:
5. Sunt benefice inimii
Inima este unul dintre cele mai importante organe din corp. Prin urmare, este necesar să o menții în condiție optimă.
Consumul fructelor goji poate fi de mare ajutor. Antocianinele din compoziția lor întăresc arterele coronare. În plus, aceste fructe conțin și cyperon, un fitochimical care ajută la reglarea tensiunii arteriale.
6. Îmbunătățesc sănătatea ochilor
Dacă te gândești puțin, îți dai seama că ochii sunt printre cele mai utilizate organe. Îi expui zilnic multor factori care pot duce la deteriorarea lor. Drept urmare, ajungi să porți ochelari sau să te supui anumitor intervenții chirurgicale.
Fructele goji se numără printre multiplele remedii naturale extraordinare care îmbunătățesc sănătatea ochilor. Componentele lor previn degenerarea maculară și cataracta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Almajano, M. “Determinación de la actividad antioxidante de las bayas de goji.” Consorci Escola Industrial de Barcelona (2009): 1-12.
- Araneda Gallardo, María José, Francisca Carolina Henríquez Díaz, and Marcela Daniela Romo Poblete. Incidencias de diferentes métodos, tratados con bayas de Goji, auriculoterapia y régimen hipocalórico, en personas adultas diabética, durante el período de octubre a diciembre del año 2015. Diss. UCINF, 2016.
- Gálvez, Jhon Chalco. “Comparación de la capacidad antioxidante de las bayas de Goji, frente a otras bayas rojas, mediante el método ORAC.” REDUCA 4.10 (2012).
- Salgado, Fernando. “La realidad sobre el “Gou Qi Zi” o bayas Goji (Fructus Lycii).” Revista Internacional de Acupuntura 5.2 (2011): 82-86.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.