Logo image
Logo image

O îmbrățișare strânsă risipește îndoielile

4 minute
Atunci când primim o îmbrățișare, corpul eliberează hormoni care ne calmează. Îmbrățișările ne oferă siguranță și întăresc legăturile emoționale cu persoanele dragi. 
O îmbrățișare strânsă risipește îndoielile
Ultima actualizare: 28 ianuarie, 2019

Nesiguranța și îndoielile cu privire la sentimentele celor din jur și în special la dragostea pe care ne-o poartă pot provoca multă suferință. O îmbrățișare strânsă este un gest vindecător care nu trebuie să lipsească niciodată din rapoartele interumane.

Nu există o vârstă anume la care treci prin așa ceva. Fiecare copil posedă un fel de radar emoțional care îl ajută să își dea seama dacă iubirea unei persoane este sinceră sau nu. Fiecare adult are anumite incertitudini în această privință la un moment dat în viață.

Însă aceste temeri pot distruge complet echilibrul interior al unui individ.

Deși cel mai important lucru este să te iubești pe tine însuți, nu trebuie să uităm că suntem oameni și că avem nevoie să stabilim relații autentice cu cei din jur pentru a ne simți împliniți și fericiți.

În suflet, îndoielile sunt spații goale

Există mai multe tipuri de îndoieli. Unele fac parte din condiția umană și am putea spune chiar că ne ajută să evoluăm, deoarece facem un efort personal pentru a umple acele goluri.

Iată câteva exemple:

  • Îndoielile privind alegerea unei profesii.
  • Îndoieli cu privire la ce persoane ar trebui să păstrăm aproape și de care ar trebui să ne îndepărtăm.
  • Îndoieli personale privind pasiunile și disciplinele pe care ar trebui să le urmăm sau să le perfecționăm.

Te-ar putea interesa și:

O mângâiere din suflet creează intimitate emoțională

Ne referim în principal la acele necunoscute esențiale ce țin de dezvoltarea personală și care ne permit să ne consolidăm aptitudinile și valorile.

O îmbrățișare strânsă poate spulbera nesiguranța emoțională

  • Poți fi împreună cu partenerul tău de foarte mult timp, să petreceți ani întregi plini de fericire și stabilitate, când deodată apare acest dușman tăcut: nesiguranța.
  • Nu mai ești sigur/ă dacă te iubește.
  • Simți că magia sau complicitatea s-au pierdut. De exemplu, atunci când se instalează rutina, ajungem să considerăm totul de la sine înțeles, chiar și dragostea.

Astfel, ne confruntăm cu niște inamici de seamă ai devotamentului și ai stabilității din cadrul unei relații.

Some figure

Ține minte un lucru important: îndoielile în plan afectiv nu sunt specifice numai relației de cuplu. Așa cum am menționat mai sus, vorbim despre o dimensiune psihologică ce caracterizează atât perioada copilăriei, cât și cea a maturității.

  • Pentru copii, poate fi ceva traumatizant. Micuțul care nu se simte iubit și unit de părinți printr-un legământ puternic va dezvolta o nesiguranță și o stimă de sine scăzută. Impactul psihologic pe termen lung al acestui fapt este foarte puternic.

Este important să ne consolidăm zilnic relațiile, să întărim aceste legături cu oamenii dragi, cu partenerii de viață și copiii. O modalitate excelentă de a reuși acest lucru este practicarea unui act generos care nu necesită cuvinte.

Îmbrățișarea. 

O îmbrățișare strânsă este un agent terapeutic

Some figure

Golurile emoționale își au locul în suflet. Durerea îndoielii, a incertitudinii, teama de abandon, singurătatea devin părți componente din organism, iar stresul poate cauza diverse neplăceri.

Îmbrățișările și oxitocina

Pentru a înțelege efectul pozitiv al îmbrățișărilor, îți oferim un exemplu. Imaginează-ți un cuplu în care cei doi s-au distanțat de-a lungul a câteva săptămâni. Serviciul, responsabilitățile privind creșterea copiilor și grijile au dus la răcirea relației.

Te-ar putea interesa și:

O îmbrățișare poate vindeca sufletul

  • Îndoielile și teama de a descoperi că partenerul de viață nu ne mai iubește produc modificări în biochimia creierului. Nivelul de cortizol, de dopamină și de norepinefrină cresc, lucru care poate duce la un episod de stres cu consecințe grave.
  • Potrivit mai multor studii, precum cel publicat în News in Health: îmbrățișările transformă imediat această structură chimică a creierului.
  • În exemplul de mai sus, dacă cei doi parteneri s-ar opri pentru un moment, s-ar privi în ochi și s-ar îmbrățișa tare și cu sinceritate, cuvintele nu ar mai fi necesare. Creierul îi va recompensa imediat cu o doză de oxitocină, hormonul afecțiunii, al compasiunii și al dragostei.

Îmbrățișările consolidează legăturile dintre oameni.

Suntem programați să recunoaștem o îmbrățișare strânsă ca un simbol al bunăstării

Some figure

Ca oameni, toți recunoaștem o îmbrățișare strânsă ca un lucru pozitiv. De fapt, însuși creierul ne recompensează cu endorfine și oxitocină.

  • Contactul fizic, atingerile, cuvintele frumoase și îmbrățișările strânse și sincere sunt gesturi cathartice care alungă temerile, îndoielile, stresul și anxietatea.
  • Acestea au un efect pozitiv asupra sănătății fizice și psihice, mai puternic decât orice medicament, pentru că ne unesc și hrănesc acel cordon ombilical al dragostei și al recunoașterii.
  • Este necesar să cultivăm aceste gesturi simple de reciprocitate. O îmbrățișare neașteptată ne poate oferi un refugiu de câteva minute și senzația că lumea stă în loc.

Câteva ore pe care le petreci jucându-te cu copiii tăi sunt gesturi simple care creează universuri întregi.

Așadar… Câte îmbrățișări ai oferit azi? Poate că nu destule…


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Light, K. C., Grewen, K. M., & Amico, J. A. (2005). More frequent partner hugs and higher oxytocin levels are linked to lower blood pressure and heart rate in premenopausal women. Biological Psychology. https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2004.11.002
  • Cohen, S., Janicki-Deverts, D., Turner, R. B., & Doyle, W. J. (2015). Does Hugging Provide Stress-Buffering Social Support? A Study of Susceptibility to Upper Respiratory Infection and Illness. Psychological Science. https://doi.org/10.1177/0956797614559284

 


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.