Îndepărtează-te de persoanele care nu îți oferă nimic
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
Îndepărtează-te de persoanele care nu îți oferă nimic și nu îți îmbogățesc existența în niciun fel. Poate că te încărcau cu energia lor în trecut, dar acum ai observat că nu fac decât să o absoarbă pe a ta.
Numiți și persoane toxice sau vampiri emoționali, unii oameni îți oferă o stare de rău. În plus, chiar dacă îți dai seama că este necesar să te îndepărtezi de ei, ceva te împiedică. Despre ce este vorba?
Îndepărtează-te de persoanele care nu îți oferă nimic și încearcă să te manipuleze
Atunci când încerci să te îndepărtezi de ele, anumite persoane îți spun diverse lucruri cu intenția de a te face să te simți prost. De exemplu: „Ești nerecunoscător” sau „Uite cum mă răsplătești pentru tot ce am făcut pentru tine” sau „Fără mine nu ai fi nimic în ziua de azi.”
Toate afirmațiile de mai sus te fac să te simți vinovat și îndatorat. Însă trebuie să reții că o persoană care îți adresează astfel de cuvinte încearcă să te manipuleze. Un om care te iubește și te apreciază nu ți-ar vorbi așa, ci din contră, ți-ar respecta deciziile.
Ai tot dreptul să te îndepărtezi de persoanele care nu îți oferă nimic. Relațiile se schimbă și oamenii la fel. Acest fapt este benefic deoarece te ajută să îți dai seama cine este cu adevărat alături de tine.
Ferește-te de oamenii care nu caută decât să îți absoarbă energia, iar atunci când nu mai ai deloc, te părăsesc. Evită persoanele care îți zâmbesc în față și te vorbesc de rău pe la spate.
Chiar dacă un om din viața ta încearcă să îți demonstreze contrariul, chiar dacă nu ești sigur că bănuielile tale sunt adevărate, nu lăsa pe nimeni să te facă să te simți prost.
Când într-o relație există mai multe momente tensionate decât fericite și începi să simți un disconfort acut, este indicat să rupi această legătură.
Uneori este necesar să închei un capitol din viața ta, chiar dacă doare
Uneori, după încheierea unei relații amoroase, îți dorești să rămâi prieten cu acea persoană care a însemnat atât de mult pentru tine. În anumite cazuri, o astfel de prietenie poate fi foarte benefică. Dar dacă încerci și îți dai seama că amiciția cu fostul partener nu îți oferă nimic?
Când erați un cuplu, ai avut parte de multe satisfacții, dar acum lucrurile nu mai stau așa. O persoană cu care ai o relație ar trebui să te motiveze și să te facă să îți dorești să stai cu ea. Este important să simți că în compania ei îți poți îmbogăți existența. Dacă nu simți aceste lucruri și ești conștient de faptul că fără acea persoana viața ta ar fi mult mai liniștită, de ce mai stai lângă ea?
Prietenia dintre voi nu este sinceră. Este dureros să închei un anumit capitol deoarece îți vine greu să renunți la un om care a fost atât de important pentru tine. Dar, chiar dacă despărțirea ți se pare un lucru rău, nu este așa. Dacă închei un capitol neplăcut, poți începe altul mult mai frumos și mai bogat.
Nu sta alături de o persoană pentru că te simți prost sau pentru că mai crezi în acea relație. Dacă simți în adâncul sufletului că a venit momentul să te distanțezi, fă-o.
Uneori, este nevoie să te îți vezi de drumul tău pentru a evolua
Există relații în care conflictele sunt permanente și niciunul dintre parteneri nu se mai implică în niciun fel. Chiar și așa, cei doi stau împreună.
Poate nu îți dai seama, dar uneori este necesar să te îndepărtezi de persoanele care nu îți oferă nimic pentru a evolua. Poate nici tu nu mai oferi nimic deoarece cauți ceva și știi că nu vei găsi acel lucru în partenerul tău.
Vorbim despre o relație codependentă. Vă simțiți goi pe dinăuntru când nu sunteți unul lângă celălalt. Nu mai puteți fi fericiți dacă nu sunteți împreună. În acest caz, apar probleme atunci când persoana de lângă tine nu îți mai satisface nevoile.
Este important să te distanțezi pentru a evolua ca om. Pe viitor, vei putea încerca din nou, având șansa de a stabili o relație mult mai fructuoasă.
Stai departe de persoanele care nu îți oferă nimic decât suferință și amintiri neplăcute. Uneori, despărțirea este o oportunitate de a evolua sau de a o apuca pe o altă cale, cea pe care ar fi trebuit să o alegi de la bun început.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Klein, M. (1957). Envidia y gratitud. In Obras Completas de Melanie Klein.
-
Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos. https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2012.08.020.
-
Fernández-Pinto, I., López-Pérez, B., & Márquez, M. (2008). Empatía: Medidas, teorías y aplicaciones en revisión. Anales de Psicologia. https://doi.org/10.6018/42831.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.