Logo image
Logo image

6 infuzii astringente pentru tratarea diareii

6 minute
Plantele cu proprietăți astringente sunt folosite ca adjuvanți pentru a trata diareea. Care sunt cele mai recomandate? Descoperiți-le mai jos!
6 infuzii astringente pentru tratarea diareii
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza

Ultima actualizare: 28 februarie, 2023

Folosirea de infuzii pentru tratarea diareii este un remediu eficient. Deși este important să se stabilească cauza acestei probleme pentru a o gestiona corect, unele plante ajută la accelerarea procesului de recuperare.

Infuziile sunt utile pentru evitarea pierderilor de lichide și minerale, reglarea secrețiilor și promovarea unei bune funcții intestinale. Acest lucru se datorează, în mare măsură, aportului de compuși fenolici, taninuri și substanțe antimicrobiene care contribuie la echilibrul funcției digestive. Care sunt cele mai recomandate infuzii pentru tratarea diareii?

Cum acționează infuziile astringente pentru a calma diareea?

Un astringent este o substanță capabilă să tonifieze sau să strângă țesutul. În acest caz particular, compușii vegetali reduc iritația țesutului intestinal și au un efect protector împotriva agenților patogeni. Astringenții încetinesc mișcările intestinale și scad frecvența și volumul mișcărilor intestinale.

Un articol publicat în Pharmacognosy Magazine arată faptul că polifenolii — și mai ales taninurile — sunt responsabili de astringența plantelor.

Rolul taninurilor în gestionarea diareii

Taninurile sunt compuși fenolici solubili în apă care se caracterizează prin acțiunea astringentă, antiinflamatoare și antioxidantă. După cum explică Biomolecules, funcția lor principală este de a proteja plantele împotriva atacurilor insectelor și ciupercilor.

În ceea ce privește efectele medicinale, taninurile sunt cunoscute pentru acțiunea lor împotriva diareii. Având capacitatea de a reduce inflamația mucoaselor, frecvența mișcările intestinale scade.

Din acest motiv, taninurile sunt folosite la fabricarea suplimentelor anti-diareice. Un studiu distribuit de Jurnalul Spaniol de Boli Digestive a raportat faptul că tanatul de gelatină – un supliment pe bază de tanin – a ajutat la reducerea numărului de scaune la copiii cu diaree acută.

Care sunt cele mai recomandate infuzii astringente pentru tratarea diareii?

Consumul de infuzii astringente poate ameliora simptomele in caz de diaree acută. Dacă vorbim de episoade severe sau de simptome precum febră, vărsături și slăbiciune, cel mai bine este să consultați medicul.

PeaceHealth notează faptul că cele mai utilizate plante medicinale pentru diaree datorită conținutului lor de taninuri și acțiunii astringente sunt următoarele:

Alte opțiuni sunt mușețelul, mușcata și roșcovele. Ce rol joacă ele în organism? Există dovezi despre efectele acestora? Să vedem în detaliu ce spune știința!

1. Frunze sau rădăcini de mur

Murul, cu denumirea științifică Rubus fruticosus, este o plantă cunoscută pentru conținutul de taninuri, acid galic, vitamina C, pectină și fier. Pharmacognosy Reviews ne arată că rădăcinile sale sunt folosite împotriva diareii.

De asemenea, jurnalul Molecules, a raportat că rădăcina și frunzele acestei plante au potențial astringent, conferindu-i proprietăți anti-diareice.

Some figure
Murele au o concentrație mare de substanțe antioxidante, inclusiv taninuri.

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze sau rădăcină de mur (10 grame)
  • 2 căni de apă (500 mililitri)

Instrucțiuni

  1. Puneți frunzele sau rădăcina de mur într-o oală cu apă clocotită.
  2. Acoperiți vasul și lăsați planta la infuzat timp de 10 până la 15 minute.
  3. Filtrați cu o strecurătoare și consumați infuzia.
  4. Beți 2 sau 3 căni pe zi.

2. Frunze de afin

Un studiu publicat de Frontiers in Pharmacology ne arată că atât frunzele, cât și fructele (V. myrtillus) sunt pline de taninuri. De fapt, întregul gen Vaccinium este recunoscut pentru această calitate. Se estimează că frunzele conțin taninuri în proporție de 10%.

Some figure
Culoarea afinelor denotă compoziția acestora, bogată în taninuri.

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de afin zdrobite (10 grame)
  • 2 căni de apă (500 mililitri)

Instrucțiuni

  1. Puneți frunzele de afin într-o oală cu două căni de apă.
  2. Fierbeți totul la foc mic timp de 5 minute.
  3. Așteptați ca infuzia să se răcească timp de 10 minute și treceți-o printr-o strecurătoare.
  4. Beți 2 căni pe zi până la ameliorarea problemei.

3. Frunze de zmeură roșie

Frunzele de zmeură roșie (Rubus idaeus) sunt folosite în medicina tradițională pentru a reduce balonarea abdominală și diareea. Revista Antioxidants vorbește despre potențialul lor de a calma simptomele diareii ușoare.

Some figure
Zmeura aparține aceleiași familii ca și murele.

Ingrediente

Instrucțiuni

  1. Fierbeți apa și adăugați frunzele de zmeură.
  2. Așteptați ca infuzia să se odihnească timp de 10 minute și filtrați-o printr-o strecurătoare.
  3. Consumați 2 sau 3 căni pe zi.

Încercați și: 3 remedii cu morcovi pentru diaree

4. Mușețel

Una dintre cele mai populare infuzii astringente este cea de mușețel. O compilație de studii publicate în Molecular Medicine Reports arată faptul că aportul său ridicat de flavonoide și terpenoide favorizează ameliorarea tulburărilor gastrointestinale.

Un studiu pe șobolani publicat în Jurnalul de Etnofarmacologie a raportat că această plantă are proprietăți antidiareice și antioxidante. Deși sunt necesare studii clinice la oameni, aceste constatări sugerează faptul că planta poate fi utilă împotriva acestei probleme digestive.

Some figure
Mușețelul este folosit din cele mai vechi timpuri pentru problemele digestive.

Ingrediente

  • 1 lingură de mușețel uscat (10 grame)
  • 1 cană de apă (250 mililitri)

Instrucțiuni

  1. Puneți mușețelul uscat într-o cană cu apă clocotită.
  2. Acoperiți băutura și lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute.
  3. Filtrați-o printr-o strecurătoare.
  4. Beți infuzia de mușețel de 2 sau 3 ori pe zi dacă simptomele persistă.

5. Mușcată

În medicina tradițională, mușcata este un agent astringent și calmant ideal pentru tulburările digestive. Infuzia este folosită pentru a opri episoadele de diaree și a contracara pierderea de lichide și săruri minerale.

În acest sens, un studiu pe animale a stabilit că extractul de frunze de mușcată are proprietăți antidiareice și antipropulsante, atribuite conținutului său de taninuri.

Some figure
Mușcatele pot modifica peristaltismul, adică frecvența mișcărilor intestinale.

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de mușcată (10 grame)
  • 2 căni de apă (250 mililitri)

Instrucțiuni

  1. Puneți mușcata uscată într-o cană cu apă clocotită.
  2. Acoperiți infuzia și lăsați-o să se odihnească timp de 10 minute.
  3. Filtrați și consumați.
  4. Dacă diareea persistă, consumați până la 2 căni pe zi.

6. Roșcove

Din scoarța de roșcove se poate prepara o infuzie astringentă și antiinflamatoare, ideală pentru ameliorarea diareii și inflamațiilor la nivelul tractului gastrointestinal. Jurnalul Internațional de Științe Moleculare arată faptul că păstăile de roșcove coapte conțin taninuri, un compus activ care ajută la calmarea diareii.

Ingrediente

  • 1 lingură de pudră de roșcove (10 grame)
  • 2 căni de apă (500 mililitri)

Instrucțiuni

  1. Puneți pudra de roșcove în apa clocotită.
  2. Așteptați 10 minute, până ajunge la o temperatură potrivită pentru consum.
  3. Beți infuzia o dată pe zi.

Citiți mai mult: Diareea infecțioasă: tot ce trebuie să știi

Recomandări pentru consumul în siguranță al infuziilor astringente

Consumul de infuzii astringente pentru diaree este sigur pentru majoritatea oamenilor. Fiind remedii care se consumă în cantități moderate, nu au efecte secundare. Chiar și așa, se recomandă evitarea utilizării în următoarele cazuri:

  • Copii mici
  • Sarcină și alăptare
  • Pacienți cu boli hepatice sau renale
  • Persoane care urmează tratamente cu anticoagulante, antidiabetice, antidepresive sau alte medicamente

Deoarece plantele medicinale pot interacționa cu medicamentele sau suplimentele, este necesar să consultați medicul. Uneori, acțiunea sau potența medicamentelor este inhibată.

Ce trebuie să rețineți despre aceste infuzii pentru tratarea diareii?

Taninurile conținute de unele plante medicinale pot fi folosite pentru a accelera ameliorarea diareii. Chiar și așa, aceste băuturi nu sunt un tratament de primă linie împotriva acestui simptom. Este necesară stabilirea cauzei pentru a alege măsuri terapeutice eficiente.

Medicul vă poate sugera modificări ale dietei, consumul de băuturi de rehidratare și odihnă pentru a depăși această problemă. Dacă este necesar, tratamentul poate include medicamente antidiareice. Prin urmare, infuziile trebuie să fie doar complementare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Romm, A., Ganora, L., Hoffmann, D., Yarnell, E., Abascal, K., & Coven, M. (2010). Fundamental Principles of Herbal Medicine. In Botanical Medicine for Women’s Health (pp. 24–74). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-443-07277-2.00003-9
  • Han X, Jiang H, Zhang D, Zhang Y, Xiong X, Jiao J, Xu R, Yang M, Han L, Lin J. A Novel Quantitative Prediction Approach for Astringency Level of Herbs Based on an Electronic Tongue. Pharmacogn Mag. 2017 Jul-Sep;13(51):492-497. doi: 10.4103/pm.pm_455_16. Epub 2017 Jul 19. PMID: 28839378; PMCID: PMC5551371.
  • Szczurek A. Perspectives on Tannins. Biomolecules. 2021 Mar 16;11(3):442. doi: 10.3390/biom11030442. PMID: 33809775; PMCID: PMC8002309.
  • Chung KT, Wong TY, Wei CI, Huang YW, Lin Y. Tannins and human health: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 1998 Aug;38(6):421-64. doi: 10.1080/10408699891274273. PMID: 9759559.
  • Esteban Carretero J, Durbán Reguera F, López-Argüeta Alvarez S, López Montes J. A comparative analysis of response to vs. ORS + gelatin tannate pediatric patients with acute diarrhea. Rev Esp Enferm Dig. 2009 Jan;101(1):41-8. English, Spanish. doi: 10.4321/s1130-01082009000100005. PMID: 19335032.
  • Verma R, Gangrade T, Punasiya R, Ghulaxe C. Rubus fruticosus (blackberry) use as an herbal medicine. Pharmacogn Rev. 2014 Jul;8(16):101-4. doi: 10.4103/0973-7847.134239. PMID: 25125882; PMCID: PMC4127818.
  • Zia-Ul-Haq M, Riaz M, De Feo V, Jaafar HZ, Moga M. Rubus fruticosus L.: constituents, biological activities and health related uses. Molecules. 2014 Jul 28;19(8):10998-1029. doi: 10.3390/molecules190810998. PMID: 25072202; PMCID: PMC6271759.
  • Vaneková Z, Rollinger JM. Bilberries: Curative and Miraculous – A Review on Bioactive Constituents and Clinical Research. Front Pharmacol. 2022 Jun 29;13:909914. doi: 10.3389/fphar.2022.909914. PMID: 35847049; PMCID: PMC9277355.
  • Ferlemi AV, Lamari FN. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016 Jun 1;5(2):17. doi: 10.3390/antiox5020017. PMID: 27258314; PMCID: PMC4931538.
  • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010 Nov 1;3(6):895-901. doi: 10.3892/mmr.2010.377. PMID: 21132119; PMCID: PMC2995283.
  • Sebai H, Jabri MA, Souli A, Rtibi K, Selmi S, Tebourbi O, El-Benna J, Sakly M. Antidiarrheal and antioxidant activities of chamomile (Matricaria recutita L.) decoction extract in rats. J Ethnopharmacol. 2014 Mar 14;152(2):327-32. doi: 10.1016/j.jep.2014.01.015. Epub 2014 Jan 22. PMID: 24463157.
  • Amabeoku, G.. (2009). Antidiarrhoeal activity of Geranium incanum Burm. f. (Geraniaceae) leaf aqueous extract in mice. J Ethnopharmacol. 123. 190-3. 10.1016/j.jep.2009.02.015.
  • Goulas V, Stylos E, Chatziathanasiadou MV, Mavromoustakos T, Tzakos AG. Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space. Int J Mol Sci. 2016 Nov 10;17(11):1875. doi: 10.3390/ijms17111875. PMID: 27834921; PMCID: PMC5133875.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.