Logo image
Logo image

Intestin iritabil: atenție! Alimente interzise

3 minute
Persoanele care suferă de sindromul de intestin iritabil pot atenua anumite simptome ale acestei afecțiuni adoptând o dietă care le va permite să aibă o viață normală.
Intestin iritabil: atenție! Alimente interzise
Ultima actualizare: 31 decembrie, 2018

Simptomele care denotă sindromul de intestin iritabil pot fi foarte neplăcute și pot cauza o mulțime de probleme. Oricine suferă de această afecțiune poate trece prin diferite stări de disconfort, deoarece fiecare organism reacționează în mod diferit: unii oameni pot avea probleme din cauza anumitor alimente, alții nu.

Persoanele care suferă de sindromul de intestin iritabil pot atenua anumite simptome ale acestei afecțiuni adoptând o dietă care le va permite să aibă o viață normală. În cele ce urmează vă vom oferi câteva informații despre alimente pe care nu ar trebui să le mâncați dacă aveți colonul iritabil, deoarece acestea pot înrăutăți problemele pe care le aveți deja.

Evitați alimentele prăjite sau de tip fast food

Some figure

Alimentele prăjite (precum cartofii pai) în mult ulei pot fi dăunătoare sănătății, mai ales dacă suferiți de sindromul de intestin iritabil. Alimentele tip fast food (precum hamburgerii, pizza și hot dog-ul) sunt și ele pe aceeași listă deoarece pot înrăutăți această boală.

În loc să prăjiți alimentele, este mai sănătos să le gătiți prin fierbere sau coacere. Mâncarea pregătită pe grătar este mult mai sănătoasă. Dacă este necesar să folosiți puțin ulei, alegeți uleiul de măsline sau uleiul de nucă de cocos.

Mâncați carne roșie cât mai rar

Vă recomandăm să evitați consumul de carne roșie (în special cârnați, carne de vită tocată și ceafă de porc), indiferent de modul de preparare al acesteia, deoarece aceste alimente se digeră mai dificil, afectând sănătatea intestinelor.

Te-ar putea interesa și:

Sindromul de intestin iritabil: alimente de evitat

Deși multe persoane nu concep prânzul sau altă masă fără o cantitate considerabilă de carne, acestea ar trebui să-și reducă porțiile și să încerce să mănânce carne doar de trei ori pe săptămână. Carnea trebuie să fie preparată în cuptor sau fiartă înăbușit, slabă și fără grăsimi.

Spuneți NU produselor lactate

Some figure

Lactatele sunt alimente care trebuie evitate de cei care suferă de sindromul de intestin iritabil. Acestea nu conțin fibrele necesare pentru o digestie optimă, dar conțin grăsimi și lactoză. De asemenea, proteinele și cazeina din zer cauzează probleme de digestie, producând diaree severă și constipație.

Laptele de vacă poate fi înlocuit cu lapte de migdale, soia sau lapte de capră neprocesat.

Evitați gălbenușul de ou

Este bine să reduceți consumul de ouă sau cel puțin să evitați gălbenușul, deoarece acesta conține prea multe grăsimi. Albușul de ou este mai ușor digerabil și, prin urmare, mai sănătos.

Evitați zahărul și îndulcitorii artificiali

Some figure

Zahărul rafinat nu conține vitamine sau minerale, ci oferă doar carbohidrați ce nu aduc nici un beneficiu organismului. Toate tipurile de zahăr rafinat sau îndulcitori artificiali pot cauza probleme digestive. Este indicat să reduceți consumul acestora cât mai mult posibil.

Te-ar putea interesa și:

5 ceaiuri care ameliorează sindromul de colon iritabil

O alternativă sănătoasă a zahărului este mierea organică neprocesată, deoarece aceasta vă oferă energia necesară pentru a vă desfășura activitățile zilnice în mod natural și sănătos.

Nu consumați băuturi cu mult zahăr sau cafeină dacă aveți intestin iritabil

Băuturile carbogazoase conțin mult zahăr. Acest lucru dăunează sănătății intestinului, ducând la deshidratare. Dacă organismul dumneavoastră nu primește destulă apă, puteți fi afectați de constipație.

Dacă doriți să beți cafea este necesar să consumați și o cantitate mare de apă plată. Ceaiul verde este o alegere inspirată, alături de sucul natural de fructe preparat în casă. Astfel puteți avea o digestie optimă și, drept urmare, un intestin sănătos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Weaver, K. R., Melkus, G. D. E., & Henderson, W. A. (2017). Irritable bowel syndrome. American Journal of Nursing. https://doi.org/10.1097/01.NAJ.0000520253.57459.01
  • Choung, R. S., & Saito, Y. A. (2014). Epidemiology of Irritable Bowel Syndrome. In GI Epidemiology: Diseases and Clinical Methodology: Second Edition. https://doi.org/10.1002/9781118727072.ch20
  • McAllister, C., & Fielding, J. F. (1987). The irritable bowel syndrome, single sex representation and birth order. British Journal of Clinical Practice.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.