Când îi judeci pe ceilalți, de fapt te judeci pe tine însuți
În zilele noastre să îi judeci pe ceilalți a devenit un veritabil sport. La un anumit nivel, fiecare dintre noi își judecă semenii, chiar dacă o facem doar în mod inconștient. Judecăm pentru că această acțiune ne permite să exercităm un anumit nivel de control asupra persoanelor și a lucrurilor care ne înconjoară.
„Acesta este bun, celălalt este rău. Pot să am încredere în această persoană, dar mai bine mă feresc de cutare individ…” Când încercăm să cunoaștem pe cineva anume, este foarte ușor să cădem în plasa stereotipurilor și a clișeelor.
Evident, nu toți suntem la fel. Unii dintre noi evităm să îi judecăm pe ceilalți pentru că nu vrem la rândul nostru să fim judecați. Ar fi bine ca toți oamenii să adopte această deviză. Astfel, am putea crea o societate mai tolerantă și plină de armonie. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.
Să îi judeci pe ceilalți este o sabie cu două tăișuri
Rezervă-ți o zi în care să încerci să nu îi mai judeci pe ceilalți. În această zi, privește lumea fără prejudecăți și adoptă celebra deviză „Trăiește și lasă-i și pe ceilalți să trăiască”.
Fără îndoială ar fi minunat dacă fiecare dintre noi ar putea aplica acest sfat simplu în fiecare zi. Relațiile interpersonale ar fi pline de armonie, iar numărul conflictelor ar scădea considerabil.
Te-ar putea interesa și:
Problema este că mintea noastră socială este ghidată de nevoia de a emite opinii foarte repede cu privire la lucruri și oameni. Creierul uman clasifică toate informațiile și stimulii primiți în categorii, care sunt apoi comparate cu personalitatea și experiențele noastre din trecut.
- Iată un exemplu concret: închipuie-ți că în timpul facultății un profesor ți-a făcut viața un calvar. Încă îți mai aduci aminte de gesturile sale, de chipul și vocea acestuia. De fiecare dată când întâlnești o persoană care prezintă aceste trăsături, toate sentimentele negative pe care le simți față de profesorul respectiv sunt proiectate asupra sa.
- Multe dintre experiențele din trecut și chiar aspecte ale personalității noastre ne determină să îi etichetăm pe ceilalți bazându-ne pe emoții. În schimb, realitatea este ignorată.
Așadar, să nu îi judeci pe ceilalți când aceștia te judecă pe tine în mod pripit necesită, în primul rând, efort. Suntem obligați să ne ținem sub control impulsul „automat” al creierului nostru de a categorisi tot ce vedem în funcție de experiențele noastre din trecut.
Fii deștept – dacă îi judeci pe ceilalți, te judeci și pe tine însuți
Când eviți să te asociezi cu un anumit vecin din cauza grupului rasial sau cultural din care acesta face parte, fiecare judecată pe care o emiți cu privire la acesta te definește de fapt pe tine. Practic, te definești drept un rasist închis la minte.
Bărbatul care judecă o femeie din cauza mărimii sutienului ei judecă simultan propria sa persoană și masculinitate.
- De fiecare dată când ești pe cale să îi judeci pe ceilalți, ar trebui să încerci următorul exercițiu: întreabă-te „De ce gândesc asta? De ce am impresia că acel individ vrea să mă jefuiască doar pentru că are un tatuaj și poartă blugi rupți?”
- Fii inteligent și calm. Liniștește-te și încearcă să privești situația cu obiectivitate. Trebuie să percepi fiecare detaliu și aspect. Numai așa poți să ajungi la o concluzie corectă. Nu trage concluzii pripite!
Nu îți baza opiniile pe clișee, ci pe realitate
Trebuie să clarificăm faptul că fiecare dintre noi are dreptul să mențină și să își apere opiniile. Însă acestea trebuie să fie bazate pe realitate, nu pe clișee.
Te-ar putea interesa și:
Când cunoști pe cineva foarte bine, accesezi o formă de înțelepciune pe care doar experiența ți-o poate oferi. Numai atunci poți să decizi dacă îți place de persoana respectivă sau nu, dacă ea se ridică la așteptările tale.
Ține seama de faptul că, dacă îi judeci pe ceilalți în funcție de aspecte neimportante, vei rata multe lucruri minunate în viață. Etichetându-ți colegul drept „neprietenos” pentru că mereu este singur, pierzi ocazia de a cunoaște o persoană cu adevărat remarcabilă.
Etichetezi o anumită țară sau oraș drept „murdar”, „periculos” sau „prea progresiv” și refuzi să vizitezi locul respectiv. Este posibil să întorci spatele celor mai minunate experiențe din viața ta. Dacă devii dispus să mergi acolo și să ai mintea deschisă, poate acel oraș sau acea țară te va încânta.
Cele mai bune lucruri, persoane și evenimente sunt deseori ignorate din cauza prejudecăților care ne induc în eroare. Doar oamenii cu mintea deschisă își trăiesc viața la maxim și se bucură de toate plăcerile oferite de aceasta. Renunță să îi judeci pe ceilalți în mod constant!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Corvalán, J. L. M. (2012). Estrategias Comunicativas. Contribuciones a las Ciencias Sociales, (2012-05).
-
Dyer, W. W. (2015). Caminos de sabiduría: jalones en la ruta de la felicidad. DEBOLS! LLO.
-
Gromi, A. (2013). Juzgar. De la opinión no fundamentada al juicio elaborado (Vol. 6). Ministerio de Educación, Cultura y Deporte.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.