Știi că există o legătura intre gât și intestine?
Te-ai gândit vreodată că ar putea exista vreo legătură între gât și intestine?
Probabil că o să te surprindă, dar deseori există legături între diferite părți ale corpului tău, care nu ți-au trecut prin minte vreodată.
Medicina tradițională chinezească ne învață despre aceste legături bizare în cadrul reflexoterapiei și iridologiei.
În acest articol îți vom prezenta legătura dintre gât și intestine și cum, dacă ai probleme cu gâtul (amigdalită, faringită, afonie etc.), îți poți îngriji intestinele.
Citește în continuare și nu vei regreta!
Remedii vechi pentru gât și intestine
Medicina nu e ceva inventat ieri. De mii de ani oamenii își rezolvă problemele de sănătate cu diferite remedii.
De pildă, în cazul durerilor de gât, în special atunci când era vorba de un copil care avea această problemă foarte des, oamenii din trecut nu ar fi ezitat să apeleze la clismă.
Citește și:
Clismele erau un remediu foarte popular în trecut, pentru că și atunci se știa că un intestin ce nu funcționează corect poate duce la multe probleme de sănătate.
Acestea erau efectuate cu ajutorul unui irigator în formă de pară, ce poate fi încă achiziționat din farmacii.
Pur și simplu umple irigatorul cu apă caldă, dar nu de la robinet.
Apoi pune niște lubrifiant pe vârf și, în timp ce stai lungit(ă) pe partea stângă, introdu-ți acest vârf în anus.
După ce ți-ai umplut intestinul cu cât de multă apă suporți, scoate irigatorul. Dacă te doare gâtul, poți să-ți faci chiar și câteva clisme pe zi.
Fii cu ochii pe intestinele tale!
Dacă ai probleme cu gâtul foarte des și aparent fără motiv, fii cu ochii pe intestinele tale pentru a putea elimina câteva cauze obișnuite:
- Sindromul colonului iritabil: o afecțiune cronică ce provoacă durere, diaree și/sau constipație. Această afecțiune poate fi influențată și de factori psihici sau emoționali.
- Constipația: este una din cele mai răspândite probleme digestive, cauzată în mare parte de o alimentație deficientă, un consum excesiv de alimente rafinate și lipsă de mișcare.
- Paraziții intestinale: mulți dintre noi sunt afectați de paraziți intestinali, dar puțini știm ce sunt aceștia. Cea mai cunoscută afecțiune provocată de paraziți este candidoza, dar simptomele acesteia pot fi greu de identificat. Candidoza te poate face să simți oboseală și anxietate, să-ți pierzi pofta de mâncare, să ai o digestie proastă, să te mănânce anusul etc.
- Diverticulita: aceasta este inflamația unui diverticul de la nivelul colonului.
Sfaturi pentru a profita de legătura dintre gât și intestine
Îngrijește-ți flora intestinală
Există o legătură strânsă între gât și intestine. Dacă chiar vrei să-ți îngrijești gâtul, atunci trebuie să ai mare grijă și de intestinele tale.
Te sfătuim să fii atent(ă) la flora ta intestinală, ce poate fi cu ușurință afectată de probleme intestinale, o alimentație deficientă sau consumul de medicamente. Iată ce trebuie să faci:
- Consumă alimente ce promovează flora intestinală, în mod special varza murată, iaurtul și chefirul. Prepară-le acasă, ca să te asiguri că nu au fost modificate artificial și conțin toate substanțele nutritive de care ai nevoie.
- Ia suplimente alimentare ce promovează flora intestinală, în mod special dacă iei și medicamente.
Stabilește dacă ai vreo intoleranță alimentară
Iată o întrebare foarte importantă la care trebuie să răspunzi dacă ai probleme intestinale: ai vreo intoleranță alimentară ce ți-ar putea afecta intestinele?
Reacțiile alergice sunt, de obicei, instantanee, deci nu e deloc greu să le depistezi.
Însă, lucrurile sunt ceva mai complicate în cazul intoleranțelor alimentare, în mare parte deoarece acestea tind să acționeze mult mai lent și progresiv.
Te-ar putea interesa și:
Poți să ai o intoleranță față de orice aliment și există teste medicale ce te pot ajuta să-ți dai seama dacă ai sau nu așa ceva.
Alimentele ce provoacă cel mai adesea intoleranță sunt cele ce conțin gluten și lactoză. Însă poți fi intolerant și la diverse fructe, nuci sau aditivi alimentari.
Băile calde pentru picioare
Deși acest remediu nu funcționează mereu, o baie caldă pentru picioare te-ar putea ajuta să scapi de o inflamație la nivelul gâtului.
Expunerea picioarelor la o temperatură foarte ridicată îți va scădea temperatura din partea superioară a corpului.
Ține-ți picioarele în apă caldă pentru cel puțin 20 de minute. Dacă apa se răcește în acest interval, pur și simplu mai adaugă niște apă caldă. Apoi acoperă-ți picioarele cu un prosop.
Sursa fotografiilor: Pavel Fiskovich, mfcorwin și didriks.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Macpherson, A. J., & Harris, N. L. (2004). Interactions between commensal intestinal bacteria and the immune system. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri1373
- Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
- Biesiekierski, J. R., Newnham, E. D., Irving, P. M., Barrett, J. S., Haines, M., Doecke, J. D., … Gibson, P. R. (2011). Gluten Causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.1038/ajg.2010.487
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.