Logo image
Logo image

Limonada cu castravete, ghimbir și mentă

5 minute
Limonada făcută acasă și apele aromate sunt alternative minunate pentru apa normală și te ajută să-ți faci mai ușor plinul zilnic de lichide.
Limonada cu castravete, ghimbir și mentă
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Dacă stai și analizezi fiecare ingredient separat, vei vedea că această rețetă nu include niciun aliment nesănătos pentru tine. Limonada cu castravete, ghimbir și mentă este o băutură ușoară, ce nu numai că te poate menține hidratat(ă), dar te poate ajuta și să scapi de acele câteva kilograme în plus.

Această băutură este ideală pentru o zi de vară toridă și are numeroase beneficii. Citește în continuare și le vei afla!

Cum se prepară limonada cu castravete, ghimbir și mentă?

Ingrediente:

  • 2 litri de apă
  • 1 castravete mediu
  • 1 lămâie
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • 10 frunze de mentă

Indicații:

Decojește castravetele, taie-l în felii subțiri, apoi pune-l într-un recipient cu apă. Adaugă și lămâia (tăiată tot în felii subțiri), ghimbirul ras și frunzele de mentă și lasă amestecul în frigider timp de șase ore, de preferabil peste noapte.

Dacă este o zi excepțional de caldă, poți adăuga câteva cuburi de gheață în limonadă. Dacă ești genul de persoană care are probleme în a se menține hidratat(ă), atunci această rețetă este ideală pentru tine. Toarnă limonada într-o sticlă și bea-o pe tot parcursul zilei!

Some figure

De ce este sănătoasă limonada cu castravete, ghimbir și lămâie?

Beneficiile oferite de castraveți

Grație conținutului lor ridicat de apă (circa 96%), castraveții sunt minunați dacă vrei să slăbești, să previi obezitatea, să-ți detoxifiezi organismul și să elimini inflamațiile. În plus, o porție de 100 g de castravete conține numai 20 de calorii.

Dietele de purificare ce includ castraveți ajută la prevenirea retenției de lichide și a acumulării excesive de acid uric. În plus, castraveții au proprietăți laxative, foarte utile dacă vrei să-ți cureți intestinele și să îndepărtezi mucusul din acestea.

Castraveții nu sunt recomandați celor care suferă frecvent de probleme gastrice, cum ar fi diareea sau gazele intestinale. Această legumă este însă foarte sănătoasă și, dacă vrei să-ți protejezi mucoasa și flora intestinală, nu ezita să o consumi.

Some figure

Proprietățile ghimbirului

Ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare excepționale, motiv pentru care este larg utilizat în medicina tradițională chinezească. Această plantă este foarte utilă în tratarea artritei și a problemelor digestive și respiratorii. Însă, din cauza gustului său ușor picant, se recomandă să nu consumăm ghimbir în exces sau împreună cu alte alimente.

Ghimbirul are un conținut bogat de vitamine, minerale, uleiuri esențiale, aminoacizi și antioxidanți, oferindu-ne numeroase beneficii. O cantitate mică de ghimbir este de ajuns pentru a ameliora, de pildă, durerile menstruale sau reumatice, luptă împotriva răcelilor și gripelor, elimină flegma, îmbunătățește circulația și previne bolile cardiace.

Îți recomandăm și:

Limonadă proaspătă imediat după trezire: 9 beneficii

Some figure

În plus, ghimbirul poate fi folosit pentru a ameliora amețeala și vertijul, este un afrodiziac natural ce stimulează libidoul și poate acționa și ca un antidepresiv natural. Dacă vrei să previi îmbătrânirea prematură sau anumite tipuri de cancer (ovarian, de colon, etc.) sau să ameliorezi o migrenă, atunci ghimbirul te poate ajuta!

Proprietățile mentei

Această plantă aromatică are numeroase proprietăți medicinale. Menta acționează ca agent antispasmodic în tractul digestiv și poate ameliora durerea, reduce inflamațiile de la nivelul pielii și al mucoaselor și curăța sistemul respirator. Este folosită pentru a trata chiar și boala Crohn.

În plus, menta are un efect relaxant atunci când este consumată în ceaiuri sau smoothie-uri, ceea ce înseamnă că poate îmbunătăți calitatea somnului și preveni stresul, ameliora flatulența, relaxa mușchii și proteja mucoasa stomacului—pe scurt, menta este un aliment ideal pentru cei care suferă de probleme digestive.

Some figure

Menta este un decongestionant eficient, iar acidul ascorbic conținut de aceasta facilitează eliminarea mucusului. Dacă ai febră, menta te poate face să transpiri mai mult pentru a o scădea. Această plantă oprește vomitatul, ameliorează crampele abdominale, îmbunătățește circulația și previne halitoza (respirația urât mirositoare).

Proprietățile lămâilor

Lămâile se numără printre fructele cu un conținut foarte bogat de vitamina C. Acestea sunt un aliment esențial pentru persoanele care suferă de răceli și gripe sau pur și simplu vor să-și întărească sistemul imunitar. Pe lângă toate vitaminele conținute, lămâile ajută la eliminarea toxinelor și sunt un antiseptic puternic.

Te sfătuim să sugi o felie de lămâie dacă ți-ai pierdut glasul sau suferi de pneumonie, bronșită, gripă sau chiar astm. Zeama de lămâie poate calma capilarele și vasele de sânge responsabile pentru acest disconfort. În plus, aceasta este un bun remediu împotriva hipertensiunii arteriale.

Some figure

Aceste citrice minunate au un conținut bogat de minerale cum ar fi potasiul, magneziul, calciul, fosforul, fierul și sodiul. Ele conțin chiar și fluor și vitamina B (în special B1) ce previn inflamațiile, insuficiența cardiacă și paralizia cerebrală.

În plus, lămâile sunt eficiente în scăderea febrei, ameliorează simptomele diabetului și susțin funcționarea ficatului, a stomacului și a vezicii urinare. O cantitate mică de lămâie consumată în fiecare zi este de ajuns pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi și a le dizolva pe cele deja existente.

Nu toată lumea ar trebui însă să consume lămâi: cei care suferă de anemie, rahitism, inflamația gingiilor, carii, ulcerații la nivelul gurii sau al gâtului, insomnie, acidoză, constipație cronică sau leziuni ale nervilor ar trebui să evite acest fruct.

Citește și:

Descoperă beneficiile dietei cu lămâie pentru sănătate

Și nu uita!

Acum că știi toate beneficiile oferite de limonada cu castravete, ghimbir și mentă, nu ezita să ți-o prepari. Este o băutură delicioasă și revigorantă, numai bună pentru o zi caniculară de vară. Dacă te-ai săturat de apa simplă și vrei să bei ceva la fel de hidratant și sănătos, limonada cu castravete descrisă mai sus este exact ceea ce cauți!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
  • Dhanavade, M., Jalkute, C., … J. G.-B. J. of, & 2011, U. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of Pharmacology and Toxicology. https://doi.org/10.1002/ajp.21003
  • Sari, A., Selim, N., Dilek, M., Aydogdu, T., Adibelli, Z., Büyükkaya, P., & Akpolat, T. (2012). Effect of lemon juice on blood pressure. Journal of Experimental and Clinical Medicine (Turkey). https://doi.org/10.5835/jecm.omu.29.01.010
  • Kaur, C., & Kapoor, H. C. (2002). Anti-oxidant activity and total phenolic content of some asian vegetables. International Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2621.2002.00552.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.