Logo image
Logo image

8 lucruri pe care să nu le faci în timpul unei pene de curent

4 minute
În cazul unei pene de curent, este normal să nu știm cum să procedăm. Să trecem în revistă care sunt greșelile care pot fi făcute în această situație și să încercăm să le evităm!
8 lucruri pe care să nu le faci în timpul unei pene de curent
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

O pană de curent este o întrerupere bruscă și temporară a energiei electrice. Nu se știe când va avea loc până nu se întâmplă cu adevărat. Există lucruri pe care să nu le faci în timpul unei pene de curent, deoarece consecințele ar putea agrava haosul.

Indiferent de cât timp durează pana de curent, minutele se transformă în ore, iar orele se transformă în eternitate. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este sa rămâi calm, să te asiguri ca toți membrii familiei sunt bine și să eviți sa faci ceea ce detaliem mai jos.

8 lucruri pe care să nu le faci în timpul unei pene de curent

1. Întârzii apelul către compania energetică

Nu presupune niciodată că întreruperea este generală, că afectează pe toată lumea și că distribuitorul este conștient de aceasta. Este posibil să fi fost programată o întrerupere, dar se poate și ca firma să nu știe nimic.

În mijlocul unei furtuni puternice, copacii cad și rup cablurile de electricitate. Compania nu află acest lucru până nu primește sesizări.

Chiar dacă observi că întreruperea este generală și afectează întregul bloc, apelează furnizorul. Nu presupune că alți oameni o vor face pentru că și ei ar putea gândi la fel. Cu cât compania primește mai multe apeluri, cu atât mai bine.

2. Aprinzi lumânări

Aprinderea unei lumânări nu este o idee bună din diferite motive:

  • Nu luminează bine.
  • Se termină repede.
  • Pot provoca un incendiu.

Acesta este motivul pentru care ar trebui să ai întotdeauna o lanternă la îndemână. Lângă ea, pune acumulatori sau baterii noi pentru orice eventualitate.

Citește și: 15 lucruri pe care să nu le pui în mașina de spălat vase

Some figure
Lumânările prezintă anumite riscuri, mai ales atunci când sunt manipulate pe întuneric în timpul unei pene de curent.

3. Golești bateria telefonului mobil

Singurul ecran disponibil în timpul unei pene de curent este mobilul, iar primul lucru pe care ai tendința să-l faci pentru a alunga plictiseala este să folosești telefonul pentru a te distra, a citi cărți sau a urmări filme. Cu toate acestea, descărcarea inutilă a bateriei telefonului mobil este unul dintre lucrurile pe care nu ar trebui să le faci niciodată în timpul unei pene de curent.

Sfatul nostru este să păstrezi bateria. Este nevoie de ea pentru comunicarea către exterior sau pentru urgențe.

Optimizează durata de viață a bateriei dezactivând Wi-Fi, închizând aplicațiile pe care nu le vei folosi și reducând luminozitatea ecranului. De asemenea, păstrează o baterie externă la îndemână, întotdeauna încărcată.

4. Ții aparatele electrice în priză

În timpul furtunilor, dispozitivele electronice trebuie să fie deconectate pentru a nu lăsa fulgerele să le deterioreze. Deși este puțin probabil ca fulgerul să lovească chiar acolo unde se află echipamentele electronice, fenomenul produce un șoc electric puternic în cabluri și conducte externe, care ar putea ajunge în instalațiile casei tale.

Dacă nu ai un întrerupător central, nu uita să deconectezi toate componentele electronice.

5. Deschizi frigiderul din când în când

Plictiseala ne poate juca feste și, dacă nu știm ce să facem, mergem din obișnuință la frigider. Ajungem să deschidem ușa prea des. În acest fel, temperatura frigiderului se pierde și mâncarea nu rezistă prea mult.

6. Pornești generatorul în interior

Un generator funcționează pe combustibili fosili. Când este ars, acesta eliberează gaze toxice precum monoxidul de carbon, așa că generatorul trebuie amplasat într-un spațiu deschis.

Trebuie să fim foarte atenți, pentru că acest gaz este un ucigaș tăcut. Nu are miros și nu îți vei da seama că suferi de otrăvire, care ar putea fi fatală.

7. Nu ai provizii

Deși întreruperile de curent sunt surprinzătoare, nu strică niciodată să ai suficientă apă și alimente neperisabile de rezervă. Amploarea penei de curent nu este cunoscută și poate afecta alimentările cu apă și gaz pentru o lungă perioadă de timp. Ia în calcul 4 litri de apă de persoană pe zi, plus apa pentru animalele de companie.

8. Uiți de porțile automate

Porțile automate funcționează cu energie electrică. Deși pot fi deschise manual, de multe ori nu știm cum să facem acest lucru și nu putem intra sau ieși din curte până nu primim ajutor de la un vecin.

Învață cum să faci manevra manuală. Astfel, vei evita evenimentele neprevăzute.

Citește și: 6 greșeli la folosirea prelungitoarelor

Some figure

Totul se bazează pe anticiparea nevoilor

Anticiparea nevoilor pe care le putem avea în timpul unei pene de curent este cheia pentru a putea trece prin această perioadă fără inconveniente serioase. Nu uita de medicamentele care au nevoie de frigider pentru conservare corecta și încearcă să ai apă caldă disponibilă.

Am menționat doar câteva lucruri pe care să nu le faci în timpul unei pene de curent, deși există întotdeauna mai multe aspecte care depinde de fiecare familie și locuință.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez, J., & Valcarce, F. (2003). Tóxicos detectados en muertes relacionadas con fuegos e intoxicaciones por monóxido de carbono. Revista de Toxicología20(1), 38-42.
  • GIRALDO, J. M. M. (2003). Apagones: ingeniería y economía desacopladas. DYNA78(9), 63-70.
  • Montealegre, J. F. R., & ELECTRICA, E. D. T. (2014). Análisis de colapsos en sistemas eléctricos de potencia(Doctoral dissertation, Universidad Tecnológica de Pereira. Facultad de Tecnologías. Tecnología Eléctrica).
  • Wiesner Morales, L. R., & Wills Herrera, E. (1996). El apagón del sector eléctrico. El sistema frente a las regiones. Ediciones Universidad de los Andes.
  • CALDERA M, E (1999). El gran apagón de un sector de la ciudad de Buenos Aires: Cronología y reseña de un gran tango del mercado eléctrico en Argentina. Problemas del Desarrollo30(117), 193-199.
  • Díaz, E. (2019). Una mirada a los generadores eléctricos y al consumo eléctrico. Hojitas de Conocimiento. Energía; n° 40.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.