Informații despre boala Lupus: tot ce trebuie să știi
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
În lume, există o multitudine de boli. Unele sunt mai bine cunoscute, mai periculoase, iar simptomele lor se cunosc în detaliu. Însă multe dintre ele par mai puțin însemnate atunci când vine vorba de alte afecțiuni, cum ar fi Lupusul. Descoperă în rândurile de mai jos cele mai importante informații despre boala Lupus.
Poate ai mai citit câte ceva despre lupus chiar pe pagina noastră sau poate suferi de această boală, dar încă nu știi prea multe despre ea.
Ce este Lupusul?
Lupusul este considerat una dintre cele mai periculoase și instabile boli ale corpului uman. Explicația este oferită de principala sa caracteristică: este o boală autoimună.
Simptomele bolii diferă aproape întotdeauna de la caz la caz și sunt foarte imprevizibile, având în vedere faptul că afectează sistemul imunitar.
Lupusul atacă cele mai importante celule din organism și distruge imunitatea. Astfel, corpul bolnavului nu mai este capabil să lupte împotriva bacteriilor și a substanțelor toxice din interiorul său.
Legătura dintre lupus și sistemul imunitar
Având în vedere toate cele spuse, putem afirma că există o legătură strânsă între lupus și imunitate. Să vorbim un pic despre sistemul imunitar și despre importanța acestuia pentru organism.
- Sistemul imunitar este format, printre altele, din organe speciale, celule, țesuturi și proteine.
- Toate acestea au rolul de a proteja organismul de „invadatorii” din exterior.
- Printre elementele periculoase se numără bacteriile, germenii și microorganismele care se află peste tot în jurul nostru.
În concluzie, sistemul imunitar este o combinație de funcții deosebite care protejează organismul. Însă ce legătură are el cu lupusul?
Deși nu este o boală contagioasă, lupusul afectează toate mecanismele de apărare ale corpului. În acest fel se explică relația sa strânsă cu sistemul imunitar. Puțin câte puțin, lupusul îți atacă celulele și țesuturile.
Te-ar putea interesa și:
Informații despre boala Lupus: tipuri
Această boală poate fi de trei tipuri:
1. Lupus eritematos sistemic
„LES” (acronimul lupusului eritematos sistemic) este cel mai întâlnit tip de lupus. Specialiștii îl numesc simplu „lupus”, fără să folosească întreaga denumire.
- Lupusul eritematos sistemic afectează cele mai importante sisteme din corp. Vorbim în special despre organe precum inima, creierul și rinichii.
- Simptomele sale diferă la fiecare individ în parte. Unele persoane prezintă simptome extreme, în timp ce altele nu au o reacție atât de puternică.
2. Lupus eritematos cutanat cronic
După cum indică și termenul „cutanat”, această boală afectează, în principal, țesuturile pielii. Orice parte a pielii, care acoperă toată suprafața corpului, poate fi afectată. Simptomele își pot face apariția la nivelul tenului și al scalpului și constau în roșeață și schimbare a nuanței pielii.
3. Lupus indus medicamentos
Această boală este asemănătoare cu lupusul sistemic, însă este cauzată de respingerea anumitor medicamente de către organism.
Din fericire, întreruperea tratamentului problematic poate ameliora situația, eliminând imediat simptomele. Acestea din urmă sunt mai puțin grave decât în cazul lupusului sistemic.
Poți recunoaște lupusul?
Lupusul este o boală complexă atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Uneori, aceștia din urmă nu pot oferi un diagnostic corect.
Însă lupusul prezintă anumite simptome care pot ajuta la identificarea bolii:
- Dureri articulare
- Inflamații articulare
- Inflamarea glandei tiroide
- Oboseală accentuată nejustificată
- Căderea părului
- Probleme la nivelul tenului
- Dureri în piept
Îți recomandăm să citești și:
De reținut
Simptomele se manifestă în episoade care apar periodic, iar apoi dispar. Este recomandat să discuți cu un medic de încredere pentru a afla mai multe informații despre boala Lupus.
Lupusul poate afecta orice persoană. Nu se cunoaște cauza acestei boli, însă este asociată cu factori ereditari.
Chiar dacă lupusul nu are leac, există diverse tratamente disponibile. În privința lor trebuie, de asemenea, să ceri îndrumarea unui specialist.
Discuțiile și schimbul de experiență cu alți pacienți pot fi, la rândul lor, de mare ajutor. În acest fel poți afla și mai multe informații despre boala Lupus.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gatto M, Zen M, Ghirardello A, et al. Emerging and critical issues in the pathogenesis of lupus. Autoimmun Rev. 2013;12(4):523-36
- Galindo Izquierdo M. Lupus eritematosos sistémico. En: Manual SER de las enfermedades reumáticas (5.ª edición). Editorial médica Panamericana (2008)
- E. Cieza-Díaz, J.A. Avilés-Izquierdo, C. Ceballos-Rodríguez, R. Suárez-Fernández: Lupus eritematoso cutáneo subagudo refractario tratado con rituximab. Actas dermosifiliográficas
- Lupus American Foundation. Los síntomas comunes del lupus. https://www.lupus.org/es/resources/los-sintomas-comunes-de-lupus
- Lupus American Foundation. Los tipos de lupus. https://www.lupus.org/es/resources/varios-tipos-de-lupus
- Lupus American Foundation. Enfermedad de Raynaud. https://www.lupus.org/es/resources/acerca-de-la-enfermedad-de-raynaud
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.