Logo image
Logo image

Metoda Declutter: în ce constă și cum ajută la armonia casei tale

5 minute
Modul în care este organizat mediul de acasă transmite diferite senzații. O cameră dezordonată plină de obiecte aruncate promovează haosul și afectează concentrarea. Află cum să aplici metoda Declutter pentru a rezolva problema!
Metoda Declutter: în ce constă și cum ajută la armonia casei tale
Ultima actualizare: 02 ianuarie, 2023

Puține situații pot fi la fel de stresante ca atunci când ajungi acasă și găsești haos. Dacă nu dedici câteva ore pe săptămână curățeniei și organizării, casa devine un loc dezordonat. Punerea la punct a casei este posibilă prin metoda Declutter.

Ideea principală a acestei metode este să scapi de ceea ce nu folosești, fie că vorbim de obiecte deteriorate, care nu-ți mai plac sau care sunt învechite. Într-o societate axată pe consum, acumularea de obiecte devine o problemă în multe locuințe. Această situație poate duce la dezordine și haos și generează o stare de descurajare și stres.

Ce este metoda Declutter?

Some figure
Metoda Declutter te va ajuta să restabilești armonia în casa ta.

Din cauza dezordinii se poate întâmpla să pierzi lucruri. O casă în care lucrurile sunt împrăștiate peste tot poate genera senzația de oboseală și frustrare. Nu trebuie să suferi de tulburări de tezaurizare sau de tezaurizare compulsivă pentru a lăsa dezordinea să te înconjoare.

Trăind într-o societate în care consumul de bunuri este strâns legat de fericire, este normal să dobândești obiecte care ajung să fie inutile sau, în cel mai bun caz, pe care le vei folosi doar o dată. Pentru a remedia această situație, există o practică numită metoda Declutter.

Această metodă prioritizează curățenia, ordinea și, mai ales, detașarea de lucrurile de care nu mai ai nevoie. Termenul declutter înseamnă în engleză „a curăța”. Așadar, va trebui să aloci câteva minute pe zi pentru a restabili curățenia în toate zonele locuinței.

Beneficiile metodei Declutter

Sunt foarte multe motive pentru care lucrurile încep să se strângă în casă. Trebuie să ai grijă să nu devii o persoană dezorganizată. Uneori, din cauza atașamentului emoțional, ajungi să păstrezi obiecte inutile.

De obicei, dai peste aceste lucruri numai atunci când faci curățenie sau trebuie să le muți din loc. Metoda Declutter pleacă de la premisa că trebuie să elimini tot ce îți iese în cale și nu folosești. Curățarea spațiilor din casă pentru a le face mai utile are o serie de beneficii practice și emoționale:

  • Curățare mai eficientă. Într-o casă organizată care conține numai obiecte necesare, timpul necesar curățeniei se scurtează, iar efortul se diminuează.
  • Mai puțin praf. Mai puține obiecte înseamnă implicit și mai puțin praf și murdărie.
  • Fără stres. Un peisaj dezordonat cu grămezi de obiecte în toate colțurile poate spori starea de oboseală și frustrare și poate contribui la stres.
  • Concentrare mai bună. O casă organizată și curată favorizează concentrarea și creativitatea.
  • Economie. Când folosești metoda Declutter, descoperi obiecte de care ai uitat și scapi de povara de a cumpăra altele similare.

Descoperă: Cum să implementezi stilul shaker acasă?

Sfaturi pentru a pune în practică metoda Declutter

Numeroase culturi din întreaga lume practică ritualuri la anumite date pentru a elibera spațiile de ceea ce este considerat vechi. De exemplu, în noaptea de Revelion. Pentru a începe anul cu energie, în mai multe state din America Latină se ard obiectele considerate inutile.

Metoda Declutter nu face apel la aceste ritualuri, dar propune o serie de obiceiuri care contribuie la generarea unei purificări a spațiului de locuit. Organizarea obiectelor, aruncarea celor vechi și donarea celor care nu sunt folosite sunt acțiuni care contribuie la armonizarea locuinței.

Conștientizarea situației

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a folosi metoda Declutter este să analizezi mediul în care trăiești, să decizi de unde trebuie să începi și să-ți stabilești prioritățile. Apoi, este recomandat să iei cel puțin trei cutii mari. În acestea poți împărți lucrurile care trebuie aruncate, cele care pot fi donate sau vândute și cele care urmează să fie rearanjate în interiorul locuinței.

Angajamentul față de metoda Declutter

După mulți specialiști, cea mai dificilă parte este punerea în practică a acestei metode. Când decizi să o folosești, este bine să stabilești un interval de timp zilnic sau săptămânal în care să te ocupi de curățenie. De asemenea, această limită de timp trebuie să fie suficientă pentru a lua în serios sarcina. Începe cu zona cea mai dezordonată și fă liste cu primii pași ce trebuie făcuți.

Minimalism

Minimalismul se referă la spații goale, în care sunt prezente doar elementele esențiale. Deși nu trebuie să aplici acest concept pentru metoda Declutter, te poți inspira din el. Atunci când faci ordine, trebuie să încerci să fii cât mai minimalist posibil și să lași cât mai puține obiecte la vedere. În acest fel, eviți să te întorci într-o cameră cu aspect dezordonat.

Digitizare

Digitizarea este o metodă foarte eficientă de economisire a spațiului. Poate fi aplicată pentru albume foto, cărți, caiete, jurnale sau filme. Unele copii fizice pot genera atașament emoțional, dar restul acestor lucruri trebuie păstrate pe un hard disk sau în cloud.

Haine

Some figure
Trece în revistă conținutul dulapului și alege hainele pe care le vei păstra și cele pe care le vei dona.

Dulapul este cel mai bun spațiu pentru a aplica metoda Declutter. Unele haine sunt inutile fie pentru că nu ți se mai potrivește mărimea, fie pentru că le-ai purtat prea mult și s-au deteriorat. De asemenea, se poate întâmpla să se fi demodat sau, pur și simplu, să adopți alt stil.

Merită să aplici această metodă și să decizi care sunt lucrurile de care mai ai nevoie și cele pe care nu le mai folosești. Dacă îmbrăcămintea este în stare bună, o poți depune la cutia de donații. Pentru a evita să mai strângi lucruri nefolositoare, cel mai bine este să păstrezi dulapul ordonat, cu hainele clasificate după culoare, mărime sau tip.

Citește mai mult: 4 trucuri simple pentru o casă curată și organizată

Evită extremele

Pentru a nu reveni la aceeași stare de dezordine generalizată, trebuie să ții sub control impulsul de a cumpăra. Nu achiziționa articole inutile și concentrează-te pe ceea ce ești sigur că îți este util. Cu toate acestea, nu trebuie nici să scapi de tot și să nu mai dezvolți atașament față de anumite lucruri importante.

De obicei, cadourile, bunurile care au deja mai mulți ani vechime sau suvenirurile generează emoții. Tot secretul este să găsești un echilibru între lucrurile cu adevărat importante și cele de unică folosință, pentru ca acestea să nu afecteze armonia locuinței.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.