Ce este modestia? Virtutea oamenilor de succes
Ce este modestia? Modestia este mai mult decât o calitate, este o valoare pe care ar trebui să o cultivăm cu toții și să o transmitem și copiilor noștri.
Cu toate acestea, în ziua de azi mulți oameni confundă „succesul” cu puterea, devenind foarte egocentrici.
Un proverb arab foarte interesant sună cam așa: „Ne naștem ființe inocente, iar apoi devenim cămile. Mai târziu ne transformăm în lei, iar la final devenim copii.”
Ca oameni, parcurgem călătorii spirituale complexe, de-a lungul cărora aspirăm de multe ori la dobândirea forței fizice și a puterii. Cu alte cuvinte, vrem să devenim lei.
Mai târziu, descoperim că putem deveni ființe cu adevărat valoroase numai dacă avem un suflet bun, care ne ajută să înfruntăm problemele vieții cu înțelepciune și umilință.
Nu este ușor să înțelegi ce este modestia și să o adopți. Această „abordare” implică unele mici schimbări și atitudini care ne asigură, fără îndoială, un trai mai liniștit și mai armonios.
Te invităm să reflectezi asupra acestui subiect.
Oamenii de succes știu ce este modestia
Unii oameni consideră că o atitudine umilă implică un neajuns al individului în cauză. Altfel spus, consideră că persoanele modeste îi pun întotdeauna pe ceilalți mai presus de ele însele.
Alte persoane asociază modestia cu budismul, o mișcare spirituală bazată pe învățăturile lui Buddha. Acesta ne amintește cât este de important să avem o inimă bună și să ne detașăm de toate lucrurile materiale.
În același timp, Buddha ne învață că nu este bine să ne agățăm de alți oameni pentru a ne simți mai liberi, mai integri și mai respectabili.
Însă nu este necesar să căutăm explicații complexe pentru un lucru atât de simplu și fundamental. A fi modest nu înseamnă a fi sărac sau a aparține unei anumite religii, mișcări sau practici spirituale.
Te-ar putea interesa și:
Ce este modestia? Modestia înseamnă pur și simplu a nu crede că ești mai bun decât cei din jur. A fi umil înseamnă a „practica” reciprocitatea. Când vine vorba de modestie, importantă nu este teoria, ci practica.
Să analizăm mai în amănunt acest concept.
Cei care nu pun teoria în practică
Cu toții am auzit de o persoană publică, un politician sau un cunoscut om de afaceri care predică nevoia de a-i ajuta pe cei nevoiași, de a împărți ce avem cu cei din jur, de a crea o ambianță mai armonioasă, bazată pe respect, care oferă mai multe oportunități.
- Acești oameni elogiază virtuți care nu îi caracterizează în viața privată. De exemplu, gândește-te la serviciile prost plătite și desfășurate în condiții precare, la exploatarea forței de muncă sau la condițiile de viață ale persoanelor apărate în discursuri publice.
- De fapt, nici nu este nevoie să analizăm un context atât de larg pentru a observa astfel de comportamente. Avem cu toții prieteni sau rude care se laudă cu ajutorul pe care îl oferă altor persoane, care nu uită niciodată să menționeze la câte au renunțat pentru a face bine altora…
Cu alte cuvinte, se laudă că sunt oameni extraordinari, când, în realitate, au provocat numai nefericire familiei și prietenilor apropiați.
Este bine să reflectăm asupra acestor aspecte. Fiecare cuvânt rostit cu voce tare trebuie să corespundă comportamentului nostru. Acțiunile noastre trebuie să fie conștiente și consecvente.
Prin urmare, persoanele cu suflet bun își pot dezvălui acțiunile, cuvintele și intențiile nobile. Astfel, ne putem simți protejați, respectați și inspirați de comportamentul lor.
Se poate învăța ce este modestia
În cadrul psihologiei pozitive, ale cărei baze au fost puse de psihologul american Martin Seligman, modestia este percepută ca un factor indispensabil pentru obținerea fericirii.
Nu avem cum să uităm că psihologia pozitivă a apărut în urma nevoii de a oferi oamenilor strategii eficiente pentru a prelua controlul asupra propriei vieți și a-și crea propria bunăstare.
Îți recomandăm și:
Mult timp, psihologia a urmărit doar tratarea anumitor boli, adică vindecarea manifestărilor patologice. Însă Martin Seligman a încurajat abordarea unei alte direcții a acestui domeniu, care se concentrează asupra dobândirii fericirii, bucuriei și optimismului.
Fericirea și modestia
Cu toții putem învăța să fim fericiți, bucuroși și optimiști. Pentru a avea o viață împlinită și echilibrată, este important să adoptăm anumite comportamente bazate pe „practicarea” modestiei.
Iată câteva strategii pe care le poți implementa:
- Recunoaște-ți greșelile și dă dovadă de maturitate emoțională, încercând să le corectezi. Nu fă acest lucru doar pentru propria bunăstare și dezvoltare spirituală, ci și pentru a-i face fericiți pe cei din jur, care culeg și ei roadele acestei evoluții.
- Învață să prețuiești lucrurile cu adevărat importante în viață. Dragostea, prietenia, afecțiunea, simțul umorului, empatia și curiozitatea îți deschid porțile către fericirea mult visată.
- Nu te gândi niciodată că ești mai bun decât ceilalți, pentru că nu vei reuși decât să-i îndepărtezi pe toți de tine.
- Prețuiește lucrurile simple din viața ta. Concentrează-te pe clipa de față. Privește, observă și încearcă să înveți tot ce poți despre lumea care te înconjoară și mai ales despre oameni.
- Fii un model de urmat pentru copii tăi. Învață-i să fie modești, să îți înțeleagă propriile emoții și să stabilească legături sincere cu oamenii din jur, bazate pe respect reciproc.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Tangney, J. P. (2002). Humility. Handbook of positive psychology, 411-419.
-
Wright, J. C., Nadelhoffer, T., Perini, T., Langville, A., Echols, M., & Venezia, K. (2017). The psychological significance of humility. The Journal of Positive Psychology, 12(1), 3-12.
-
Peterson, C., & Seligman, M. E. (2004). Humility and modesty. Character strengths and virtues: A handbook and classification, 461-475.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.