Logo image
Logo image

7 alimente cancerigene pe care să le eviți

4 minute
Dacă nu devenim foarte selectivi cu alimentele pe care le consumăm, riscăm ca anumite substanțe toxice să ne pătrundă în organism. Acestea pot provoca, printre altele, cancer.
7 alimente cancerigene pe care să le eviți
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Nutriția joacă un rol foarte important în ceea ce privește sănătatea noastră. Pe de-o parte, există numeroase alimente sănătoase care ne pun la dispoziție beneficii pentru sănătate și ne protejează împotriva diferitelor afecțiuni. Dar pe de altă parte, anumite alimente cancerigene pot avea un efect total opus asupra noastră.

Multe persoane, fără măcar să-și dea seama de pericolul la care se expun, includ alimente cancerigene în dieta lor zilnică. În acest articol îți vom prezenta șapte astfel de alimente pe care mulți dintre noi tindem să le consumăm foarte des. Citește în continuare și încearcă să le eviți pe viitor pe cât posibil.

7 alimente cancerigene pe care ar fi bine să le evităm

Popcornul preparat la cuptorul cu microunde

Pungile în care este ambalat acest popcorn conțin anumite substanțe periculoase.  Acestea pot forma acid perfluorooctanoic în timpul procesului de gătire la microunde.

Te consideri un iubitor înrăit al popcornului și nici măcar nu te poți uita la un film fără să ronțăi ceva? Te sfătuim să-ți prepari popcorn singur, folosind numai ulei vegetal. Popcornul pe care-l vei obține o să fie mai sănătos. Ține seama că nici n-o să te coste prea mulți bani sau timp să-l prepari.

Carnea uscată

De câțiva ani încoace, carnea uscată este promovată ca fiind un aliment sănătos, cu un conținut bogat de proteine. Multe persoane chiar s-au lăsat convinse de publicitate. Adevărul este că mai toate studiile au demonstrat că acest produs se încadrează de fapt în categoria de alimente cancerigene.

Carnea uscată conține nitriți, săruri care îi permit acesteia să se degradeze mult mai greu, dar care au fost și asociate cu instalarea cancerului. Dacă vrei să îți protejezi sănătatea, te sfătuim să eviți acest aliment și să consumi numai carne ecologică.

Citește și:

6 alimente care trebuie evitate într-o dietă sănătoasă

Alimentele conservate

Some figure

Conform mai multor studii, interiorul conservelor sunt tratate cu un compus chimic numit bisfenol-A. Din acest motiv mâncărurile conservate sunt considerate a fi posibile alimente cancerigene.

Nu este încă clar dacă alimentele conservate conțin destul bisfenol-A pentru a provoca cancer, dar de ce ai risca? Te sfătuim să-ți reduci aportul zilnic din aceste alimente și să încerci să achiziționezi numai produse conservate pe a căror ambalaj scrie că sunt lipsite de bisfenol-A.

Alimentele modificate genetic

Acest tip de alimente sunt modificate la nivel genetic și tratate cu tot felul de erbicide și pesticide în timpul procesului de cultivare. La prima vedere poate că nu o să ți se pară că este ceva în neregulă cu un aliment modificat genetic. Află însă că acestea conțin chimicale care pot provoca cancer, dar și alte afecțiuni. Pentru a-ți menține sănătatea, susține fermierii locali și achiziționează numai alimente organice.

Băuturile carbogazoase

Some figure

Atunci când e cald afară și nu mai poți de sete, o sticlă de suc acidulat parcă ar fi mană cerească, nu-i așa? Însă aceste băuturi conțin de obicei aproximativ opt pachete de zahăr per porție, dar și numeroase chimicale care pot provoca cancer.

4-metilimidazolul (4-MEI) este agentul chimic responsabil pentru culoarea maronie caracteristică băuturilor pe bază de cola. Acesta a fost asociat cu apariția cancerului în numeroase de cazuri. În plus, aceste băuturi conțin și sirop de porumb bogat în fructoză, o substanță care favorizează dezvoltarea celulelor canceroase.

Băuturile carbogazoase sunt fără doar și poate alimente cancerigene. Pentru a evita această maladie cumplită, te sfătuim să uiți de cola și să bei numai sucuri naturale și apă.

Te-ar putea interesa și:

4 tipuri de semințe anticancerigene

Alimentele „ușoare” sau dietetice

Deseori tindem să asociem termenul „mâncare ușoară” cu conceptul de „mâncare sănătoasă”. Adevărul este că alimentele dietetice pur și simplu au un conținut scăzut de zahăr și grăsimi, dar nu contribuie propriu-zis la pierderea în greutate.

În plus, aceste alimente conțin și îndulcitori artificiali, substanțe deseori asociate cu cancerul. Ignoră așa-zisele alimente dietetice sau „ușoare”. Optează în schimb pentru o dietă bogată în fructe, cereale și legume.

Snackurile

Some figure

Când îți este foame și nu ai chef să gătești, mulți dintre noi obișnuiesc să cumpere rapid un snack prăjit. Însă aceste snackuri sunt alimente cancerigene. Ele conțin un compus toxic rezultat din cauza prăjirii la temperaturi ridicate.

Compusul respectiv se numește gliciamidă și se formează în urma procesului metabolic al acrilamidei, o altă substanță care rezultă din cauza prăjirii la temperaturi ridicate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Tricker, A. R., & Preussmann, R. (1991). Carcinogenic N-nitrosamines in the diet: occurrence, formation, mechanisms and carcinogenic potential. Mutation Research/Genetic Toxicology. https://doi.org/10.1016/0165-1218(91)90123-4

Bedale, W., Sindelar, J. J., & Milkowski, A. L. (2016). Dietary nitrate and nitrite: Benefits, risks, and evolving perceptions. Meat Science. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2016.03.009


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.