O îmbrățișare poate vindeca sufletul
Scris și verificat de psihologul Bernardo Peña
Cu toții avem nevoie de îmbrățișări. Îmbrățișările ne oferă o stare de bine, ne ușurează poverile și ne fac să ne simțim iubiți. Este important nu numai să primești, dar și să oferi îmbrățișări. Uneori o simplă îmbrățișare poate vindeca sufletul.
Îmbrățișările reprezintă o modalitate de a exprima afecțiune, înțelegere, dragoste și aprobare. Acestea transmit mesaje precum „Totul va fi bine” sau „Sunt alături de tine”, pe care toți avem nevoie să le auzim din când în când.
În articolele precedente am vorbit despre necesitatea de a-ți dezvolta stima de sine, de a te iubi pe tine însuți, de a lupta pentru visele tale și de a evita relațiile negative.
Astăzi dorim să accentuăm însemnătatea practicării acestui gest afectiv ce reprezintă mult mai mult decât contactul dintre două trupuri și apropierea a două inimi. Este o deschidere emoțională și o modalitate de a îmbrățișa însuși sufletul unui persoane.
Ia spune… tu îmbrățișezi oamenii dragi în fiecare zi?
O îmbrățișare poate vindeca sufletul și alunga temerile
O îmbrățișare poate rezolva anumite probleme fără să necesite o comunicare verbală. Probabil ai avut și tu parte de așa ceva după ce te-ai certat cu partenerul sau copiii și pur și simplu nu știai ce să mai faci.
De-a lungul zilei se ivesc diverse certuri în care se aruncă vorbe încărcate de tensiune. La un moment dat mintea se golește de gânduri, dar sentimentele și emoțiile trăite ne arată că încă iubim acea persoană și ne doare faptul că nu putem găsi o soluție.
Un gest atât de simplu precum o îmbrățișare poate vindeca sufletul și dizolva imediat stările tensionate, stresul și disperarea. Deodată toate elementele sunt la unison: corpurile, emoțiile și grijile celor doi indivizi.
Este important de menționat că în relațiile amoroase apar mereu momente de îndoială, frică și îngrijorare.
- Uneori într-o relație se instalează rutina, fiecare zi seamănă cu cea precedentă și într-o anumită măsură se pierde magia de la început. În aceste momente apare îndoiala.
- Începe să-ți fie teamă, te întrebi dacă partenerul tău încă te mai iubește, încă te mai dorește și dacă relația se va menține puternică mereu.
- În aceste momente sunt necesare dovezile de sinceritate. Uneori, a spune „totul e în regulă” sau „sigur că încă te mai iubesc, ce prostii spui și tu” nu este de ajuns. Nu ai nevoie de vorbe, ci de acțiuni. Și nimic nu e mai potrivit decât o îmbrățișare lungă și tăcută.
Nu uita că există mai multe feluri de a îmbrățișa o persoană, iar de fiecare dată când primești o îmbrățișare trebuie să simți că este adevărată, că vine din suflet și este sinceră. Doar așa îți poți alunga temerile, universul se reîntregește, iar un simplu gest capătă o valoare transcendentală.
O îmbrățișare te leagă de restul lumii și de persoanele iubite
Cele mai bune îmbrățișări sunt cele pe care le primești atunci când ai cea mai mare nevoie, atunci când descoperi cu adevărat ce definește viața și inima ta.
- Au existat multe experimente pe stradă în care o persoană anonimă oferea „îmbrățișări gratuite”. Este o întâlnire cu conotații pozitive care oferă apropiere, însă cele mai sincere și „vindecătoare” îmbrățișări sunt cele oferite de oamenii dragi.
- O îmbrățișare devine o conexiune cu restul lumii atunci când vine din partea unei persoane importante pentru tine. Gândește-te, de exemplu, cum ar fi un copil dacă nu ar avea parte de un contact fizic constant, precum mângâieri și îmbrățișări de bună dimineața și noapte bună.
- Îmbrățișarea este un gest de recunoaștere a unui individ, fie el copil sau bătrân. Este ca o mărturie a faptului că acel om este o parte din tine, că îl vezi, că îl iubești și că îl învălui în brațele tale pentru că este o parte a sufletului tău.
- Nimic pe lume nu îți oferă mai multă alinare decât o îmbrățișare, dacă este oferită cu sinceritate și la momentul potrivit. Inima prinde viață, stima de sine se întărește, iar corpul eliberează endorfine care îți oferă o stare de bine.
Citește și:
Dacă ei nu te îmbrățișează… îmbrățișează-i tu pe ei!
Unele persoane se plâng că partenerul sau copii lor sunt mai „reci”. Ei par să nu aibă nevoie de aceste manifestări afective sau le resping. Oare în cazul lor, o îmbrățișare poate vindeca sufletul?
Este un lucru care ține de personalitatea lor. Chiar dacă nu îți oferă îmbrățișări, asta nu înseamnă că nu au nevoie de ele sau că nu apreciază acest gest. Unele persoane întâmpină dificultăți în a exprima această nevoie emoțională. Nu îndrăznesc să o facă și pare că nici nu și-o doresc.
- Ajunși la o anumită vârstă, copiii încep să asocieze îmbrățișările cu dovezi de afecțiune specifice copilăriei. În această perioadă ei încearcă să-și afirme independența.
- Nu-ți face griji, nu te enerva pe ei și nu te gândi că nu țin la tine. Îți vine sau nu să crezi, o îmbrățișare subită și intensă le va smulge mereu un zâmbet și îi va face să roșească.
Îți recomandăm să citești și:
Cu toții avem nevoie de îmbrățișări zilnice sau îmbrățișări spontane pentru întărirea legăturilor interumane. Acestea transmit un mesaj important: „Sunt aici cu tine și te voi iubi mereu. Ești cea mai bună parte a vieții mele.” O îmbrățișare poate vindeca sufletul rănit.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness (2014). Cohen S, et al.
journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614559284 - Touch may alleviate existential fears for people with low self-esteem (2013). Mandy Tjew A Sin, Iris K. Schneider.
psychologicalscience.org/news/releases/touch-may-alleviate-existential-fears-for-people-with-low-self-esteem.html - A cuddle a day keeps the doctor away (2006). Waring B.
nihrecord.nih.gov/newsletters/2006/02_24_2006/story03.htm
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.