O salată sănătoasă nu trebuie să conțină 7 alimente
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Poate ai impresia că deja știi ce ingrediente pot fi incluse într-o salată sănătoasă și ce nu. Suntem însă siguri că lista de mai jos te va surprinde. Deseori anumite ingrediente care par a fi ideale pentru o salată ne împiedică să ne atingem obiectivele, în special dacă vrem să pierdem în greutate.
În cazul în care dorești să arzi kilogramele în plus, nu include următoarele 7 ingrediente în salatele tale. Te sfătuim să le înlocuiești cu variante mai sănătoase.
7 ingrediente care nu au ce căuta într-o salată sănătoasă
1. Baconul
Baconul reprezintă unul dintre cele mai nocive ingrediente pe care îl poți include într-o salată. Această carne unsuroasă conține aproximativ 400 de calorii și 30 g de grăsime per porție.
Desigur, aceste valori variază în funcție de cantitatea de bacon inclusă. Cert este că, adăugând bacon în salată, conținutul de grăsime și calorii al acestui preparat va crește semnificativ. De ce nu încerci mai bine un topping de bacon din soia?
Te-ar putea interesa și:
Pe de altă parte, multe topping-uri de bacon din comerț nu sunt făcute din carne. Din acest motiv, ele nu oferă niciun beneficiu nutritiv. De fapt, anumite tipuri de bacon conțin sare, grăsimi trans și zahăr.
Dacă vrei să incluzi ceva crocant în salatele tale, optează pentru legume. Ridichile și ardeii grași reprezintă variante sănătoase.
2. Pâinea prăjită și crutoanele
Când vine vorba de a urma o cură de slăbire, pâinea prăjită și crutoanele nu figurează de obicei pe lista de mâncăruri pe care ne propunem să le evităm. Însă, pe lângă faptul că sunt bogate în calorii, acestea nu oferă niciun beneficiu nutritiv.
Ține seama că, în general, pâinea prăjită și crutoanele sunt prăjite în ulei, astfel încât să aibă o aromă mai plăcută. Drept consecință, conținutul de grăsimea al acestor alimente crește.
O salată sănătoasă nu ar trebui să conțină mai mult de două linguri de pâine—adică aproximativ două crutoane. Această cantitate de pâine adaugă în jur de 100 de calorii salatei.
Crutoanele pot fi înlocuite cu o lingură sau două de cereale. Semințele de susan sau de floarea soarelui sunt variante bune. Acestea oferă salatei o textură crocantă și îți pun la dispoziție beneficiile consumului de fibre din componența cerealelor integrale.
3. Prăjelile
Ingrediente precum puiul, crevetele sau peștii reprezintă variante bune dacă vrei să servești o salată sănătoasă—atât timp cât nu sunt prăjite. Când însă sunt preparate astfel, aceste ingrediente prezintă un conținut de grăsimi și calorii crescut. Nu are importanță dacă sunt prăjite în uleiuri sănătoase sau nu.
Dacă servești masa în oraș, o modalitate ușoară de a evita prăjelile este să citește meniul cu grijă. În general, preparatele descrise cu adjective precum „crocant” sau „pane” sunt aproape mereu prăjite.
Salatele asiatice conțin de obicei wonton prăjit. În cazul în care nu ești sigur dacă un anumit ingredient este prăjit sau nu, roagă bucătarul să nu îl includă în salata ta. O altă posibilitate este să îl rogi să înlocuiască ingredientul respectiv cu unul gătit la grătar.
4. Dressing-uri cremoase
Chiar dacă salata ta este plină de ingrediente sănătoase și hrănitoare, un dresgging nepotrivit o poate face să devină nocivă. Dacă nu îți vine să crezi, iată care este conținutul de calorii a două dintre cele mai populare dressing-uri:
- Brânză cu mucegai: 146 de calorii și 15 g de grăsime
- Dressing-ul ranch: 126 de calorii și 14 g de grăsime
Dressing-urile degresate nu sunt nici ele foarte sănătoase. Majoritatea producătorilor alimentari adaugă zahăr în acestea pentru a compensa lipsa de grăsime. Din acest motiv, o porție (adică 2 linguri) de dressing degresat conține aproximativ 60-80 de calorii.
Pentru a servi o salată sănătoasă, asezoneaz-o cu o vinegretă făcută acasă.
5. Mezeluri grase
Nici mezelurile procesate nu reprezintă un ingredient care trebuie inclus într-o salată. Salamul este frecvent inclus în acest preparat, dar știai că o singură felie subțire din acest mezel conține 43 de calorii și 3 g de grăsime?
Te-ar putea interesa și:
Poate ai impresia că aceste valori nu sunt foarte ridicate, dar ține seama de faptul că o salată poate conține între patru și cinci felii de salam. În plus, mezelurile prezintă un conținut relativ ridicat de sare, drept pentru care ele ne pot crește aportul de sodiu.
Puiul, carnea de vită macră și curcanul constituie variante mai bune dacă vrei să servești o salată sănătoasă.
6. Carnea glazurată
Din păcate, puiul sau șunca glazurată cu miere nu au ce căuta într-o salată sănătoasă. Deși acestea oferă o aromă specială, ele ne cresc aportul de grăsime în mod inutil.
Optează mai bine pentru fructe uscate. Te sfătuim să adaugi cantități mici de nuci, merișoare sau migdale salatelor tale. Astfel, te vei putea bucura de aroma și beneficiile fructelor uscate, fără a-ți face griji din cauza caloriilor și a zahărului.
7. Brânza
Nu te îngrijora! Brânza nu este în mod obligatoriu un ingredient nociv—atât timp cât optezi pentru un sortiment sărac în grăsime. Din păcate, opțiuni populare precum cașcavalul reprezintă surse de grăsimi saturate.
Cel mai important aspect este să știi exact câtă brânză conține salata pe care o servești. În general însă, este mai bine să eviți acest ingredient.
Dacă totuși decizi să servești o salată cu brânză, asigură-te că acest aliment este „veritabil”. Cu alte cuvinte, brânza nu ar trebui să conțină aditivi care îi modifică gustul și calorii fără valoare nutritivă.
O porție de salată ar trebui să conțină cel mult 28 g (adică 1 uncie) de brânză. Poți utiliza un cântar de bucătărie digital pentru a te asigura că adaugi cantitatea adecvată.
Dacă vrei să pierzi în greutate, prepară salate la tine acasă. Implică-te în prepararea mâncării pe care o consumi, astfel încât să știi exact câte calorii conține. Combină acest obicei cu exerciții fizice și consultă-ți medicul înainte de a-ți schimba rutina zilnică într-un mod major.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
- Kotemori A., Ishihara J., Zha L., Liu R., et al., Dietary acrylamide intake and risk of breast cancer: the japan public health center based prospective study. Cancer Sci, 2018. 109 (3): 843-853.
- Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.