Oamenii ranchiunoși nu uită și nu iartă
Ranchiuna este un sentiment negativ care îți poate afecta grav sănătatea psihică. Asta pentru că oamenii ranchiunoși nu sunt capabili să uite și să ierte un rău care li s-a făcut.
Dacă cineva le-a spus sau le-a făcut ceva care i-a supărat, oamenii dușmănoși nu reușesc niciodată să fie fericiți, deoarece poartă mereu o povară pe umeri. Aceștia nu au resursele interioare necesare pentru a ierta, iar asta le umple sufletul de amărăciune.
Ranchiuna nu este sinonimă cu răzbunarea
Unele persoane consideră că ranchiuna și răzbunarea sunt unul și același lucru, dar nu este așa. Ranchiuna este un sentiment generat de rănile provocate de o anumită persoană care se manifestă prin dorința ca aceasta să plătească pentru ceea ce a făcut.
Răzbunarea ia forma unui comportament ostil vizavi de persoana considerată vinovată, caracterizat printr-o serie de acțiuni menite să-i facă viața un iad.
Deși ranchiuna și răzbunarea merg uneori mână în mână, omul ranchiunos este de regulă mai pasiv și nu recurge la represalii, în ciuda dorințelor sale. Prin asta el se deosebește de indivizii cu adevărat răzbunători.
Îți recomandăm și:
Oamenii ranchiunoși țin în ei furia și ura. Poate că își doresc răul persoanei care le-a greșit, dar nu acționează în acest sens. Preferă să critice, să judece, să-i privească de sus pe ceilalți și să-și răspândească „veninul” peste tot.
Caracteristicile oamenilor ranchiunoși
Acum că ai aflat mai multe despre ce înseamnă ranchiuna, probabil că îți dorești să afli cum poți să recunoști oamenii ranchiunoși și care sunt caracteristicile lor. Iată câteva dintre ele:
Oamenii ranchiunoși nu uită și nu iartă niciodată
Unii oameni iartă, dar nu uită niciodată. Oamenii ranchiunoși se mint singuri atunci când spun că au iertat pe cineva. În adâncul lor, încă mai au sentimente negative vizavi de acea persoană.
Nu învață din trecut
Aceștia sunt mereu prinși în trecut. Nu par să învețe niciodată nimic din experiențele negative trăite.
Nu acceptă că greșesc
Persoanele ranchiunoase consideră că sunt perfecte și că nu greșesc niciodată. Aceste convingeri le fac să se comporte mult mai rigid cu cei care acționează altfel decât le-ar plăcea lor.
Se supără ușor
Este foarte greu să interacționezi cu o persoană ranchiunoasă pentru că tot ceea ce spui și tot ceea ce faci o poate supăra.
Se consideră mai buni decât ceilalți
Răul făcut de o anumită persoană îi determină pe oamenii ranchiunoși să-și asume rolul de victimă, fapt care îi împiedică să-și dea seama că au o gândire greșită. Percepția lor asupra realității este de cele mai multe ori eronată.
Viața este o telenovelă
Viața unei persoane ranchiunoase sau dușmănoase se învârte în jurul nesiguranței sale și neputinței de a lăsa trecutul deoparte. Este ca o telenovelă în care ea este întotdeauna victima.
Citește și:
Ți se pare că aceste cuvinte descriu o persoană cunoscută? Te recunoști chiar tu în ele? Ranchiuna, ca orice altă emoție, poate fi depășită. Nu trebuie decât să conștientizezi că o simți.
Orice om se poate schimba
Dacă te recunoști în multe dintre caracteristicile enumerate mai sus, este important să ceri și opinia persoanelor importante din viața ta. Încearcă să-i asculți cu mintea deschisă, orice ți-ar spune.
Dacă vorbești cu alte persoane și împărtășiți puncte de vedere, poți să-ți dai seama atunci când greșești. Poți să înțelegi de ce porți această ranchiună și ce poți să faci ca să renunți la ea.
Poate fi un proces dificil. Oamenii ranchiunoși neagă de cele mai multe ori că sunt așa, susținând că sunt persoane iertătoare, ceea ce nu e deloc adevărat.
Prin urmare, trebuie să acceptăm criticile sincere ale celor dragi și să înțelegem că nu ne va plăcea tot ceea ce vom auzi din gura lor.
Dacă știi pe cineva sau ești chiar tu o persoană ranchiunoasă, nu uita că orice om se poate schimba. Așa că nu te gândi că orice om ranchiunos va rămâne mereu așa. Dacă devine conștient de acest comportament, poate oricând să renunțe la el.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Peterson, C., & Park, N. (2011). Character Strengths and Virtues. Applied Positive Psychology. Improving Everyday Life, Health,Schools,Work, and Society. https://doi.org/313971759
- Whitley, E. A. (1999). The Construction of Social Reality. Information Technology & People. https://doi.org/10.1108/itp.1999.12.4.403.2
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.