4 sfaturi pentru îngrijirea corectă a ochelarilor
Ochelarii de vedere sunt necesari unui număr tot mai ridicat de persoane. Un motiv ar putea fi timpul petrecut în fața calculatorului, însă pot exista și alte cauze. Știai că îngrijirea corectă a ochelarilor este necesară pentru a evita problemele cu vederea?
Dacă îți menții lentilele curate și fără zgârieturi, vezi mai bine și îți concentrezi privirea unde trebuie.
Ochelari curați = vedere optimă
Nu scapi de miopie sau astigmatism dacă porți ochelari, însă poți poți stopa evoluția lor.
În primul rând, este important să ții ochelarii fixați pe centru, astfel încât să nu cadă când miști capul. În plus, această stabilitate asigură o calitate optimă a vederii și prelungește viața ochelarilor.
Dacă nu ai nevoie de o nouă prescripție, iar ochelarii tăi sunt în stare bună, nu este nevoie să îi schimbi în fiecare an când mergi la oftalmolog.
Întrucât aproape toți sunt confecționați din materiale ușoare și delicate, îngrijirea corectă a ochelarilor este o esențială.
Cu ce ar trebui să îmi curăț ochelarii?
Aceasta este prima întrebare la care ar trebui să primești un răspuns. În comerț, se găsesc numeroase mărci de spray-uri lichide pe care le poți păstra în geantă, pe noptieră sau pe birou. Problema este că aceste produse sunt destul de scumpe.
O opțiune mai ieftină pentru curățarea ochelarilor este apa cu săpun neutru (de preferat lichid). Pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt următorii:
- Pune ochelarii la robinet.
- Lasă apa să umezească lentilele.
- Aplică puțin săpun pe vârfurile degetelor.
- Masează ușor ambele părți ale lentilelor.
- Clătește-i cu apă curată.
- Șterge-i cu hârtie igienică, un prosop de hârtie sau o cârpă delicată.
- Ai grijă ca părțile de metal să fie uscate bine.
Dacă nu ai apă la îndemână, poți folosi:
- O cârpă din microfibră
- Spray-urile menționate mai sus
- Șervețele umede
- Aparat de curățare cu ultrasunete
Cum să îți curăț ochelarii în mod corespunzător?
Dacă ești pe stradă și nu ai cum să ajungi la baie pentru a-ți curăța ochelarii murdari, poți folosi o cârpă (îți recomandăm să porți una la tine întotdeauna). La fel ca atunci când îi usuci după ce îi speli cu apă, trebuie să ții bine ochelarii pentru a nu se sparge și a nu se deforma.
Dacă îi ții de o parte și o cureți pe cealaltă (așa cum obișnuiesc multe persoane), pui prea multa presiune pe puntea nazală a ochelarilor și s-ar putea rupe în două. Dacă lentilele nu au rame, s-ar putea sparge și ele.
Pentru a încheia curățarea lentilelor, trebuie să cureți și brațele, mai ales părțile care intră în contact cu pielea sau părul, adică și puntea nazală, dar și partea ramei care vine după ureche.
Când este cald sau transpiri mult, zonele menționate se murdăresc foarte ușor. Pentru a le curăța, ai nevoie de săpun și apă. Unele persoane preferă să folosească un uscător de păr pentru a se asigura că șuruburile și șarnierele nu ruginesc și nu rămân blocate.
Cum să îmi pun și să îmi dau jos ochelarii?
Dacă îți pui greșit ochelarii, părțile de după ureche se pot deforma sau pot cădea dacă nu ești atent. Trebuie să folosești întotdeauna ambele mâini pentru a-ți pune și a-ți da jos ochelarii.
Dacă folosești numai o mână, exerciți o presiune prea mare asupra șarnierei de pe partea cealaltă. Data viitoare când îi porți, nu se vor mai fixa la fel de bine și se pot strica. Ține cont de aceste reguli pentru îngrijirea corectă a ochelarilor.
Îți recomandăm să citești și:
Accesorii pentru ochelari
Dacă porți ochelari, ai nevoie de trei lucruri esențiale:
Toc
Tocul trebuie să fie tare, iar ochelarii să încapă bine în el. Dacă îl scapi pe jos, te așezi pe el sau îl împingi în toate părțile atunci când cauți ceva în geantă, nu trebuie să fie afectat în niciun fel.
Un șnur sau o baretă
Poate nu îți plac șnururile pe care le poartă copiii, însă dacă folosești ochelarii doar pentru citit (adică nu îi porți mereu la ochi), acest accesoriu poate fi foarte util.
Totodată, este important de reținut că poate fi periculos să mergi cu ochelarii atârnați de gât. Poți să îi lovești sau să îi agăți de anumite obiecte.
Te invităm să citești și:
O lavetă pentru ochelari
Laveta nu este utilă numai la curățarea ochelarilor când se murdăresc, ci poate fi folosită și pentru a-i înfășura atunci când îi pui în toc.
Alte sfaturi pentru îngrijirea corectă a ochelarilor
Pe lângă curățarea și transportarea adecvată, îți oferim și alte recomandări privind îngrijirea corectă a ochelarilor (fie că sunt de vedere sau de soare).
- Nu îi lăsa cu lentilele în jos pe birou sau pe noptieră.
- Ferește-i de căldură extremă, cum ar fi cea din mașină.
- Nu curăța lentilele cu haine (mai ales cu cele din denim sau lână).
- La câteva luni, este indicat să duci ochelarii la un magazin de specialitate pentru ca lentilele să fie curățate în profunzime.
- Dacă sunt foarte strâmți, este bine să îi duci, de asemenea, la un specialist pentru a-i ajusta.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Argon, A. S. (1979). Plastic deformation in metallic glasses. Acta Metallurgica. https://doi.org/10.1016/0001-6160(79)90055-5
- Bansal, N. P., & Doremus, R. H. (2013). Handbook of Glass Properties. Handbook of Glass Properties. https://doi.org/10.1016/C2009-0-21785-5
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.