Oțetul alb distilat: 6 utilizări incredibile
Unul dintre cele mai eficiente produse naturale este oțetul alb distilat, care are atât utilizări culinare, cât și domestice.
În căutarea unui stil de viață mai sănătos și mai ecologic, multe persoane încearcă să înlocuiască produsele chimice cu cele 100% naturale.
Ingredientele naturale sunt ieftine și nu conțin substanțe dăunătoare, ca alternativele din comerț. În plus, multe dintre ele au multiple întrebuințări în locuință.
Oțetul alb distilat: utilizări casnice
Mai jos îți prezentăm 6 utilizări incredibile în care poți folosi oțetul alb distilat.
Iată despre ce este vorba!
1. Oțetul alb desfundă țevile
Se întâmplă de multe ori țevile de scurgere să se înfunde, mai ales dacă anumite materiale ajung în chiuvetă. Poți găsi la magazin diverse produse pentru desfundarea lor, dar acestea sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător.
Din fericire, acizii naturali din oțetul alb ajută la desfundarea țevilor și elimină și mirosurile neplăcute.
Ingrediente
- 1 cană de bicarbonat de sodiu (200 g)
- Sare (1 cană / 200 g)
- 1 cană de oțet alb (250 ml)
- 1 litru de apă clocotită
Instrucțiuni
- În primul rând, ai grijă să scurgi toată apa din chiuvetă.
- Toarnă apoi pe țeavă bicarbonatul de sodiu, sarea și oțetul.
- Lasă ingredientele să acționeze timp de 10 minute, apoi adaugă apa clocotită.
2. Balsam de păr
Balsamul de păr este un produs de înfrumusețare care are rolul de a hrăni, de a descâlci și de a înmuia părul. Există mai multe sortimente de balsam, în funcție de nevoile fiecărei persoane.
Totuși, dacă preferi produsele naturale, profită de efectele benefice ale oțetului alb.
Ingrediente
- 2 căni de apă caldă (500 ml)
- 1 cană de oțet alb (250 ml)
Instrucțiuni
- Diluează oțetul alb distilat cu cele două căni de apă distilată și clătește-ți părul cu acest amestec.
- Lasă produsul să acționeze timp de 8-10 minute, apoi clătește ca de obicei.
- Bucură-te acum de un păr strălucitor, mătăsos și fără fire rebele!
Citește și:
3. Curăță mobilierul de lemn
Mobilierul de lemn se murdărește foarte ușor din cauza acumulării de praf, a contactului cu apa sau a depunerilor de mucegai. În loc să apelezi la produse de curățare scumpe, amestecă puțin oțet cu ulei de măsline pentru a-i oferi strălucire mobilei tale.
Ingrediente
- 1/4 cană de oțet alb (62 ml)
- 1/4 cană de ulei de măsline (50 g)
Instrucțiuni
- Nu trebuie decât să amesteci cele două ingrediente, să pui produsul pe o cârpă și să freci mobila. Este foarte ușor!
4. Produs de curățare cu întrebuințări multiple
Oțetul alb distilat are un efect dezinfectant, drept pentru care poate fi folosit la curățarea generală a locuinței. Îl poți folosi pentru a spăla baia, podelele, bucătăria și alte suprafețe care se murdăresc ușor.
Ingrediente
- 1 cană de oțet alb (250 ml)
- 1 cană de apă caldă (250 ml)
- 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai
- O sticlă cu pulverizator
Instrucțiuni
- Amestecă toate ingredientele într-un vas.
- Toarnă produsul obținut în sticla cu pulverizator.
- Pulverizează amestecul pe suprafețele dorite și îndepărtează excesul cu o cârpă curată.
E foarte simplu, nu-i așa?
Îți recomandăm și:
5. Curăță rugina
Uneltele ruginite nu mai sunt la fel de utile. Dacă au un strat gros de rugină, chiar nu mai pot fi folosite deloc. Evită aceste neplăceri cu ajutorul oțetului alb, care le face să arate ca noi.
Ingrediente
- 1 cană de oțet alb (250 ml)
- 1 cană de apă (250 ml)
Instrucțiuni
- Amestecă părți egale de oțet alb și de apă și lasă uneltele la înmuiat în acest lichid timp de două sau trei zile.
- Clătește-le cu apă și usucă-le bine.
6. Dezinfectează și curăță frigiderul
Resturile de mâncare murdăresc interiorul frigiderului și îi imprimă un miros neplăcut. Dacă vrei să îl faci imaculat, dar nu vrei să te expui la săpunuri și detergenți, profită de acțiunea dezinfectantă și de curățare a oțetului.
Ingrediente
- 1 cană de apă caldă (250 ml)
- 1 cană de oțet alb (250 ml)
- O sticlă cu pulverizator
Instrucțiuni
- Amestecă apa și oțetul alb.
- Toarnă amestecul într-o sticlă cu pulverizator.
- Pulverizează soluția pe ușă și pe toată suprafața din interior a frigiderului, las-o să acționeze timp de 10 minute, apoi șterge cu o cârpă din microfibră.
Știai câte utilizări incredibile are oțetul alb distilat? Acum că știi cum să îl folosești și cât este de util, sigur vei avea mereu o sticlă în casă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Humedad en la madera | EROSKI CONSUMER. (n.d.). Retrieved December 14, 2018, from http://www.consumer.es/web/es/bricolaje/carpinteria/2008/02/19/174697.php
- Cómo eliminar el óxido del metal de tus herramientas – Ferretotal. (n.d.). Retrieved December 14, 2018, from https://ferretotal.com/como-eliminar-el-oxido-del-metal-de-tus-herramientas/
- Cómo limpiar la nevera en seis pasos | EROSKI CONSUMER. (n.d.). Retrieved December 14, 2018, from http://www.consumer.es/seguridad-alimentaria/sociedad-y-consumo/2014/11/20/220743.php
- Destapar un fregadero (con bicarbonato y vinagre). (n.d.). Retrieved December 14, 2018, from https://www.zurich.es/es-es/blog/articles/2018/02/como-desatascar-un-fregadero-bicarbonato-vinagre
- ¿Por qué el vinagre es bueno para tantas cosas? – BBC News Mundo. (n.d.). Retrieved December 14, 2018, from https://www.bbc.com/mundo/noticias/2014/02/140204_ciencia_usos_domesticos_vinagre_np
- ¿Qué Es El Ácido Acético? Principales Usos Y Aplicaciones. (n.d.). Retrieved December 14, 2018, from https://www.acidoacetico.com/
- Tétanos: MedlinePlus enciclopedia médica. (n.d.). Retrieved December 14, 2018, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000615.htm
- Infección por tétanos en niños y adultos – SyM. (n.d.). Retrieved December 14, 2018, from https://www.saludymedicinas.com.mx/centros-de-salud/salud-infantil/prevencion/heridas-cuidado-tetanos.html
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.