Pickleball: cum să practici cel mai popular sport din ultimii ani
Pickleball este un sport relativ nou, bazat pe alte discipline cu racheta. Are originea în Statele Unite, dar a ajuns deja în alte țări. Numele său este neobișnuit, deși sugerează utilizarea unei mingi. Combină tenisul de câmp, badmintonul și tenisul de masă. În prezent, se practică în peste 70 de țări și are peste 5 milioane de adepți.
Ce este pickleball?
Deși este considerat un sport nou, a apărut în 1965, iar inventarea sa este atribuită congresmanului american Joel Pritchard, conform Asociației Profesioniştilor în Educație Fizică (ApefADAL).
Se spune că totul s-a întâmplat pe insula Bainbridge, în statul Washington, când politicianul stătea cu niște prieteni care voiau să joace badminton. Bărbații nu aveau elementele necesare, însă Barney MacCallum, un prieten al lui Pritichard, a venit cu ideea de a improviza cu vâsle și mingi.
De atunci, pickleball-ul a evoluat ca sport. Este ușor de învățat, rapid și distractiv și are reguli simple. Nu este mai solicitant decât disciplinele care i-au dat naștere. Este potrivit indiferent de vârsta sau condiția fizică a jucătorilor. Spre deosebire de tenis, de exemplu, acest joc nu necesită multe ore de antrenament.
Cât despre spațiu, este nevoie de un loc mic pentru amenajarea terenului.
Unde se joacă cel mai mult pickleball?
Acest sport s-a născut în Statele Unite. Prin urmare, acolo sunt cei mai mulți jucători.
Acest sport se practică intens și în Țara Bascilor, Insulele Canare, Catalonia și Madrid.
Cum se joacă?
Pickleball atrage o mulțime de oameni. Ușurința jocului a făcut din acesta o activitate potrivită pentru familii sau prieteni, deoarece nu implică mult efort.
Instrumente necesare
Vei avea nevoie de trei elemente:
- Rachete: sunt fabricate din lemn sau din alte materiale mai avansate. În ceea ce privește măsurătorile, lățimea și lungimea nu pot depăși 61 centimetri.
- Mingi: din plastic cu mici perforații. Dimensiunea variază între 7 și 7,5 centimetri în diametru. Cântăresc între 22 și 26 grame.
- Plasă: Seamănă foarte mult cu plasa folosită în tenis. Are 6,7 metri lungime și 92 centimetri înălțime la capete (86 cm în centru).
Reguli
- Se practică în perechi sau individual.
- Echipa sau jucătorul care ajunge la 11, 15 sau 21 de puncte câștigă setul. Câștigătorul trebuie să fie întotdeauna cu două puncte în fața adversarului.
- Un meci complet are 3 seturi.
- Terenul trebuie să fie plan. Dimensiunile zonei de joc sunt de 13,4 metri lungime și 6 metri lățime.
- Niciun jucător nu poate pasa mingea fără să dribleze.
- Mingea se ia de jos.
- Mingea trebuie să ajungă în caseta din diagonala terenului adversarului.
- Poate fi aruncată o singură dată în limitele terenului de joc al adversarului. Dacă ajunge în afară, lovitura nu este valabilă, dar dacă atinge solul de două ori, punctul este acordat echipei care a executat lovitura.
Recomandăm: 5 trucuri mintale pentru a îmbunătăți performanța sportivă
De ce este acest sport atât de popular?
Mulți oameni cred că pickleball-ul nu aduce nimic nou, dar acest lucru este fals. Necesită mai multă strategie și nu pune preț pe abilitățile fizice, ci pe cele mintale. Jucătorii mai experimentați sunt mai rapizi, depunând mai mult efort fizic.
Pe teren, jucătorii sunt foarte apropiați, ceea ce generează mai multă interacțiune între cele două echipe. Există deja câteva studii științifice care analizează influența pozitivă a acestui sport asupra persoanelor în vârstă care trăiesc singure.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asociación de Profesionales de la Educación Física ADAL. Revista pedagógica Adal, 18 (31) 21. ISSN 1575-2429.
- Heo, Jinmoo, et al. “Importance of playing pickleball for older adults’ subjective well-being: A serious leisure perspective.” The Journal of Positive Psychology 13.1 (2018): 67-77.
- Vitale, Kenneth, and Steven Liu. “Pickleball: review and clinical recommendations for this fast-growing sport.” Current sports medicine reports 19.10 (2020): 406-413.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.